Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Fiți liberi de narcisism și consumism, drogurile taie orice rădăcină"

De Iacopo Scaramuzzi

"Tineri, stricați oglinda! Și dacă unul se privește în oglindă, îi dau un sfat: să râdem de noi înșine, asta ne dă veselie și ne eliberează de ispita narcisismului". Așa s-a adresat papa Francisc tinerilor din comunitatea catolică Shalom, la Roma pentru cei 35 de ani de la întemeiere, recomandând să nu cedeze în fața actualei "culturi narcisiste și consumiste" și recomandându-le să intre în dialog cu bătrânii. Răspunzând unui tânăr brazilian cu un trecut de droguri, Francisc, care a pornit cu o glumă fotbalistică ("Mai bine Pelè sau Maradona?"), a spus că dependența de droguri "taie rădăcinile inimii".

Comunitatea catolică Shalom, născută în Brazilia în primii ani din Optzeci cu o pizzerie și o librărie anexată pentru primirea și evanghelizarea tinerilor, a obținut în 2007 recunoașterea Consiliului Pontifical pentru Laici ca asociație internațională de credincioși.

"Unul dintre lucrurile care caracterizează tinerețea și tinerețea veșnică a lui Dumnezeu", a spus papa ca răspuns la o întrebare a unei tinere franceze care s-a botezat în cursul recentului Jubileu al Milostivirii, "atât pentru tineri cât și pentru cei care sunt tineri a doua oară, este veselia, bucuria. Veseliei i se opune tristețea, o tristețe din care voi ați ieșit. Un tânăr care rămâne asupra sieși, care trăiește numai pentru sine, termină - folosesc un verb argentinian - empachado (constipat, nt) de autoreferențialitate. Există o imagine care îmi vine acum în minte mă gândesc la persoana egoistă, o persoană care are o mare doză de narcisism, care se contemplă pe sine însăși și îi ignoră pe ceilalți, care machiază în fiecare zi sufletul preocupată să apară mai bine decât este: o boală a spiritului. Tineri - a spus papa - stricați oglinda! Nu vă priviți în oglindă pentru că oglinda înșală. Trăim într-o cultură a autoreferențialității, o cultură consumistă și narcisistă. Dacă unul se privește în oglindă, îi dau un sfat: să se privească în oglindă pentru a râde de el însuși: asta ne dă veselie și ne salvează de ispita narcisismului".

După aceea Jorge Mario Bergoglio a răspuns la întrebările a trei tineri, un chilian, o franțuzoaică și un brazilian, în spaniolă, precizând cu ironie că va amesteca un pic de italiană și de portugheză vorbind "un pic portagnol". Papa argentinian s-a adresat unui tânăr brazilian care a povestit parcursurile sale de dependență de droguri mai întâi cu o glumă fotbalistică ce a provocat râsetele celor prezenți: "Cine este mai bun, Pelè sau Maradona?". Apoi a continuat: "Mult timp ai trecut prin tunelul drogurilor: este unul dintre instrumentele pe care le are cultura în care trăim pentru a ne ruina, ne face invizibili pentru noi înșine, ca și cum am fi din aer. Drogurile ne fac să negăm tot ceea ce avem, drogurile taie rădăcinile inimii, rădăcinile carnale, rădăcinile istorice, rădăcinile problematice, și te lasă să trăiești într-o lume fără rădăcini, dezrădăcinat din toate, din proiect, din prezent, din istoria ta, din patria ta, din familia ta, din iubirea ta, din toate. Unul trăiește într-o lume fără nicio rădăcină: aceasta este drama drogurilor. Tineri total dezrădăcinați. Fără angajamente reale, fără angajamente de carne".

"A trece de la această experiență de invizibilitate și apoi a conștientiza - i-a spus papa tânărului brazilian - îți spune câte rădăcini ai în inimă. Să ne întrebăm: sunteți conștienți de proiectele voastre, de iubirile voastre, de capacitatea voastră creativă, pentru că voi sunteți ca niște poeți chemați să creați lucruri noi în lume?". Pentru "a corespunde planului lui Dumnezeu" care vrea "să mângâie durerile omenirii", este necesar, a continuat papa, "să dai gratuit. Să dăm gratuit ceea ce am primit. Asta te ajută «să te decomercializezi», te învață să îmbrățișezi, te face să găsești rădăcinile, te sustrage de la orice interes de tip egoist. A da gratuit ceea ce gratuit ați primit".

Papa a răspuns unui tânăr chilian care vorbea despre o "lume marcată de disperare și de indiferență" citând parabola fiului risipitor și a tatălui milostiv: "Tatăl l-a văzut venind de departe, cu mulți ani înainte plecase: îmi vine să mă gândesc că acest tată în fiecare zi privea de la terasă pentru a vedea dacă venea, și tot așa Dumnezeu în fiecare moment dificil, de păcat, ne așteaptă. În cea mai rea dintre situații, Tatăl ne așteaptă, cu milostivire și duioșie: nu dispera niciodată". "De acord?", a întrebat pontiful, care în fața răspunsului slab al mulțimii de tineri, a comentat cu o glumă: "Dumnezeul meu, ce faceți! Pare că în loc să vă însuflețesc vă dau un calmant nervos pentru a dormi!".

În sfârșit, papa Francisc s-a adresat membrilor adulți ai comunității Shalom, întrebându-se "ce slujire cere astăzi lumea de la această carismă": "Dialogul: una dintre provocările prezente astăzi în această lume este dialogul dintre tineri și bătrâni. Tinerii au nevie să-i asculte pe bătrâni, pentru a visa și a-i încuraja să meargă înainte. Bătrânii nu trebuie să fie ținuți ascunși. Acest dialog este o promisiune pentru viitor".

Comunitatea Shalom celebrează în aceste zile cu 3000 de pelerini la Roma cei 35 de ani ai săi: "Nu bănuiam unde ne duce Dumnezeu", a amintit fondatorul comunității, Mozsés Azevedo, "dar am fost învăluiți de un har mult mai mare decât noi înșine. Tinerii au venit. Împreună cu ei, un întreg popor". Comunitatea a reînnoit propria misiune împreună cu papa.

(După Vatican Insider, 4 septembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat