Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Kazimierz Nycz, oaspete al Diecezei de Iași

Eminența Sa cardinalul Kazimierz Nycz, arhiepiscop de Varșovia, se află în vizită în Dieceza de Iași, în perioada 7-11 septembrie 2017.

După sosirea pe Aeroportul Iași, Eminența Sa, însoțit de PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, a vizitat Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", unde a participat la încheierea primei serii din cadrul cursurilor de formare pentru preoți, împărtășind participanților câteva gânduri despre documentul "Amoris laetitia" și despre situația familiilor din Polonia. La ora 18.00, cardinalul a prezidat sfânta Liturghie în latină în capela Seminarului. În aceeași seară a vizitat catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" și Episcopia.

Vineri, 8 septembrie, programul include vizitarea mănăstirilor Voroneț, Sucevița, cu o scurtă oprire în Parohia Gura Humorului, iar la ora 17.00 va prezida Liturghia de consacrare a altarului bisericii catolice "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din filiala Arbore a Parohiei Solonețu Nou, avându-l alături pe PS Petru Gherghel.

Sâmbătă, 9 septembrie, va vizita sanctuarul de la Cacica, iar în biserica din Solonețu Nou va concelebra sfânta Liturghie la ora 11.00, avându-l alături pe PS Petru Gherghel, și va participa la Sărbătoarea Recoltei. După-amiaza, va vizita comunitățile din Pleșa și Poiana Micului. Seara, la ora 17.00, episcopul Gherghel va prezida Liturghia din biserica din Barticești, unde trei surori vor depune voturile perpetue în Congregația "Slujitoarele Iubirii Milostive", în prezența superioarei generale, sora Speranza Montecchiani.

Duminică, 10 septembrie, la ora 11.00, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11, PS Petru Gherghel, împreună cu cardinalul Kazimierz Nycz, va sfinți biserica din localitatea Bulai (Parohia Moara) și va consacra noul altarul. Sub altar vor fi depuse moaștele fericitului Jerzy Popiełuszko, preot martir și ale fericitului martir Vladimir Ghika. După-amiaza va vizita biserica din Suceava.

În ultima zi a vizitei, cardinalul va reveni la Iași, de unde, în cursul după-amiezii, va decola la bordul unei curse aeriene spre Viena.

Cardinalul Kazimierz Nycz, pe atunci episcop auxiliar de Cracovia, a mai fost în Dieceza de Iași, la 9 martie 1996, la Siret, la împlinirea a 625 de ani de la înființarea Episcopiei de Siret (primul episcop al acelei Episcopii a fost tot un polonez, Andrei Wasilo de Jastrzebiec), în aceeași zi făcând și o vizită la Casa Polonă din Suceava.

*

Cardinalul Kazimierz Nycz s-a născut la 1 februarie 1950. În 1967 a început studiile la Seminarul Mitropolitan din Cracovia. A fost hirotonit preot la 20 mai 1973 de episcopul Julian Groblicki. În 1976 a obținut masteratul în teologie la Facultatea Teologică Pontificală din Cracovia. În 1981 a susținut doctoratul la Universitatea Catolică din Lublin, cu teza "Implementarea reînnoirii catehetice a Conciliului Vatican II în Arhidieceza de Cracovia". Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit la 14 mai 1988 episcop auxiliar de Cracovia și episcop titular de Villa Regis, primind consacrarea episcopală la 4 iunie în același an. Ca moto al slujirii sale episcopale, episcopul Nycz a adoptat cuvintele "Ex hominibus, pro hominibus" ("Dintre oameni, pentru oameni"). Între anii 1988 și 2004, episcopul Nycz a fost vicar general al Arhidiecezei de Cracovia. La 9 iunie 2004, papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop al Diecezei de Koszalin-Kołobrzeg, unde a slujit până în anul 2007, când, la 3 martie, papa Benedict al XVI-lea l-a numit arhiepiscop mitropolit de Varșovia. Pe lângă misiunea de arhiepiscop, el a fost numit episcop pentru catolicii răsăriteni din Polonia, la 9 iunie 2007. Este cardinal al Bisericii Catolic din 20 noiembrie 2010. La 29 decembrie 2010 a fost numit membru al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor și al Congregației pentru Cler. A fost unul dintre cardinalii electori care au participat în anul 2013 la conclavul care l-a ales pe papa Francisc.

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 42.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat