Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Covasna: Frânturi din istoria catolicilor la o sesiune națională de comunicări științifice

În zilele de 29 și 30 septembrie 2017, la Covasna, au avut loc lucrările celei de-a XXIII-a ediții a Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice "Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizație", Din partea comunității romano-catolicilor din Moldova au participat: prof. dr. Anton Coșa (membru în Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice Iași) și ing. Gheorghe Bejan (președintele Asociației Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș"). Manifestarea din acest an a fost dedicată împlinirii a 100 de ani de la Războiul de Reîntregire Națională și Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Acest eveniment cultural-științific a fost organizat de Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan", Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Liga Cultural-Creștină "Andrei Șaguna", Asociația "Ștefadina" București, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, cu sprijinul Consiliului Județean Covasna, Consiliul Local Sfântu Gheorghe, Asociației GRIT Covasna și Asociației Cultural-Creștine "Justinian Teculescu" Covasna.

În cadrul lucrărilor în plen, prof. dr. Anton Coșa a avut o intervenție legată de atitudinea Sfântului Scaun față de idealul unității naționale a românilor, reiterând originea și identitatea românească a catolicilor din Moldova, insistând pe jertfele oferite de către acești locuitori de credință catolică pe altarul patriei în Războiul de Reîntregire Națională și, implicit, pe contribuția acestora la realizarea Marii Uniri din 1918.

Domnul Gheorghe Bejan i-a înmânat domnului dr. Ioan Lăcătușu (arhivist, doctor în sociologie, director al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, un prieten apropiat al comunității catolicilor din Dieceza de Iași, participant constant la manifestările științifice și culturale organizate de Asociația Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș"), cu prilejul împlinirii a 70 de ani, o Diplomă de excelență (din partea PS Petru Gherghel, episcop de Iași și a PS Aurel Percă, episcop auxiliar) acordată "pentru merite deosebite în promovarea cercetării istoriei și originii catolicilor din Moldova, precum și pentru colaborarea fructuoasă cu cercetătorii catolici".

În cadrul secțiunii "Istorie", prof. dr. Anton Coșa a prezentat comunicarea: "Stema României - simbol al Marii Uniri din 1918".

În cadrul secțiunii "Etnografie, sociologie și cultură românească", ing. Gheorghe Bejan a vorbit despre apropiatele manifestări consacrate împlinirii a 120 de ani de la nașterea profesorului Dumitru Mărtinaș (cel care și-a închinat întreaga viață unei opere care a adus în mediul științific o abordare deosebită privind originea românească a populației romano-catolice din Moldova).

Prof. dr. Anton Coșa

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29-30 septembrie: Covasna: Frânturi din istoria catolicilor la o sesiune națională de comunicări științifice


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat