Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A murit cardinalul De Paolis, președinte emerit al Prefecturii Afacerilor Economice

A murit în dimineața de 9 septembrie 2017, la Roma, cardinalul Velasio De Paolis, președinte emerit al Prefecturii Afacerilor Economice a Sfântului Scaun. Ar fi împlinit 82 de ani la 19 septembrie.

Născut în 1935 la Sonnino, Dieceza de Latina-Terracina-Sezze-Priverno, a intrat de mic în Congregația Misionarilor Sfântului Carol, făcând parcursul de formare în seminariile scalabriniene. A depus primele voturi la 20 septembrie 1955, la Crespano del Grappa, și cele perpetue la 4 octombrie 1958, la Piacenza. În același oraș a primit hirotonirea sacerdotală la 18 martie 1961, în casa mamă a Institutului.

În același an a fost trimis la Roma pentru a perfecționa studiile. După patru ani a obținut doctoratul la facultatea de drept canonic din Universitatea Pontificală Gregoriana, apoi licența la facultatea de teologie din Universitatea Pontificală "Sfântul Toma", și licența în jurisprudență la Universitatea "La Sapienza" din Roma. A frecventat și doi ani de teologie morală la Academia Alfonsiana.

În domeniul academic a început ca profesor de teologie morală și de drept canonic în seminarul scalabrinian din Piacenza și apoi la Bassano del Grappa, în anii 1965-1970.

După aceea a fost rector al colegiului internațional din Roma, până în 1974. În același timp, a fost și vicar provincial al congregației sale. În 1974 a devenit consilier și procurator general.

Din 1971 predă în facultatea de drept canonic din Universitatea Pontificală Gregoriană, din 1980 ca profesor extraordinar și din 1983 ca profesor ordinar. În 1987 a fost chemat să predea și la Universitatea Pontificală Urbaniana, în calitate de profesor asociat al facultății de drept canonic. După ce a devenit profesor ordinar, din 1998 a fost numit decan al aceleiași facultăți, unde încă are cursul de teologia dreptului.

S-a remarcat prin publicarea de peste două sute de cărți și articole în diferite reviste științifice și de spiritualitate. Printre operele publicate, De bonis Ecclesiae temporalibus. Adnotationes in codicem: liber V, editat de Universitatea Pontificală Gregoriana în 1986; Bunurile vremelnice ale Bisericii, editat de Dehoniane din Bologna în 2001; Biserica și migrațiile, editat de Urbaniana University Press în 2005.

A fost importantă și contribuția sa în dezbaterea despre unele teme specifice din dreptul canonic. A participat la inițiativele pentru studiul disciplinei, îndeosebi în Asociația Canonistă Italiană, în grupul italian de profesori de drept canonic și în Consociatio internationalis pentru promovarea dreptului canonic, unde a fost membru al consiliului director.

A fost și consultant în diferite dicastere din Curia Romană: Congregația pentru Bisericile Orientale și Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, Tribunalul Suprem al Signaturii Apostolice, Consiliul Pontifical pentru Textele Legislative. S-a dedicat și activității apostolice și predicării, ținând cursuri de exerciții spirituale și zile de reculegere pentru grupuri parohiale, laicale și pentru comunități călugărești.

La 30 decembrie 2003, Ioan Paul al II-lea l-a numit secretar al Tribunalului Signaturii Apostolice, atribuindu-i sediul titular episcopal de Telepte. După aceea a fost numit și judecător la același tribunal. A primit hirotonirea episcopală în bazilica "Sfântul Petru" la 21 februarie 2004 din mâinile cardinalului Angelo Sodano, pe atunci secretar de stat.

La 12 aprilie 2008, Benedict al XVI-lea l-a pus în fruntea Prefecturii Afacerilor Economice, funcție menținută până la 21 septembrie 2011, și l-a promovat în același timp ca arhiepiscop, creându-l cardinal în consistoriul din 20 noiembrie 2010 cu diaconia "Isus Bun Păstor la Montagnola". Tot Ratzinger i-a încredințat funcția delicată atunci când au apărut comportamentele foarte grave și imorale ale fondatorului Legionarilor lui Cristos, Marcial Maciel Degollado. Pontiful stabilise o vizită apostolică la congregație, în urma căreia, la 9 iulie 2011, l-a numit pe De Paolis delegat pontifical cu funcția de a conduce - în numele său - institutul călugăresc până la revizuirea constituțiilor.

Cardinalul a participat la conclavul din martie 2013 care l-a ales pe papa Francisc. Cu moartea sa, colegiul cardinalilor se compune din 220 de membri, dintre care 120 electori și 100 non-electori.

(După Vatican Insider, 9 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat