Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Minunata trăire a credinței în Cristos cu și prin Fecioara Maria

"Minunata trăire a credinței în Cristos cu și prin Fecioara Maria" a fost tema celor trei zile de reculegere pentru 21 de membri ai Mișcării "Familiile de Nazaret" (19 din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, unul din Parohia "Sfântul Anton" din Iași și unul din Târgu Mureș), desfășurate la mănăstirea carmelită din Luncani, între 31 august și 3 septembrie 2017.

Pr. Petru Sescu, parohul comunității "Sfânta Tereza" din Iași, ca director spiritual al grupului, ne-a oferit ocazia de a trăi clipe inedite alături de pr. Augustin Mihai Folner, prior al acestei mănăstiri, și de colaboratoarea Sfinției sale, Melinda Ferenț.

Unii am pășit pragul mănăstirii cu dorința reînvierii bucuriei trăirilor de altădată, alții pentru a ne bucura de aerul proaspăt al începutului de toamnă, alții fără a aștepta nimic, cu inimile și mâinile goale..., atât de goale încât ființa întreagă părea a fi pustiită și părăsită de acela care pentru a fi mereu cu fiecare dintre noi și-a dat viața, trupul și sângele...

Pășind dincolo de poarta mereu deschisă a mănăstirii, în acest colț de rai, ne-am abandonat în brațele lui Isus, pline de iubire și îndurare. Deși preaplini de grijile și problemele acestei lumi, fiecare am dorit să trăim o nouă experiență spirituală cu Isus și Maria și să ne umplem cu puterea harului divin, conștienți fiind că doar astfel ne putem continua drumul vieții care nu întotdeauna este ușor și lipsit de obstacole.

Inimile noastre înfometate după iubirea lui Cristos au găsit aici acea oază de liniște și pace, în care sufletele s-au deschis larg, pentru a-i avea ca oaspeți de seamă pe Isus și Maria.

Harul lui Dumnezeu coboară neîncetat asupra întregii omeniri prin slujitorii săi, spune Sfânta Scriptură, dar... de la a ști și până la a fi atinși și transformați de harul lui Dumnezeu este o distanță de la cer la pământ.

Asta am trăit noi în aceste zile. Chiar și cei care au plecat spre Luncani, doar pentru a asigura transportul participanților activi, au fost atinși și transformați spiritual. Am plecat fiecare cu gândurile și așteptările noastre, dar... ne-am întors plini de gândul lui Dumnezeu.

Textele alese, meditațiile, lectio divina, adorația euharistică, dar mai ales privegherea mariană pregătită de gazde atât de minunat, pentru seara de vineri, cu titlul "Maria sub cruce", și cea de sâmbătă seara, ne-a lăsat muți de uimire... ne-a transformat realmente întreaga ființă. Chiar și cea mai împietrită inimă a fost atinsă de Duhul Sfânt și a simțit îmbrățișarea duioasă a Mariei. Nu știu ce au trăit ceilalți, dar eu am văzut mâna lui Dumnezeu întinsă asupra noastră și binecuvântarea lui coborând asupra acestui grup, am simțit privirea lui plină de iubire și bunăvoința, am văzut concret cum sfânta Fecioară Maria a pus pecetea asupra Mișcării "Familiile de Nazaret" prin... consacrarea mariană a fiecărui participant din ziua de duminică, dat fiind că elementul esențial al mișcării este consacrarea mariană. Iar acest lucru s-a materializat acum, aici... fără ca cineva dintre noi să fi cerut acest lucru, după un timp destul de lung al existenței noastre în România, 15 ani.

Semnele de convertire spontană, pe care toți le-am văzut și trăit în grup, nu pot decât să ne facă să spunem tuturor că la Luncani poți atinge cerul cu mâna, că de la mănăstirea carmelită din Luncani, dacă ai o inimă curată, nu te poți întoarce acasă decât transformat, transfigurat. Te întorci cel mai bogat om, pentru că inima și sufletul tău au devenit locuința Duhului Sfânt.

Am constatat cu uimire că el intră în inima și sufletul tău chiar dacă tu nu îl inviți, pentru că bunătatea, sinceritatea, gratuitatea, lipsa prefăcătoriei și a minciunii sunt darurile lui, iar asta înseamnă că el era deja, chiar dacă tu nu i-ai conștientizat prezența, era acolo... și aștepta momentul potrivit să-l descoperi, să-i ceri ajutorul, să-i dai voie să fie lumină prin tine pentru ceilalți, să-i împrumuți mâinile și picioarele tale, pentru a putea lucra în lume. Pentru ca cei mulți, fără speranță să reînvie, să vadă și să meargă, să știe că omul niciodată nu e singur, că bunătatea și iubirea lui Dumnezeu pentru creatura sa nu vor dispărea niciodată, oricât de păcătoși am fi, pentru că Dumnezeu - așa cum spunea părintele Augustin - nu este numai bun, el este cel mai bun.

În încheiere, nu pot decât să mulțumesc lui Dumnezeu și preoților noștri pentru aceste minunate zile: părintelui paroh Petru Sescu, pentru toată disponibilitatea pe care o arată totdeauna pentru tot ceea ce înseamnă viață spirituală a credincioșilor din parohia sa, părintelui Augustin Mihai Folner și colaboratoarei sfinției sale, dar și Melindei Ferenț pentru că ne-a primit în comunitatea lor cu atâta căldură, ne-a tratat cu atâta amabilitate și grijă, ne-a făcut să ne simțim "de-ai casei". Mulțumim tuturor acelora care au contribuit la înnobilarea acestor zile - mă refer la organist, la ceilalți frați și surori care au slujit în bucătărie, celor care îngrijesc curtea acestei mănăstiri... tuturor celor care s-au aflat în acest loc în același timp cu noi. Credincioșilor care au umplut biserica din Luncani, duminică, la sfânta Liturghie. Cuvintele nu pot exprima ceea ce noi am trăit, dar dorința de a rămâne uniți în rugăciune o simt atât de puternică, încât nu mă pot împotrivi, chiar dacă aș vrea.

Mariana Ifrim

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 august - 3 septembrie: Luncani: Minunata trăire a credinței în Cristos cu și prin Fecioara Maria


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat