Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Acel rozariu cu cincizeci și opt de bobițe

La Bratislava beatificarea salezianului Titus Zeman

De Pierluigi Cameroni
Postulator general al salezienilor

Apostol printre tineri și apărător al valorilor creștine pe care regimul comunist cehoslovac căuta să le distrugă în orice mod. În fața ateismului de stat și a interzicerii oricărei forme de consacrare religioasă a răspuns cu Evanghelia și cu angajarea personală pentru a salva cât mai mult vocații. Pentru aceasta a fost condamnat la moarte, pedeapsă comutată în lungi ani de detenție, din cauza cărora a murit martir. Este Titus Zeman, preot cu voturi din societatea saleziană a sfântului Ioan Bosco, pe care cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, îl beatifică reprezentându-l pe papa Francisc, sâmbătă, 30 septembrie 2017, la Bratislava, în Slovacia.

Se naște la Vajnory la 4 ianuarie 1915, primul din cei zece copii, într-o familie simplă. La 10 ani se vindecă prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria și îi promite "să fie fiul său pentru totdeauna" și să devină preot salezian. Începe să realizeze acest vis în 1927, după ce a trecut peste opoziția familiei.

Aceeași determinare revine constantă în Zeman: când regimul comunist se instaurează în Cehoslovacia de atunci și persecută Biserica, Titus apără simbolul crucifixului (1946), plătind această mărturie cu concedierea din școala în care preda. Scăpat providențial de dramatica "noapte a barbarilor" și de deportarea călugărilor (13-14 aprilie 1950), decide să treacă împreună cu tinerii salezieni cortina de fier spre Torino, unde îl primește rectorul major, părintele Pietro Ricaldone. După două treceri reușite (vara și toamna din 1950), în aprilie 1951 expediția eșuează. Părintele Zeman înfruntă o săptămână inițială de torturi și alte zece luni de detenție preventivă, cu alte torturi grele, până la procesul din februarie 1952. Va îndura după aceea 12 ani de detenție (1952-1964) și aproape 5 ani în libertate condiționată, mereu spionat și persecutat (1964-1969).

În februarie 1952, procuratorul general cere ca să-i fie aplicată - pentru spionaj, înaltă trădare și trecerea ilegală a frontierei - pedeapsa cu moartea, comutată în 25 de ani de închisoare dură fără condiționată a pedepsei. Părintele Zeman este însă etichetat ca "om destinat eliminării" și experimentează viața din lagărele de muncă silnică. Este constrâns să lucreze fără protecție cu uraniul radioactiv și petrece perioade lungi în celula de izolare, cu o rație de mâncare de șase ori mai mică decât cea a celorlalți. Se îmbolnăvește grav de boli cardiace, pulmonare și neurologice. La 10 martie, ispășind jumătate din pedeapsă, iese din închisoare în libertate condiționată timp de 7 ani; este de nerecunoscut din punct de vedere fizic și trăiește o perioadă de intensă suferință și spirituală datorită interdicției de a exercita public slujirea preoțească. Moare, după ce a primit amnistia, la 8 ianuarie 1969.

Zeman a trăit vocația sa și misiunea specială pentru salvarea vocațiilor la care s-a simțit chemat cu mare spirit de credință, îmbrățișând ora "calvarului" și atestând capacitatea, și prin harul primit de la Dumnezeu, de a înfrunta oferirea vieții, pătimirea închisorii și a torturii și în sfârșit moartea cu conștiință creștină, consacrată și sacerdotală. Asta atestă rozariul cu 58 de bobițe, una pentru fiecare perioadă de tortură, construit de el din pâine și fir, și mai ales referința la Ecce homo ca la acela care i-a ținut companie în suferințe și fără de care el n-ar fi reușit să le înfrunte. Păzește și apără credința tinerilor în timp de persecuție, realizând o intensă și riscantă acțiune de salvgardare a vocațiilor. Drumul său de credință este o continuă "strălucire" a virtuții, rod al unei intense trăiri interioare, care se traduce într-o misiune curajoasă, într-o țară unde comunismul voia să șteargă orice urmă de viață creștină. Întreaga viață a lui Titus se rezumă în încurajarea altora la "fidelitatea în vocație". Iubirea sa este o iubire totală față de Biserică și față de propria vocație. Acțiunile sale impetuoase provin din această iubire unificată și unificatoare. Mărturia eroică a lui Titus Zeman este una dintre paginile cele mai frumoase pe care comunitățile creștine din Europa de est și congregația saleziană le-au scris în anii duri de persecuție religioasă din partea regimurilor comuniste din secolul trecut. În el strălucește în manieră deosebită angajarea pentru tinerele vocații consacrate și sacerdotale, decisive pentru viitorul credinței din acele teritorii. Cu viața sa, demonstrează că este un om al unității, care dă la o parte barierele, mediază în conflicte, privește mereu la binele integral al persoane; în afară de asta consideră mereu posibilă o alternativă, o soluție mai bună, o necapitulare în fața circumstanțelor nefavorabile. În aceiași ani în care unii trădau sau se lăsau cuprinși de descurajare, el întărește speranța tinerilor chemați la preoție. Ascultarea sa este creativă, nu formalistă. Astfel, nu se limitează să organizeze fugile clericilor în străinătate, ci îi însoțește plătind personal, permițându-le să ajungă la Torino, având convingerea că "acasă la don Bosco" vor trăi o experiență destinată să marcheze viața lor. La rădăcină este conștiința că a salva o vocație înseamnă a salva multe vieți. Este semnificativ că martiriul părintelui Titus Zeman este recunoscut în cadrul bicentenarului nașterii sfântului Ioan Bosco. Mărturia sa este întruparea chemării vocaționale a lui Isus și a predilecției pastorale față de copii și tineri, predilecție care se va manifesta, ca în don Bosco, într-o adevărată "pasiune", căutând binele lor și punând în asta toate energiile sale: "Chiar dacă aș pierde viața, n-aș considera-o irosită, știind că măcar unul dintre cei pe care i-am ajutat a devenit preot în locul meu".

(După L'Osservatore Romano, 30 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat