Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Întâlnire a Oficiului pentru Pastorația Școlară și predarea Religiei în Școală

Sâmbătă, 2 septembrie 2017, a avut loc la Onești, la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia", ședința ordinară a Oficiului pentru Pastorația Școlară și predarea Religiei în Școală.

Întâlnirea a început la orele 10.00 cu o rugăciune de deschidere și salutul gazdei noastre, pr. Cosmin Constantin, directorul Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești. Pr. Petru Tamaș ne-a salutat din partea PS Aurel Percă și ne-a urat multe realizări în noul an școlar.

Pe ordinea de zi a ședinței s-au aflat: analiza stadiului în care se află lucrul la programele și manualele de religie; statutul concursurilor diecezane de religie catolică (Olimpiada de religie, clasele V-VI și Concursul de eseuri "Ep. Anton Durcovici") și înscrierea lor în calendarele oficiale ale Ministerului Educației; discutarea proiectului de statut al unei viitoare asociații a profesorilor de religie; revista profesorilor de religie; analiza activităților grădinițelor catolice și stabilirea câtorva activități în calendarul anului școlar 2017-2018;

A fost apreciată munca pentru realizarea manualului de religie de clasa a V-a, aprobat în acest an de către Ministerul Educației. Lipsesc încă manuale de religie la clasele primare: I, a III-a și a IV-a. Se speră în organizarea unei noi licitații de către minister, în urma căreia să fie aprobate proiectele de manual pentru aceste clase.

Reluarea apariției revistei "Educatorul creștin" este un alt deziderat al profesorilor de religie. Se speră ca până la sfârșitul acestui an să apară un nou număr.

A devenit deja o tradiție organizarea pelerinajului absolvenților de liceu la sanctuarul de la Cacica. Anul acesta, pelerinajul se va desfășura la 21 octombrie 2017. S-au stabilit și datele pentru acordarea Missio canonica. Având în vedere mișcările de personal din lunile februarie-martie, aceste examene se vor desfășura astfel: 26 ianuarie 2018, ora 16.00, la Roman; 27 ianuarie 2018, ora 9.00, la Bacău, și ora 14.00, la Onești.

Doamna profesor Carmen Nedelcu, expertul școlar pentru grădinițele catolice, a apreciat pozitiv participarea tuturor educatoarelor la lucrările Simpozionului Național "Creativitate sau monotonie în educația uman-religioasă?" de la Onești, din 20 mai 2017. De asemenea, a reafirmat necesitatea ca toate grădinițele catolice cu tradiție sau mai nou-deschise în dieceză să fie cooptate în activități comune și întâlniri formative pentru că se simte nevoia unei colaborări mai bune pentru a face față provocărilor.

În final, pr. inspector Petru Sebastian Tamaș a adresat mulțumiri pr. Cristinel Ghiurca și fraților capucini din Onești pentru primirea călduroasă.

Prof. Cristian Scripcaru


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat