Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ecouri după vizita cardinalului Leonardo Sandri în Parohia Tărâța

Parohia romano-catolică din Tărâța, comuna Pârjol, a fost, joi, 28 septembrie 2017, în mare sărbătoare, când credincioșii s-au rugat și au mulțumit lui Dumnezeu Atotputernicul, pentru lucrurile minunate săvârșite în parohia lor.

Cu această ocazie, a fost prezent între ei cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, Eminența Sa fiind reprezentant al Vaticanului, al papei Francisc, care a dorit să ajungă și la creștinii din periferie. Cardinalul a fost însoțit de Monseniorul Miguel Maury Buendía, nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, ambasador al Vaticanului la București, cât și de Preasfințitul Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iași, și de Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași.

La ora 13, cardinalul a ajuns în Parohia Tărâța, județul Bacău. Acolo a avut loc binecuvântarea bisericii, care a fost renovată, atât în interior cât și exterior.

Una dintre minunile recente la nivelul Bisericii locale este și construcția bisericii "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Tărâța. Fiecare om s-a întrebat: Cum poți să nu vezi minunile Domnului? Ne gândim doar la modul cum sfânta Fecioară a susținut lucrările înălțării acestui edificiu sacru, care s-a ridicat în anul 2004, în doar câteva luni, atât casa parohială, cât și biserica. Spuneau cei de atunci, când peste tot ploua torențial și prognoza vremii anunța ploi pentru mai multe zile, timp de 24 de ore, cât a durat turnarea stâlpilor de susținere, nu a plouat deloc în acea zonă, în acel loc sacru privirea lui Dumnezeu a fost ațintită acolo și locul a fost ferit de intemperiile vremii.

Biserica s-a finalizat în anul 2004, prin aportul și disponibilitatea pr. Toma Encuță și a maeștrilor construcției de la Săbăoani, conduși de ing. Petru Encuță și de Florențiu Pal, însoțiți de oameni harnici din Săbăoani, susținuți fiind și de pr. dr. Iosif Antoci. În timp, din cauza calității materialelor, a fost nevoie de o reabilitare a acestui edificiu.

După un repaos la o agapă frățească, la Tărâța, întreaga delegație s-a îndreptat spre localitatea Cucuieți, cunoscută de puțini dintre noi, afiliată comunei Solonț, din județul Bacău. Atât numele cât și așezarea geografică sugerează locul, ea se află efectiv la marginea Diecezei de Iași. Este o comunitate de câteva familii catolice, ce a dorit nespus de mult să aibă un lăcaș de cult, unde să poată aduce laudă lui Dumnezeu. Într-adevăr, sunt nespus de fericit să constat că pe aceste meleaguri se trăiește în mod profund cuvântul lui Dumnezeu.

Indiferent de confesiune, cuvântul este cel care înnobilează ființa umană spre sferele divinului, acest cuvânt i-a făcut pe creștinii catolici din Cucuieți să creeze o armonie cu frații ortodocși, pentru ca ambele confesiuni să se bucure de binecuvântarea lui Dumnezeu. Acesta este adevăratul ecumenism, să ascultăm cuvântul împreună, să-l proclamăm într-un cadru eclezial și să ne simțim la masa Cuvântului, frați și surori în Cristos!

M-am bucurat mult să știu că părintele Antoci, după 21 de ani, de când a activat ca vicar în această localitate, a găsit această armonie. Credincioșii ortodocși au ajutat și ei cât au putut la lucrările de la biserică, dar și prin faptul că s-au oferit să le ofere muncitorilor o masă de prânz. Pentru această dăruire, vreau să le mulțumesc și pe această cale.

Aici, la Cucuieți, s-a reușit cu eforturi foarte mari să se construiască o biserică foarte frumoasă, dedicată Înălțării Sfintei Cruci. Biserica are o lungime de 16 m și o lățime de 8 m, arhitect fiind Sergiu Bălteanu din Roman. Construcția a fost făcută de firma "Robu Construct" din Roman, director fiind ing. Valentin Robu din Săbăoani.

Atât pentru renovarea bisericii din Tărâța, cât și pentru construirea noii biserici de la Cucuieți, cardinalul Sandri s-a implicat și mijlocit ca aceste edificii să fie demne de a da slavă lui Dumnezeu.

După Liturghia de consacrare a noii biserici din Cucuieți, cardinalul împreună cu nunțiul apostolic s-au îndreptat spre București.

Suntem bucuroși că, prin intermediul cardinalului Sandri, Sfântul Părinte papa Francisc va primi sentimentul nostru de recunoștință pentru tot ceea ce a dăruit Diecezei de Iași.

Dumnezeu să-l răsplătească cu toate darurile sale pe cardinalul Sandri, pentru tot binele făcut Diecezei de Iași și României!

Pr. Mihai-Daniel Bitiușcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 28 septembrie: Tărâța: Vizita cardinalului Leonardo Sandri. Foto: Ovidiu V. Bișog

- 28 septembrie: Cucuieți: Cardinalul Leonardo Sandri la consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Sfânta Cruce" (28 septembrie 2017). Foto: Ovidiu V. Bișog

* * *

Înregistrarea celebrărilor de la Săbăoani și Tărâța:

* * *

Înregistrarea Liturghiei de la Cucuieți:

* * *

Omilia Cardinalului Leonardo Sandri la celebrarea euharistică pentru consacrarea bisericii din Cucuieți, joi, 28 septembrie 2017

Excelența Reverendissima, Monsenior Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova,
Excelența Voastră Monsenior Gherghel, episcop de Iași, cu episcopul auxiliar Monsenior Percă,
Cucernice părinte paroh,
Distinse autorități,
Cucernici preoți, dragi călugări și călugărițe,
Frați și surori în Domnul!

Mulțumesc Domnului pentru posibilitatea de a mă afla în mijlocul vostru, pentru a celebra Euharistia și pentru a prezida ritul solemn al consacrării acestei biserici cu altarul său. În liturgia ofertoriului, când prezentăm darurile pâinii și ale vinului care vor deveni trupul și sângele lui Cristos, le definim "rod al pământului - adică dar al lui Dumnezeu - și al muncii omului": astăzi auzim această frumoasă afirmație într-un mod deosebit, pentru că într-adevăr, pentru construirea acestei biserici din partea multora, aici, în România, și chiar din Austria - cu angajarea părintelui Antoci - și-au oferit colaborarea și contribuția lor, și vrem să-i încredințăm Domnului, pentru a revărsa asupra tuturor bogata sa binecuvântare.

În pagina primei Cărți a Regilor, care a fost proclamată, am ascultat rugăciunea lui Solomon pentru sfințirea templului din Ierusalim: o mare rugăciune de cerere, în care regele cere ca Dumnezeu și-și îndrepte mereu privirea sa asupra acestei case, și ca totdeauna "să asculte și să ierte" poporul său Israel, care se va aduna aici pentru a-l invoca. Chiar și popoarele din vechime celebrau rituri pentru ca un spațiu să devină sacru, cu unele rugăciuni sau cel puțin vărsau pe piatră apă, untdelemn, vin sau sânge ale animalelor sacrificate, așa cum și noi peste puțin timp vom stropi cu apă sfințită altarul, îl vom unge cu sfânta Crismă, vom arde tămâie și în sfârșit ne vom hrăni din Trupul și Sângele Domnului, care vor fi consacrate pe acest altar. Există însă o mare noutate pe care tot Solomon ne ajută s-o descoperim: el însuși, înainte de a zidi templul, amintește de promisiunea pe care Dumnezeu a făcut-o regelui David, tatăl său. Într-adevăr, după ce a fost proclamat rege la Ierusalim, el a voit să zidească o casă pentru Arca Alianței, un templu: totuși Domnul, deși apreciază acest gest, el a răspuns prin profet: "Nu tu îmi vei face o casă (templu), dar eu voi face pentru tine o casă (un neam, posteritate)". Primul care a rămas fidel, care s-a aplecat asupra vieții omenirii, care a luat-o asupra sa, care a turnat ca samariteanul cel milostiv untdelemnul mângâierii și vinul bucuriei spirituale, este tocmai Domnul: nu noi suntem cei care zidim Biserica, cu toată bunăvoința noastră, cu toată generozitatea noastră, chiar cu gesturile noastre de caritate și solidaritate, dar este totdeauna și înainte de toate Domnul care zidește Biserica sa, Mireasa sa. El a trimit între noi pe Fiul său, pe care oamenii l-au aruncat ca o pe piatră de gunoi, dar pe care Tatăl în Înviere l-a făcut piatra din capul unghiului pe care se ridică casa făcută din pietre vii.

În calitate de creștini, astăzi, noi suntem chemați să nu fim spectatori ai unui rit, oricât de solemn și sugestiv ar fi - dar să participăm în rugăciune la gesturile care oferă lui Dumnezeu nu numai pietrele acestei biserici și ale acestui altar, dar înseși viețile noastre. Fiecare dintre noi a fost deja scufundat în apa Botezului, a fost eliberat de păcatul strămoșesc, a fost uns cu untdelemn, se hrănește cu Cristos: în celebrările solemne, să ne amintim bine, chiar și credincioșii sunt tămâiați pentru a cinsti ființa lui de fii ai lui Dumnezeu și templu al Duhului Sfânt.

Așadar, spațiul sacru al unei biserici în care suntem adunați pentru a celebra misterele credinței noastre este o chemare și o angajare pentru a menține mereu deschisă inima noastră și viața noastră în prezența lui Dumnezeu: biserica între casele noastre, care de cele mai multe ori în atâtea sate este adevăratul centru al comunității, este o chemare constantă la credința în Cuvântul care s-a făcut trup, la Isus care a venit să locuiască între noi și, după promisiunea sa, rămâne cu noi în toate zilele, până la sfârșitul lumii. El nu se mulțumește să fie cinstit cu buzele când suntem aici pentru a ne ruga, dar de aici - hrăniți de el și plini de bucurie pentru Evanghelia sa - ne trimite la casele noastre, în mijlocul familiilor noastre, la locul de muncă, în lumea întreagă, pentru a duce vestea Împărăției lui Dumnezeu care este în mijlocul nostru. Vom vorbi nu prin cuvinte, dar mai ales prin viața noastră, cerând în fiecare zi Duhului Sfânt harul de a trăi Fericirile, pe care le-am ascultat proclamate cu câteva momente mai înainte. Dacă cum rămâne săraci în duh, îl vom lăsa pe Domnul să ne facă bogați cu darurile sale de har, așa cum cântă Fecioara Maria în Magnificat; dacă privirea noastră și inima noastră vor rămâne curate și limpezi, vom putea recunoaște marile fapte pe care Domnul continuă să le realizeze prin credincioșii săi; dacă nu ne vom pleca în fața nedreptății, a corupției și a violenței, vom colabora ca să vină ceruri noi și un pământ nou în care va avea o locuință stabilă dreptatea, cum spune Sfânta Scriptură. Într-o lume în care periodic se pare că uităm câte nenorociri aduc războaiele, goana după înarmări, și de pe un pământ care a experimentat persecuția în numele credinței în Cristos în secolele trecute ca și în cel din secolul trecut, ca și Solomon înălțăm spre Domnul strigarea noastră: "Doamne, ascultă poporul tău, privește spre mizeria noastră și spre nelegiuirile noastre, și vino în ajutorul nostru! Ascultă și iartă-ne, vino și mântuiește-ne!"

În special, pentru a fi adevărați discipoli ai lui Cristos al Fericirilor, să iubim și să-i slujim pe cei săraci și să nu uităm de ei, așa cum ne cheamă în permanență Sfântul Părinte papa Francisc, care mi-a cerut să vă transmit salutul său și binecuvântarea sa. Să ne gândim nu numai la sărăcia materială, dar și la singurătatea bătrânilor - și amintesc cu recunoștință vizita pe care am făcut-o cu câteva ore mai înainte la casa de odihnă din Săbăoani - la pierderea speranței din partea celor bolnavi sau al celor care și-au pierdut locul de muncă, la rănile interioare ale femeilor sau ale copiilor care au suferit violența și exploatarea, la cele le mamelor care nu au adus la lumina zilei copii pe care îi aveau în sânul lor. Comunitatea catolică din întreaga Românie, de rit latin și greco-catolici, împreună cu frații Bisericii ortodoxe, se întrec în a se prețui reciproc și seamănă speranța și caritatea lui Cristos în inima societății.

Maria Preasfântă, Regina păcii și Maica Bisericii, să vegheze asupra acestor fii ai tăi care te invocă, așază această comunitate sub paza ta și ajută-ne în fiecare zi să cântăm Magnificat-ul pentru lucrările mari pe care Dumnezeu continuă să le facă pentru omenire. Amin.

* * *

Cuvântul rostit de părintele paroh Mihai-Daniel Bitiușcă la Tărâța

Eminența Voastră, Excelențele voastre, Sfințiile voastre, domnule primar, iubiți credincioși,

Parohia Tărâța, unde activez ca preot paroh din anul 2011, cuprinde trei comunități catolice: Tărâța, cu 130 de familii, Cucuieți, cu 38 de familii, și Ardeoani, cu 14 familii. În total sunt aproape 500 de credincioși. Mă bucur să fiu în această parohie unde am găsit oameni buni, creștini care îl iubesc pe Dumnezeu.

În anul 2004, cu ajutorul financiar oferit de pr. dr. Iosif Antoci, fost vicar în Parohia Pustiana între anii 1994 și 1996, și cu susținerea enoriașilor, paroh fiind pr. Valentin Ciceu, sub îndrumarea pr. Toma Encuță, paroh de Săbăoani, s-a ridicat o nouă biserică, având o lungime de 30 metri și o lățime de 12 metri, precum și casa parohială, lângă biserică.

În toamna anului 2016, considerându-se necesară o renovare a bisericii la interior și exterior, precum și izolarea ei, s-au început lucrările. În anul 2017 lucrările au continuat cu pavarea curții bisericii, izolarea casei parohiale precum și realizarea unui oratoriu dedicat copiilor și tinerilor, situat la etajul casei parohiale.

Din nou, pe lângă contribuțiile enoriașilor, destul de modeste din cauza sărăciei din zonă, binefăcătorul acestor opere minunate a fost pr. dr. Iosif Antoci, căruia comunitatea îi este recunoscătoare. Mulțumim, părinte Iosif! Dumnezeu și Sfânta Fecioară Maria să vă răsplătească!

Adresez un cuvânt de mulțumire și recunoștință pentru sprijinul acordat episcopilor noștri de la Iași, Petru Gherghel și Aurel Percă, domnului primar Lupu Vasile, precum și tuturor binefăcătorilor noștri.

Eminența Voastră cardinal Leonardo Sandri, Excelențele Voastre, vă rugăm a ne binecuvânta pe noi și aceste lucrări săvârșite, și împreună, pentru lucrurile mari făcute în comunitatea noastră, să aducem laudă lui Dumnezeu și cinste Sfintei Fecioare Maria, patroana și ocrotitoarea comunității noastre!

* * *

Cuvântul rostit de părintele paroh Mihai-Daniel Bitiușcă la începutul celebrării de la Cucuieți

Eminența Voastră, Excelențele voastre, Sfințiile voastre, stimate autorități, iubiți credincioși,

Comunitatea catolică din Cucuieți apare în statisticile catolice abia în anul 1892, fiind atunci 16 familii cu un total de 76 credincioși. Vechea biserică din Cucuieți cu hramul "Înălțarea Sfintei Cruci" a fost construită în perioada interbelică, fiind sfințită pe 17 septembrie 1926.

Comunitatea catolică din Cucuieți a fost filială a Parohiei Pustiana, până în anul 2000, când a fost transferată Parohiei Tărâța, nou înființată în acel an, fiind numit paroh părintele Valentin Ciceu.

În prezent comunitatea catolică este formată din 38 de familii, având 96 de credincioși. Întrucât vechea biserică nu mai putea oferi siguranță în timpul celebrărilor liturgice și nici o renovare nu era posibilă, s-au început demersurile pentru o nouă biserică. Acest lucru a fost imposibil pentru câțiva ani, din lipsă de fonduri.

Dar imposibilul a devenit posibil, Dumnezeu a făcut o minune, prin angajamentul și disponibilitatea totală în susținerea financiară a proiectului din partea pr. dr. Iosif Antoci, care activează în prezent în Austria. După realizarea documentației și obținerea autorizațiilor, în luna aprilie a anului 2016 au început lucrările de demolare ale vechii biserici din Cucuieți și lucrările de construcție ale unei noi biserici, lucrări finalizate cinci luni mai târziu, la sfârșitul lui august 2016. Noua biserică are o lungime de 16 metri și o lățime de 8 metri. Proiectant al lucrării a fost ing. Sergiu Bălteanu, de la Societatea Base Proiect din Roman, iar lucrările de executare au fost efectuate de Societatea Robu Construct din Roman, reprezentată fiind de ing. Valentin Robu.

Trăim astăzi o bucurie greu de exprimat în cuvinte - biserica noastră din Cucuieți va fi sfințită! Este o încununare a tuturor sacrificiilor făcute de noi și de toți binefăcătorii noștri.

Actuala biserică, cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci, nu este o operă de artă. Nicidecum. Dar este totuși o operă. Este opera iubirii lui Dumnezeu, o iubire pe care am simțit-o cu emoții tot mai mari, odată cu apropierea de final a lucrărilor. Astăzi, cu o bucurie nespusă, trăim această iubire milostivă a Domnului împreună cu papa Francisc, care dorește să ajungă și în periferie, fiind reprezentat, aici la Cucuieți, de cardinalul Leonardo Sandri, căruia îi mulțumim pentru aceasta!

Eminența Voastră, cardinal Leonardo Sandri, Excelențele Voastre, vă rugăm a ne sfinți și binecuvânta pe noi și această nouă biserică, să consacrați sfânta masă a altarului, și împreună să aducem laudă lui Dumnezeu, pentru lucrurile mari făcute în comunitatea noastră!

* * *

Cuvântul de mulțumire rostit de părintele paroh Mihai-Daniel Bitiușcă la finalul celebrării de la Cucuieți

Mulțumim lui Dumnezeu, Sfintei Fecioare Maria și Sfântului Iosif pentru această zi minunată!

Eminența Voastră, Excelențele voastre, vă mulțumim pentru bucuria pe care ne-ați făcut-o astăzi, venind în mijlocul nostru! Nu vom uita niciodată această zi!

Eminența Voastră cardinal Leonardo Sandri, vă rugăm, să transmiteți salutul nostru Sanctității Sale papa Francisc, pe care-l iubim mult, pentru care și noi ne rugăm, așa cum el însuși o cere și sigur și pe care îl așteptăm cu bucurie să vină în România! Vă mulțumim pentru rugăciunea de sfințire a bisericii și de consacrare a altarului și pentru cuvintele frumoase de la predică, dar și pentru implicarea în susținerea financiară și morală a bisericilor din Tărâța și Cucuieți.

Excelența Voastră Monsenior Miguel Maury Buendía, ne bucurăm și vă mulțumim că ați venit la noi. Să vă amintiți de noi în rugăciune! Noi vă asigurăm de rugăciunea noastră pentru misiunea încredințată în România și Republica Moldova.

Excelența Voastră Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iași, Excelența Voastră Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, vă mulțumim că ați luat parte la sărbătoarea noastră și suntem recunoscători pentru sprijinul acordat. Vă avem mereu prezenți în rugăciunile noastre!

Eu și credincioșii din Cucuieți nu vom uita cât vom trăi un nume: Iosif Antoci - binefăcătorul nostru! Dacă nu era Sfinția Sa, astăzi nu aveam această biserică! Părinte Iosif, știm că nu v-a fost ușor. Vă suntem recunoscători pentru că v-ați rugat, ați alergat, și ați bătut la multe uși, cerând ajutorul, ca să ne puteți ajuta! Mulțumim! Veți fi mereu binevenit în mijlocul nostru și vă așteptăm cu drag! Dumnezeu, Sfânta Fecioară Maria și sfântul Iosif să vă răsplătească!

Mulțumim pentru că au participat la bucuria noastră preoților oaspeți, și-i salut în mod deosebit pe colegii mei. Aș dori să amintesc pe doi preoți care ne-au sprijinit mai mult în lucrarea noastră: pr. Cristi Gălățanu și pr. Vladimir Petercă. Mulțumim și părinților călugări capucini care au stat la Spovadă.

Mulțumim domnului primar Eusebiu Alexandrescu, consilierilor și angajaților de la Primărie, precum și tuturor locuitorilor satului Cucuieți, catolici și ortodocși, care s-au implicat la zidirea acestei biserici. Mulțumesc părintelui Irinel Cernat pentru prezență și pentru colaborarea frumoasă pe care o avem în păstorirea spirituală a satului Cucuieți.

Un salut călduros autorităților locale din Bacău. Un cuvânt de mulțumire adresez Poliției locale, Jandarmeriei române, precum și tuturor celor care s-au implicat pentru organizarea acestei sărbători.

Mulțumesc credincioșilor din Cucuieți care, mi-au fost mereu alături și care s-au dăruit frumos pentru construcția acestei biserici și pentru organizarea sărbătorii de astăzi. Doresc să-i felicit, în prezența păstorilor diecezei, pentru că, deși sunt o filială, păstrează și trăiesc frumos credința lor, iubindu-și biserica și pe păstorul ei.

Un cuvânt de mulțumire adresez celor care cu mintea, cu mâinile dar mai ales cu inima, au zidit această biserică: domnului inginer Valentin Robu și angajaților de la S.C. Robu Construct din Roman. Mulțumirea noastră se îndreaptă și spre cei care au contribuit la proiectarea bisericii: pr. Toma Encuță și inginer Sergiu Bălteanu.

Mulțumesc părintelui Claudiu Ciubotaru și celor din Frumoasa care au condus cântările la sfânta Liturghie.

Salut pe toți cei prezenți la sărbătoarea noastră - sigur că și pe cei de afară: catolici și ortodocși!

Dacă am uitat sau nu am amintit pe cineva, să-mi fie cu iertare. Un lucru e sigur: Dumnezeu nu rămâne dator față de nimeni! În această biserică nouă mereu se vor înălța rugăciuni de mulțumire pentru binefăcătorii noștri.

Eminența Voastră, Excelențele Voastre, vă mulțumim din inimă pentru cinstea și bucuria, pe care ni le-ați făcut, venind la Cucuieți!

Închei, amintind că lucrările efectuate, sacrificiile făcute, precum și sărbătoarea atât de solemnă de astăzi, nu vor să fie altceva decât o laudă adusă lui Dumnezeu și un ajutor mare și frumos pentru mântuirea omului! Mulțumesc din inimă tuturor!

* * *

Mediatizarea vizitei cardinalului Leonardo Sandri în media românească:

http://www.desteptarea.ro/cardinalul-leonardo-sandri-oaspetele-comunitatii-catolice-din-bacau/

http://www.ziare.com/bacau/stiri-actualitate/ambasadorul-vaticanului-la-bucuresti-a-sfintit-bisericile-din-parjol-si-cucuieti-6964350

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/moldova/ambasadorul-vaticanului-la-bucuresti-a-sfintit-bisericile-din-parjol-si-cucuieti--217406499.html

Exclusiv TV Onești: Sfintirea bisericii "Înălțarea Sfintei Cruci" din Cucuieți

*

Cardinalul Leonardo Sandri a mai vizitat România: între 6 și 10 mai 2010 (la 8 mai 2010, a participat la pelerinajul de la Muzeul Memorial al Victimelor Rezistenței Comuniste și "Cimitirul Săracilor" din Sighetu Marmației), între 3 și 6 noiembrie 2011 (a participat la întâlnirea episcopilor catolici de rit oriental, desfășurată la Oradea) și între 30 și 31 august 2014 (în prima zi, sâmbătă, 30 august 2014, la București, a participat la Liturghia pentru inaugurarea Eparhiei "Sfântul Vasile cel Mare" și întronarea primului episcop al acesteia, Monseniorul Mihai Frățilă, în aceeași zi efectuând și o vizită la patriarhul Daniel, iar în a doua zi, 31 august, a prezidat sfânta Liturghie în catedrala "Sfântul Iosif" din București, la prima aniversare a beatificării lui Vladimir Ghika, preot, martir, pe care l-a numit "mărturisitor sublim al dragostei pentru unitatea Bisericilor").

Congregația pentru Bisericile Orientale este un dicasteriu al Curiei Romane, responsabil pentru coordonarea Bisericilor Catolice Răsăritene și pentru contactul cu Bisericile Răsăritene Ortodoxe. La 9 iunie 2007 papa Benedict al XVI-lea l-a nominalizat ca prefect al acestei congregații pe arhiepiscopul Leonardo Sandri, care a preluat funcția la 1 iulie 2007.

* * *

Cardinalul Leonardo Sandri va face o vizită în Dieceza de Iași


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat