Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Preoți eliberați: răpirea ca "reculegere spirituală"

De Paolo Affatato

Salezianul Tom Uzhunnalil, eliberat după sechestrul în Yemen, se întoarce în India. Iar în FIlipipe, Teresito Soganub, răpit de juhadiști la Marawi, se pregătește să reia serviciul activ.

A ajuns în India pentru a-i întâlni pe episcopi, pe confrații salezieni dar și autoritățile civile ca primul ministru Narendra Modi și ministrul de externe Sushma Swaraj, cărora le-a mulțumit personal "pentru angajarea lor în eliberarea sa". După ce a terminat ultimele controale medicale în Vatican, pe calea recuperării fizice și psihologice depline, părintele salezian Tom Uzhunnalil, sechestrat în Yemen în martie 2016 și eliberat la 12 septembrie după 18 luni de captivitate, a voit să se întoarcă la originile sale și foarte repede, cum reafirmă deja, va relua activitatea sa misionară.

Preotul va celebra o Liturghie de mulțumire în catedrala din New Delhi, apoi va ajunge în Bangalore pentru a-i reîmbrățișa pe salezienii din provincia sa și, în zilele următoare, va participa la diferite întâlniri cu autorități civile și religioase din statul Kerala, de unde este originar. Apoi se va vorbi despre timpii întoarcerii sale la slujirea pastorală activă.

Dar nimic nu va fi va înainte. Măcelul surorilor cu care lucra (cele patru Misionare ale Carității ucise la 3 martie 2016), experiența închisorii și a sechestrării lungi l-au marcat pentru totdeauna. "Acele zile au fost ca o lungă reculegere spirituală", amintește salezianul la Vatican Insider. "Am avut ocazia să intru profund în mine însumi, regândind la viața mea, la vocația mea, la misiunea pe care Domnul mi-a încredințat-o", relatează el.

"În bunătatea sa și în Providența sa - continuă Tom Uzhunnalil - Domnul mi-a dat să trăiesc această experiență, să experimentez precaritatea, suferința, privațiunea, închisoarea și apoi să devin din nou un om liber, să mai pot desfășura misiunea mea de botezat, de preot, de fiu al lui don Bosco. Îi mulțumesc lui Dumnezeu cu toată ființa mea pentru această nouă posibilitate", afirmă el emoționat.

Salezianul relatează că a trăit și a găsit forță, în timpul sechestrării, din "împărtășania spirituală": "Am celebrat spiritual Liturghia în fiecare zi, amintindu-mi din memorie lecturile și părțile liturgiei, neavând nici textele liturgice, nici speciile pâinii și vinului pentru a celebra jertfa euharistică". Însă în acel moment, în mâna călăilor care ar fi putut pune capăt existenței sale pământești, "jertfa euharistică eram eu însuși, însuși trupul meu era o jertfă vie plăcută lui Dumnezeu", notează el.

Preotul este plăcut lui Dumnezeu pentru că a trăit calvarul lung care l-a apropiat "de omul durerilor, cel care cunoaște suferința, maltratat și refuzat, Cristos pe cruce". Chiar dacă spune că nu s-a temut de moarte. De atâtea ori a revenit în amintire episodul petrecut la 3 martie 2016, chiar în seara dinaintea măcelului: directoarea casei Misionarelor Carității din Aden, observând situația precară în care se aflau ca misionari într-un teritoriu marcat de conflicte și violențe, a spus: "Ar fi frumos să fim martirizați toți împreună pentru Cristos". Și cea mai tânără dintre călugărițe - care după aceea a supraviețuit atacului - a răspuns: "Eu vreau să trăiesc pentru Cristos".

Acea "nouă viață" astăzi este o realitate pentru salezianul care are entuziasmul unui tânăr călugăr, declarându-se "gata să mă dăruiesc în totalitate pe mine însumi pentru a semăna Evanghelia și a vesti Împărăția cerurilor".

Aceeași dispoziție sufletească se găsește într-un alt preot care a trăit experiența dureroasă a unei sechestrări: Teresito Soganub (numit "părintele Chito"), preotul filipinez răpit la 23 mai și eliberat după 117 zile de închisoare de teroriștii din grupul "Maute", legat de Statul Islamic, care a ocupat orașul Marawi, pe insula Mindanao (Filipine de Sud).

"Sechestrarea mea a fost voință a lui Dumnezeu. O încercare pe care El a voit-o. Am încredere în El. Viitorul meu îl văd numai la Marawi: creștinii și musulmanii suntem frați și credem în singurul, unicul Dumnezeu", a spus el, după ce armata filipineză, care depune ultimele eforturi pentru a-i înfrânge pe jihadiști, l-a eliberat.

Ajuns la Manila, preotul din Marawi a relatat zilele sechestrării, afirmând că n-a voit să încerce să fugă, pentru "a împărtăși până la sfârșit soarta cu ceilalți ostatici". Soganub a mulțumit "tuturor celor care s-au rugat pentru noi și pentru salvarea noastră" și a spus că vrea să continue să se angajeze în opera de dialog islamico-creștin și de construire a păcii.

O sechestrare ca "experiență spirituală": vorbea despre asta în 1998 și Luciano Benedetti, misionar de la Institutul Pontifical de Misiuni Externe (PIME) care a rezistat 68 de zile în mâna teroriștilor din grupul "Abu Syyaf", rătăcind forțat prin pădurile din Mindanao: "Am fost răpit de oameni, dar și de Dumnezeu", a spus el imediat ce a fost salvat. "A fost o experiență în plus - a explicat el - un extra pentru viața mea. Port cu mine amintirea că am privit moartea în față, dar și descoperirea unui nucleu de umanitate, adică a seminței lui Dumnezeu prezente în răpitorii mei. Este pentru mine o chemare de a da mai mult spațiu rugăciunii și raportului personal cu Dumnezeu".

(După Vatican Insider, 29 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat