Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Prezența lui Francisc în pacificarea columbiană

De Luis Badilla

Papa Francisc în Columbia, în patru orașe importante, peste trei zile, de la 6 la 10 septembrie 2017, va spune columbienilor, catolici și necatolici, lucruri foarte relevante pentru viitorul lor, care în mod substanțial fac parte dintr-un soi de axiomă pastorală pe care a explicat-o deja în diferite ocazii: adevărata speranță indică o singură cărare posibilă și eficace: pacea în reconciliere, pentru a îngriji multele răni și apoi a vindeca inimile. Victimele conflictelor din ultimii 70 de ani, peste 500 de mii, trebuie să fie icoana și avertismentul a ceea ce - cu Francisc în frunte - în toată Columbia va fi urletul cel mai profund, dorit și așteptat: niciodată să nu mai fie! Niciodată să nu mai fie!

Apropierea papei Francisc de Columbia și de poporul său suferind are rădăcini îndepărtate și probabil că el nu și-a imaginat vreodată că, odată cu trecerea deceniilor, acea "slăbiciune" față de columbieni va ajuta această țară ca o adevărată ancoră de mântuire. De câte ori Jorge Mario Bergoglio, ultima dată în urmă cu șase ani, mergând pe străzile din Bogotá și-a oprit privirea asupra feței suferinde a cetățenilor anonimi care-l atingeau. La câți dintre ei fața preotului cu ochelari mari nu a spus nimic, și totuși în carisma acestui preot era o putere de pacificare inimaginabilă pe care Columbia o aștepta de decenii.

Faza finală, decisivă, pentru a ajunge pacea în Columbia a coincis - "un adevărat har", a spus președintele Santos - cu pontificatul unui latinoamerican cu numele Jorge Mario Bergoglio. Un misterios imponderabil al istoriei.

A spune - după cum se spune - că Francisc a fost un "garant" al procesului de pace între guvernul lui Manuel Santos și FARC nu este corect. Nu corespunde faptelor. Papa n-a intrat niciodată în aceste negocieri ca un actor activ. O asemenea cerere n-a fost prezentată niciodată Sfântului Scaun. În Vatican au fost încredințate diferite scrisori, ale FARC dar și ale altor personalități și instituții, în care se cerea lui Francisc sprijinul său pentru negocierile aflate în desfășurare la Havana, dar niciodată nu i-a cerut cineva un rol papal instituțional în tratative. A spune contrariul nu este exact.

Apoi a spune că papa a fost un "garant" înseamnă a-l implica într-un fel într-un proces politic al cărui unic actor a fost, și este, poporul columbian. Francisc poate, așa cum a făcut, să implore pacea și să pledeze pentru ea dar nu poate să fie garantul său. Nu are mijloacele și mai ales nu este aceea misiunea sa și slujirea sa. Singurii garanți adevărați ai acestei păci și ai acestei reconcilieri, care trebuie construită în întregime, sunt columbienii și clasele lor conducătoare.

În Columbia, rolul și figura papei au puține de împărtășit cu procesul de negociere dintre Cuba și Statele Unite. În cazul căutării de acroduri pentru o pacificare consensuală între guvernul Santos și FARC, papa Francisc a acționat motu proprio, fără cereri specifice, intermediari sau sfătuitori. Gândirea sa și lucrarea sa, discrete și mult timp foarte rezervate, îndeosebi între martie și noiembrie 2013, pentru a favoriza, a încuraja și a face eficace tratativele în desfășurare la Havana au fost materie exclusivă între el și colaboratorii săi cei mai apropiați de la Secretariatul de Stat și din aparatul diplomatic.

În această fază, și apoi așa a fost până la sfârșit, papa Francisc a putut desigur să se bazeze pe opera eficace și promptă, clarvăzătoare și generoasă, a episcopatului columbian și a nunțiului, monseniorul Balestrero, unice și adevărate curele de transmisii. Mai mult, în multe pasaje ei au fost mâna prețioasă a artizanului. Procesul columbian și raportul său cu Francisc evidențiază în diferite momente veridicitatea afirmației care le amintește tuturor că, voind, fiecare poate să fie "artizan al păcii", "șantier deschis tuturor" și nu numai experților și strategilor.

Ci a auzit despre ceea ce se întâmpla în contextul negocierilor dintre Santos și FARC a încercat să insereze din afară propria "parte", mereu bine primită și respectată, dar irelevantă. La cerere, guvernul din Cuba, sediu al părții finale a negocierilor începute cu ani în urmă în Norvegia, a comunicat impresiile sale cu privire la progresele negocierilor, ale dificultăților momentului și ale dinamismului foarte complex al tratativelor. Havana a avut mereu un comportament respectuos față de cele două părți și dacă nu i se cerea s-a abținut mereu de la orice comentariu.

Desigur Cuba, ca și țările "garante", voiau să ajute și nu voiau să mărească propria colecție de medalii. Munca în favoarea unei păci adevărate, drepte și durabile în Columbia avea o exigență fundamentală: ca prezența pontifului și a diplomației vaticane să fie mereu expresie tangibilă a unei "discrete, iubitoare și serioase prietenii, fără pretenții protagoniste sau mediatice". O astfel de discreție și o astfel de metodă l-a făcut pe papa să refuze cererea guvernului columbian și a FARC la încheierea negocierilor: numirea a doi judecători din cei 20 care trebuiau să formeze Curtea specială care-i va judeca pe autorii delictelor mai grave săvârșite de către părți în timpul conflictului.

Este bine cunoscut de acum că Francisc încă de la începutul pontificatului a oferit sprijinul său, clar și constant, pentru negocierile de pace, îndeosebi în momentele mai delicate. Aluziile la "eforturile întreprinse de poporul columbian pentru a depăși conflictele din trecut și de a obține pacea de mult timp dorită", sunt o constantă în cvasi-totalitatea discursurilor adresate corpului diplomatic, precum și în mesajele Urbi et Orbi.

Un sprijin dat, în mai multe rânduri, și președintelui Manuel Santos. În moduri diferite și discrete, și diplomația vaticană a sprijinit aceste colocvii. În urmă cu câtva timp, Sfântul Părinte și-a luat rămas bun de la președintele Santos spunând: "Dacă semnați pacea, vin în Columbia". Informat despre semnarea primului acord global preliminar la 23 iunie 2016, papa a exclamat: "Mă face fericit". "În acest moment - a spus în septembrie 2015 în Cuba - simt datoria să îndrept gândul meu spre iubita țară Columbia, conștient de importanța crucială a momentului prezent, în care, cu efort reînnoit și mișcați de speranță, fiii săi încearcă să construiască o societate pașnică. Fie ca sângele vărsat de mii de nevinovați în timpul atâtor decenii de conflict armat, unit cu cel al lui Isus Cristos pe Cruce - a adăugat el - să susțină toate eforturile care se fac, și aici în această frumoasă insulă, pentru o reconciliere definitivă".

(După Vatican Insider, 3 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat