Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un drum practicabil

În Belarus plenara CCEE despre tineri și viitorul Europei

De Marco Bellizi

"Europa, Uniunea Europeană, trebuie să se facă simțită ca mamă, nu ca mamă vitregă. Trebuie să se propună ca realitate ușoară și nu opresivă. Ceea ce nu înseamnă mai superficială sau mai puțin eficace". Numai în acest mod popoarele care o compun pot din nou "să se îndrăgostească" de ideea comunitară. Președintele Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), cardinalul Angelo Bagnasco, a sintetizat astfel un drum practicabil pentru viitorul bătrânului continent. Cardinalul a vorbit în cadrul sesiunii plenare a organismului episcopal, care se ține la Minsk, în Belarus, până duminică. În seara de astăzi, sâmbătă, a fost difuzat documentul conclusiv al unei dezbateri care a avut în centru temele despre tineri și, întocmai, despre Europa. Cu privire la aceasta din urmă, a fost subliniat că bătrânul continent trebuie înainte de toate să se reconsidere pe sine însuși nu ca un loc geografic ci mai înainte de toate ca o idee, o realitate spirituală care merge dincolo de conveniențele economice sau politice.

Desigur Biserica are specificul său de oferit, mesajul lui Cristos. Totuși - a explicat președintele CCEE - "forța Evangheliei nu este în organizațiile noastre. Cel mai bun aliat al nostru este tocmai omul, așa cum este el, așa cum a fost creat de Dumnezeu, pentru că posedă înlăuntrul său o nevoie de bine de nesuprimat, care poate să fie momentan anesteziată dar cu siguranță nu ucisă de cultura egoismului, izolaționismului, individualismului".

Episcopii reuniți la Minsk au examinat trecutul, prezentul și viitorul Europei pornind de la rădăcini, de la sfântul Benedict, care a introdus valoarea muncii și a rugăciunii active, transmițând știința antică, și cea filozofică, lui Ciril și Metodiu, care, introducând o a patra limbă sacră, după ebraică, greacă și latină, au făcut în așa fel încât continentul să poată respira cu doi plămâni, la Orient și la Occident, pentru a termina la Edith Stein, "exemplu al acelei opoziții pașnice față de totalitarismele statale care, prin știința crucii știe să transforme opoziția într-un bun util tuturor". Și dacă cultura europeană este bine reprezentată de celebra frescă din Școala din Atena, de Platon care arată cerul și Aristotel care arată pământul, astăzi degetul prea multor europeni indică, din păcate, numai în jos. Pentru prelații europeni, problemele de astăzi, dezorientarea tinerilor, chestiunea migratoare, terorismul se nasc tocmai din pierderea transcendentului.

Cel care prin natură este înclinat să-și pună întrebări de sens cu privire la propria existență sunt în schimb tinerii, ceilalți protagoniști ai reflecțiilor prelaților reuniți la Minsk. În această privință, un document preluat din reflecții și din sugestiile episcopilor europeni despre chestiunea tineretului va fi trimis la secretariatul Sinodului care se va ține în Vatican în octombrie 2018, pentru ca să poată fi examinat și discutat. Acest lucru l-a anunțat vineri cardinalul arhiepiscop de Westminster, Vincent Gerard Nichols. "Fac parte din comitetul de pregătire al următorului sinod - a spus cardinalul în timpul unui briefing cu presa - și va fi în grija mea personală să fac în așa fel încât textul să fie receptat". Și pentru că "episcopii sunt așteptați de o mare provocare, aceea de a se ști convertiți, învățând să iasă un pic din ei înșiși pentru a merge în întâmpinarea tinerilor și a vorbi de la inimă la inimă".

Problema tinerilor, a spus după aceea președintele CCEE sintetizând reflecțiile făcute în cursul sesiunii plenare, "este una singură: adulții. La baza dificultăților tinerilor este de fapt un raport conflictual care este foarte diferit de cel experimentat începând din 1968 și mai departe, când exista o contestare care ataca întregul sistem. Astăzi nu se contestă atât sistemul cât mai ales conduita practică. Comportamentul adulților provoacă în tineri mare incertitudine, dezorientare, care se traduce într-un soi de încurcătură existențială. Antidotul se află în găsirea vreunuia care înainte de toate să fie disponibil de a-i vedea, pe acești tineri (foarte adesea aproape invizibili în ochii adulților), și care să știe să se pună în ascultare cu răbdarea necesară, fără a avea prezumția de a rezolva totul și imediat. În acest sens, următorul Sinod va fi un moment important. Sfântul Ioan Bosco spunea că problema tineretului este o problemă a inimii. Trebuie să ținem cont că tinerii vor să participe. Și a participa înseamnă și a putea programa, a fi protagoniști, chiar construind eventual perspective utopice. E bine și așa. Și noi păstorii trebuie să ne îmbunătățim mult sub acest aspect".

Tema tineretului se leagă desigur cu aceea a familiei, primul și fundamentalul loc educativ. Printre prelații prezenți la Minsk era și arhiepiscopul de Armagh, Eamon Martin, președinte al Conferinței Episcopale Irlandeze, care a relatat stadiul pregătirilor întâlnirii mondiale din august anul viitor: "Ne așteptăm - a explicat el - la 20.000-40.000 de participanți. Desigur este multă așteptare. Suntem foarte recunoscători pentru alegerea Irlandei ca sediu a ceea ce noi vrem să considerăm nu ca un eveniment ci ca o oportunitate. Familia la noi este încă foarte importantă. Și aceea din august anul viitor va fi prima mare oportunitate de a dezbatere după publicarea lui Amoris laetitia. Vrem să demonstrăm că este esențial conceptul catolic de căsătorie nu numai pentru noi ci pentru întreaga societate. Exortația conține pasaje foarte frumoase, importante, concrete, care sunt cele cu care credincioșii irlandezi vor să se confrunte, mai degrabă decât asupra părților care în restul Europei au provocat o dezbatere aprinsă și unele polemici".

(După L'Osservatore Romano, 1 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat