Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Moara: Sfințirea bisericii și consacrarea altarului

Localitatea Bulai din comuna Moara datează din a doua jumătate a secolului XIX, întemeiată fiind de ultimul val de coloniștii polonezi, veniți în Bucovina, din împrejurimile localității Rzeszów, emigrând probabil ca urmare a calamităților ce au afectat locurile unde au trăit până atunci, profitând de procesul de colonizare în curs de desfășurare pe aceste meleaguri. Ca semn al credinței au construit pe malul lacului o mică capelă din lemn, unde se adunau pentru celebrarea sfintei Liturghii.

Prima biserică de piatră din localitate datează din anul 1984. Parohul de atunci, pr. Johann Proschinger, cunoscând dorința catolicilor din Moara, de a avea biserica lor, în anul 1981 a intervenit pe lângă autoritățile din Suceava pentru a primi aprobarea construirii bisericii. Din cauza vitregiilor vremii, a primit aprobare doar pentru construcția unei capele mortuare în cimitirul catolic din comună. Un an mai târziu s-a început construirea ei, iar după doi ani, la 12 august 1984 a avut loc binecuvântarea capelei de către Excelența sa Petru Gherghel, ordinarius-ul de atunci și actual episcop al diecezei. Dându-se ascultare cererii credincioșilor împreună cu parohul lor pr. Johann Proschinger a fost ales ca patron și protector sfântul Maximilian M. Kolbe, care și-a oferit viața ca ardere de tot pe altarul iubirii față de aproapele în lagărul de exterminare de la Auschwitz.

În toamna anului trecut au început lucrările de renovare și extindere a bisericii. Acum biserica are lungimea de 19 m, lățimea de 6,20 m, iar înălțimea turnului este de 18,75 m la baza crucii. Interiorul bisericii este placat cu granit și marmură. Altarele sunt realizate din piatră naturală.

Duminică, 10 septembrie 2017, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11, Preasfințitul Petru Gherghel, împreună cu cardinalul de Varșovia, Kazimierz Nycz, va sfinți biserica și va consacra noul altarul. Sub altar vor fi depuse moaștele fericitului Jerzy Popiełuszko, preot martir și ale fericitului martir Vladimir Ghika.

Vă invităm și vă așteptăm cu drag la sărbătoarea noastră!

Pr. Iulian Ceobanu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat