Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: S-a încheiat primul curs de formare pentru preoți

Primul curs de formare pentru preoți (5-7 septembrie 2017) s-a încheiat joi, 7 septembrie, la Seminarul din Iași.

Au participat peste 70 de preoți, printre participanți numărându-se și PS Petru Gherghel. Conferințele au fost ținute de preoții: Iulian Faraoanu, Felician Tiba, Mihai Pătrașcu, Benone Farcaș, Cristinel Fodor și Felix Roca. Ei au abordat diferite aspecte ale căsătoriei și familiei creștine în viziunea exortației apostolice Amoris laetitia, în special aspecte biblico-teologice, canonice, spirituale și pastorale.

În urma audierii conferințelor, a întrebărilor, a discuțiilor și a împărtășirii de mărturii, cei prezenți au conștientizat mai mult sfatul Sfântului Părinte papa Francisc de la începutul exortației (un text citat și de păstorul diecezei în scrisoarea pastorală "Amoris laetitia" - un dar pentru Biserică): "Datorită bogăției celor doi ani de reflecții pe care a adus-o drumul sinodal, această exortație tratează, cu stiluri diferite, teme multe și variate. Acest lucru explică extinderea sa inevitabilă. De aceea nu sfătuiesc o lectură generală grăbită. Va putea să fie valorizată mai bine, fie de către familii, fie de către lucrătorii din pastorația familială, dacă vor aprofunda cu răbdare o parte după alta, sau dacă vor căuta în ea ceea ce vor avea nevoie în fiecare circumstanță concretă" (AL 7).

Ultima conferință, despre tineri, ținută de pr. Felix Roca, a făcut trecerea spre viitorul Sinod al Episcopilor din 2018, care va trata despre bucuriile și dificultățile cu care se confruntă tinerii, cu tema: Tinerii, credința și discernământul vocațional.

În după-amiaza zilei de joi, 7 septembrie, cardinalul de Varșovia, Kazimierz Nycz, prezent în Dieceza de Iași pentru a sfinți biserica din localitatea Bulai din comuna Moara, a împărtășit participanților câteva gânduri despre documentul Amoris laetitia și despre situația familiilor din Polonia, unde familia este încă puternică, deși se confruntă cu problema divorțurilor și a scăderii numărului de copii. La ora 18,00 a prezidat sfânta Liturghie în latină în capela Seminarului.

Programul a mai cuprins rugăciune în comun, sfânta Liturghie și împărtășire de experiențe.

Pr. Eduard Coșa, responsabilul Oficiului pentru Cler, a amintit și de alte inițiative pentru preoți, cum ar fi exercițiile spirituale de la Ciofliceni (9-13 octombrie, cu pr. Ieronim Iacob; 13-17 noiembrie, cu Mons. Anton Lucaci) sau de la Poiana Micului (ultima săptămână din octombrie, cu pr. Daniel Iacobuț).

Urmează alte patru serii de preoți care vor participa la cursuri de formare în săptămânile următoare la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (19-21 septembrie, 3-5 octombrie, 10-12 octombrie, 17-19 octombrie).

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5-7 septembrie: Iași: S-a încheiat primul curs de formare pentru preoți


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat