Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa despre Amoris laetitia: comentarii respectabile, dar greșite

De Iacopo Scaramuzzi

"Profit de această întrebare pentru a spune un lucru care cred că trebuie spus pentru dreptate, precum și pentru caritate...". Papa Francisc a înfruntat criticile aduse exortației sale apostolice despre familie, Amoris laetitia, în cursul unui colocviu rezervat care a avut loc în cursul recentei sale călătorii în Columbia (6-11 septembrie 2017) și publicat în următorul număr al revistei La Civiltà Cattolica. Francisc, ca în orice călătorie internațională, i-a întâlnit pe iezuiții locali și, la încheierea unui răspuns la o întrebare despre ce așteaptă el de la reflecția filozofică, Jorge Mario Bergoglio, se citește în textul colocviului publicat integral online de bilunarul iezuiților, a vorbit despre Amoris laetitia, un document care printre altele a provocat acele dubia a patru cardinali, deveniți doi între timp datorită morții altor doi, îndeosebi despre tema împărtășaniei date divorțaților recăsătoriți.

"Aud multe comentarii - respectabile, pentru că sunt spuse de fii ai lui Dumnezeu, dar greșite - despre exortația apostolică post-sinodală. Pentru a înțelege Amoris laetitia trebuie citită de la un capăt la altul. Începând de la primul capitol, pentru a continua cu al doilea și așa mai departe, și trebuie reflectată. Și trebuie citit ce anume s-a spus în Sinod. Un al doilea lucru: unii susțin că sub Amoris laetitia nu există o morală catolică sau, măcar, nu este o morală sigură. Despre asta vreau să afirm cu claritate că morala din Amoris laetitia este tomistă, aceea a marelui Toma. Puteți să vorbiți despre asta cu un mare teolog, printre cei mai buni de astăzi și printre cei mai maturi, cardinalul Schönborn. Asta vreau s-o spun pentru ca să ajutați persoanele care cred că morala este pur cazuistică. Ajutați-le să-și dea seama că marele Toma are o bogăție foarte mare, capabilă și astăzi să ne inspire. Dar în genunchi, mereu în genunchi...".

Teologia și filozofia, tocmai spusese papa, nu trebuie să fie "o reflecție de laborator. Am văzut ce daună a ajuns să facă marea și strălucitoarea scolastică a lui Toma când a decăzut, a decăzut, a decăzut: a devenit o scolastică de manual, fără viață, simplă idee, și s-a tradus într-o propunere pastorală cazuistică".

Pentru papa Francisc, "Benedict al XVI-lea vorbea despre adevăr ca întâlnire, adică nu o clasificare, ci un drum. Mereu în dialog cu realitatea, pentru că nu se poate face filozofie cu tabla logaritmică, ce este de acum demodată. Și același lucru este valabil și pentru teologie, dar asta nu înseamnă «a altera» teologia, dimpotrivă. Teologia lui Isus era cel mai real lucru dintre toate, pornea de la realitate și se înălța până la Tatăl. Pornea de la o semincioară, de la o parabolă, de la un fapt și le explica".

Francisc, se citește în La Civiltà Cattolica, a fost primit de un cântec și de aplauze. Apoi s-a așezat și a mulțumit pentru întâlnire. Răzând a spus, referindu-se la Societatea lui Isus: "Îmi place să întâlnesc «secta»", provocând râsete generale. "Vă mulțumesc pentru ceea ce faceți în Columbia", și a continuat: "Ieri am fost foarte bucuros să-l întâlnesc la Medellín pe Álvaro Restrepo, care a fost provincial în Argentina. El în Argentina venea în arhiepiscopie ca să vorbească... Este un mare om, foarte bun, foarte bun. Bine, sunt la dispoziția voastră. Nu vreau să vă fac un discurs, deci, dacă aveți vreo întrebare sau ceva ce doriți să știți, spuneți-mi acum, pentru că e mai bine: voi mă zgândăriți și mă inspirați".

Cineva cere imediat binecuvântarea, dar papa răspunde: "La sfârșit, când voi da binecuvântarea finală, vă voi binecuvânta pe toți". După aceea papa a răspuns la câteva întrebări despre "poporul lui Dumnezeu", despre tineri și despre suferința poporului afro-columbian. Și, în sfârșit, despre "ce așteaptă de la reflecția filozofică și teologică într-o țară ca a noastră și în Biserică în general".

(După Vatican Insider, 28 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat