Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Moment istoric în Dieceza de Iași - vizita cardinalului Leonardo Sandri

Joi, 28 septembrie 2017, în prima zi a vizitei sale în România la invitația cardinalului Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Eminența Sa, Cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, a vizitat Dieceza de Iași, poposind la Iași, Săbăoani, Roman, Tărâța și Cucuieți.

Vizita trimisului papei Francisc, prin persoana cardinalului Leonardo Sandri, împreună cu nunțiul apostolic de România și Republica Moldova, Excelența Sa Miguel Maury Buendía, alături de păstorul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, însoțit de PS Aurel Percă, episcop auxiliar, a adus Diecezei de Iași un adevărat moment de bucurie.

Cardinalul Leonardo Sandri este un foarte bun prieten al României, care a ajutat atât Biserica Catolică, cea Greco-Catolică, cât și Biserica Ortodoxă, prin faptul că multe biserici care aparțineau Bisericii Catolice au fost oferite în totalitate Bisericii Ortodoxe.

De mai multe ori, cardinalul Leonardo Sandri a dorit să viziteze Dieceza de Iași, astfel că acum a avut posibilitatea să constate personal realitățile din Dieceza de Iași.

Cunoscându-l personal de mai bine de 20 de ani, l-am tot invitat și personal, și mi-a spus că, atunci când Dumnezeu orânduiește, are să se întâmple acea vizită.

Astfel, prin bunăvoința cardinalului Sandri și prin intervenția directă a papei Francisc, a fost posibil un ajutor financiar pentru Centrul Medical "Anton Durcovici" din Săbăoani, pentru renovarea bisericii de la Tărâța, județul Bacău, și construirea unei noi biserici la Cucuieți, filială a Parohiei Tărâța.

La îndemnul papei Francisc de a fi cât mai aproape de "comunitățile de la periferie", având posibilitatea de a vizita pentru un timp scurt România, cardinalului Sandri a dorit neapărat să viziteze și aceste proiecte unde s-a implicat și Sfântul Părinte Francisc. Pentru aceasta, nu ne rămâne decât să-i mulțumim lui Dumnezeu.

Așadar, vizita istorică a cardinalului a început joi, 28 septembrie 2017, la Iași, unde gazdă i-au fost episcopii Petru Gherghel și Aurel Percă. La Iași, a vizitat Episcopia de Iași, catedrala veche, catedrala nouă și Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif".

A urmat deplasarea la Săbăoani, unde, în fața bisericii "Regina Sfântului Rozariu", cardinalul, nunțiul și cei doi episcopi au fost întâmpinați de mai mulți preoți și de membri ai comunității catolice locale, a intrat în biserică pentru o rugăciune de binecuvântare, apoi s-a mers în procesiune la clădirea centrului medical, unde din nou cardinalul a prezidat o celebrare de binecuvântare a acestui edificiu.

Este interesant modul cum Dumnezeu intervine în istoria Bisericii locale moldave, când cu multă trudă, rugăciune și credință s-a ridicat această măreață biserică în cinstea Fecioarei Maria, Regina Rozariului. Rugăciunea bătrânilor și a copiilor, dar și munca adulților au dus la terminarea acestui edificiu. Putem spune că ne impresionează intervenția lui Dumnezeu și modul cum el răspunde și lucrează la rugăciunea poporului și a martirilor, care au susținut unele proiecte, mai puțin cunoscute de noi.

Numele Centrului Medical nu a fost ales întâmplător, există o explicație logică. Episcopul Anton Durcovici, când a fost în închisoare, a lăsat ca testament că va susține la Săbăoani ridicarea unui edificiu, dedicat sfintei Fecioare Maria. Mesajul lui a fost, de fapt, al unui păstor, care își iubește turma, atât spiritual cât și în ceea ce privește tămăduirea bolilor trupești.

Prin mijlocirea fericitului episcop Anton Durcovici, am pornit acest proiect măreț, ținând cont de fragilitatea trupească a ființei umane și necesitatea de vindecare. Este un miracol divin, care ne pune în ipostaze mereu noi, necunoscutul devine cunoscut prin harul divin în timp. Creștinii mileniului trei sunt în căutarea lui Dumnezeu și vor să vadă multe minuni. De multe ori spunem că Dumnezeu tace, dar el lucrează și ne vorbește prin evenimente.

Papa Francisc spunea în deschiderea Anului Milostivirii, următoarele cuvinte: "Cât de mult doresc ca anii care vin să fie pătrunși de milostivire pentru a merge în întâmpinarea fiecărei persoane ducând bunătatea și duioșia lui Dumnezeu!"

Prezența cardinalului Leonardo Sandri, a nunțiului apostolic și a celor doi episcopi, la Săbăoani, pentru binecuvântarea acestui edificiu, destinat bolnavilor și bătrânilor, ne-a trezit pe toți din amorțeala cotidiană, implicându-ne în spiritul comuniunii și slujirii celor care au nevoie de ajutor, celor care sunt dați deoparte și marginalizați de societate.

Ne bucurăm să descoperim în Biserică, chemarea noastră la slujire și să sperăm într-un timp cât mai scurt, să avem la Săbăoani un Centru pentru îngrijirea bolnavilor și bătrânilor.

Clădirea Centrului medical "Anton Durcovici" de la Săbăoani a fost începută cu cinci ani în urmă de către pr. Toma Encuță. Din cauza tranziției, a motivelor financiare și a birocrației, clădirea nu s-a finalizat, ea intrând în administrația Episcopiei de Iași, urmând ca atunci când și alți binefăcători se vor alătura acestui proiect, să putem duce la bun sfârșit acest edificiu, pentru slujirea aproapelui.

Sfântul Părinte papa Francisc cât și cardinalul Sandri, în mod personal, vor ca prin această vizită istorică să-i mulțumească lui Dumnezeu, pentru că are grijă de poporul său și ne cheamă pe toți, la marele proiect divin, la slujirea aproapelui.

După evenimentul de la Săbăoani, întreaga delegație s-a îndreptat spre Roman, la Surorile Sărace ale Sfântului Iosif. Aici, tot printr-o vizită protocolară, Cardinalul a voit să viziteze această comunitate de surori, ca un semn de mulțumire pentru tot ceea ce a primit. Cardinalul, fiind din Argentina, din părinți italieni care au emigrat în Argentina, a fost mereu susținut la Roma, pe tot parcursul studiilor, de Congregația "Surorile Sărace ale Sfântului Iosif". Acest mic popas este și un semn de mulțumire pentru cei 50 de ani de preoție, pe care îi va sărbători la începutul lunii decembrie, dorind să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru tot ajutorul oferit de această familie călugărească.

Îi mulțumesc din inimă Eminenței sale cardinalul Leonardo Sandri pentru disponibilitatea și generozitatea sa, exprimată prin cuvinte și fapte, pentru mesajul transmis și pentru faptul că ne este în continuare alături în acest proiect.

Tot ceea ce am făcut la Săbăoani, Cucuieți și Tărița a fost ca o mulțumire personală adusă lui Dumnezeu pentru cei 50 de ani de viață și pentru cei 25 de ani de preoție!

Pr. dr. Iosif Antoci

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 septembrie: Săbăoani: Săbăoani: Cardinalul Leonardo Sandri la biserica "Regina Sfântului Rozariu" și Centrul Medical "Anton Durcovici". Foto: Ovidiu V. Bișog

* * *

Înregistrarea celebrării de la Săbăoani:

* * *

Mediatizarea vizitei cardinalului Leonardo Sandri în media românească:

https://roman24.ro/slujba-de-binecuvantare-a-centrului-medical-anton-durcovici-sabaoani/

http://inroman.ro/2017/09/29/foto-cardinalul-leonardo-sandri-s-rugat-la-sabaoani-30515/

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/un-important-cardinal-catolic-viziteaza-iasul--169641.html

https://mesagerulneamt.ro/2017/09/foto-vizita-cardinalului-leonardo-sandri-in-zona-roman/

http://ziarullumina.ro/cardinalul-leonardo-sandri-in-vizita-la-patriarhie-126662.html

http://trinitastv.ro/stiri-video/cardinalul-leonardo-sandri-in-vizita-la-patriarhia-romana-86596


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat