Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A murit cardinalul Caffarra. A declarat: "Eu împotriva papei? Aș prefera să se spună că am o amantă"

Succesor al lui Biffi, a condus Dieceza de Bologna din 2004 până în 2015. A murit la 6 septembrie 2017 cardinalul Carlo Caffarra, la vârsta de 79 de ani, după o lungă boală. Era unul dintre cei patru autori ai "dubia" față de papa despre Amoris laetitia.

Cafarra, creat cardinal în martie 2006 de papa Benedict al XVI-lea, a fost episcop de Ferrara din 1995. În decembrie 2003 a fost numit de papa Ioan Paul al II-lea la Bologna, unde a luat locul cardinalului Giacomo Biffi și unde a luat în posesie canonică la începutul anului 2004. A rămas în funcție timp de unsprezece ani, până la sfârșitul lui octombrie 2015.

Cardinalul a fost și unul dintre cei patru autori ai așa-numitelor "dubia" față de papa despre Amoris laetitia, scrisoarea apostolică post-sinodală despre căsătorie și familie. Împreună cu el au semnat "perplexitățile" cu privire la deschiderile din document și cardinalii Walter Brandmüller, Raymond Burke și Joachim Meisner, acesta din urmă decedat recent.

Arhiepiscopul de Bologna, monseniorul Matteo Zuppi, a anunțat moartea lui Caffarra comunității religioase "cu inima plină de tristețe". Caffarra, a scris arhiepiscopul, "a slujit cu fidelitate toată viața fără rezerve de iubire, generozitate și inteligență, răspândite oriunde a voit El să-l cheme. Arhiepiscopul de Bologna exprimă condoleanțele profunde și afectuoase ale întregii dieceze, ale preoțimii și ale sale personale și îi invită pe credincioși să se unească în rugăciune pentru răposat".

Arhiepiscopul emerit de Bologna s-a născut la 1 iunie 1938 la Samboseto di Busseto, în provincia Parma și dieceza de Fidenza.

A fost hirotonit preot la 2 iulie 1961, la Samboseto. A continuat studiile la Roma la Seminarul Pontifical Lombard, obținând doctoratul în drept canonic la Universitatea Pontificală Gregoriana cu o teză despre finalitatea căsătoriei.

A fost vicar parohial la catedrala din Fidenza, începând între timp să predea teologie morală în Seminariile din Parma și din Fidenza. La invitația teologului mons. Carlo Colombo, devine profesor de teologie morală fundamentală la Facultatea de Teologie din Italia de Nord din Milano și la Departamentul de Științe Religioase din Universitatea Catolică "Sacro Cuore" din Milano. Îl cunoaște pe monseniorul Luigi Giussani, fondator al "Comunione e Liberazione": o întâlnire fundamentală pentru viața sa. O prietenie profundă se va naște după aceea și din întâlnirea cu părintele Divo Barsotti, mistic și teolog.

În anii Șaptezeci a început să aprofundeze temele despre căsătorie, despre familie și despre procreația umană, determinat de cererile făcute lui din parte numeroaselor perechi de soți și de logodnici să fie introduși în viziunea creștină despre căsătorie. Erau anii marii discuții provocate de publicarea enciclicei Humanae vitae a fericitului papă Paul al VI-lea.

A predat etică medicală la Facultatea de Medicină și Chirurgie din Universitatea Catolică "Sacro Cuore" din Roma și în august 1974 a fost numit de Paul al VI-lea membru al Comisiei Teologice Internaționale. A continuat aprofundarea teologică, antropologică și etică a temei procreației umane, accentuată după aceea când la 25 iulie 1978 s-a născut prima persoană concepută în eprubetă. În calitate de reprezentant al Sfântului Scaun a participat în septembrie 1978 la primul "Congres mondial despre sterilitatea umană și procreația artificială", la Veneția la Fundația Cini.

În 1980, Ioan Paul al II-lea l-a numit expert la Sinodul Episcopilor despre căsătorie și familie, iar în ianuarie 1981 i-a conferit mandatul de a fonda și a prezida Institutul Pontifical pentru Studii despre Căsătorie și Familie "Ioan Paul al II-lea", unde a ținut cursul de etica procreației și seminariile de etică generală și de bioetică.

A ținut cursuri sau ore în diferite atenee străine. În 1988 a întemeiat la Washington prima secțiune extra-urbană a Institutului Pontifical pentru Studii despre Căsătorie și Familie "Ioan Paul al II-lea" și după aceea pe cea mexicană și pe cea spaniolă. În afară de asta, a primit titlul de doctor honoris causa în Litere Creștine de la Franciscan University din Steubenville (Ohio).

La 8 septembrie 1995 a fost numit arhiepiscop de Ferrara-Comacchio. A primit hirotonirea episcopală în domul din Fidenza la 21 octombrie același an prin mâinile lui Biffi, iar la 4 noiembrie a început activitatea pastorală.

A fost președinte al Conferinței Episcopale din Emilia Romagna.

La 16 decembrie 2003, Ioan Paul al II-lea l-a numit arhiepiscop mitropolit de Bologna. A luat în posesie canonică la 15 februarie 2004. A condus arhidieceza de Bologna până la 27 octombrie 2015.

Prin numire pontificală a participat la Sinodul Extraordinar al Episcopilor despre "Provocările pastorale cu privire la familie în contextul evanghelizării" (octombrie 2014) și la Sinodul Episcopilor despre "Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea contemporană" (octombrie 2015).

Autor de volume de teologie morală fundamentală, s-a îngrijit de ediția comentată a tuturor catehezelor dedicate de Ioan Paul al II-lea iubirii umane.

A participat la conclavul din martie 2013 care l-a ales pe papa Francisc.

A fost creat cardinal de Benedict al XVI-lea în consistoriul din 24 martie 2006.

În octombrie 2014 n-a folosit cuvinte diplomatice pentru a răspunde celui care-l definea un adversar al papei Francisc după ce a citit numele său printre semnăturile cărții care contesta tezele cardinalului Walter Kasper despre o soluție "milostivă" cu privire la tema împărtășaniei dată divorțaților. "Scuzați-mi gluma: aș fi avut mai mare plăcere ca să se spună că arhiepiscopul de Bologna are mai degrabă o amantă decât să se spună că are o gândire contrară gândirii papei", a afirmat Caffarra. Pentru că "dacă un episcop are o gândire contrară gândirii papei - a explicat arhiepiscopul - trebuie să plece, dar chiar trebuie să plece din dieceză. Pentru că i-ar conduce pe credincioși pe un drum care nu mai este cel al lui Isus Cristos. Deci s-ar pierde pe sine însuși veșnic și ar risca pierderea veșnică a credincioșilor".

A fi considerat împotriva pontifului argentinian "este un lucru care m-a amărât profund, pentru că este calomniator".

"Eu m-am născut papist - a concluzionat el - am trăit ca papist și vreau să mor ca papist!".

În aprilie Francisc și Caffarra s-au întâlnit în domul din Carpi, în timpul vizitei papale: s-au îmbrățișat frățește.

(După Vatican Insider, 6 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat