Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Card. Tagle: Nu închideți porțile pentru migranți, îmbogățesc țările

De Iacopo Scaramuzzi

A fost prezentată la 27 septembrie 2017 în Sala de Presă a Sfântului Scaun campania lui Caritas internațional intitulată "Share the Journey - Împărtășește călătoria" în sprijinul familiilor constrânse să migreze.

Cardinalul filipinez Luis Antonio Tagle, președinte al Caritas internationalis, a explicat că obiectivul campaniei este să demareze prin întâlnirea personală "un drum împreună", mai ales cu aceia care nutresc neîncredere sau teamă față de imigrați pentru a-i ajuta să "înțeleagă motivațiile pentru care o persoană decide să plece și cât de dificil este să-și părăsească țara".

Ca răspuns la o întrebare a jurnaliștilor cu privire la sentimentul crescând anti-imigrați care se înregistrează în țări precum Statele Unite sau Italia, Tagle a aminti că bunicul său era un emigrat care din China a mers în Filipine: "Cine își putea imagina că nepotul său va fi cardinal? Imigrații nu sunt o amenințare, ci pot contribui mult la comunitatea unde ajung. Noi le-am spune liderilor: nu închideți porțile, poate că le închideți unor persoane care pot îmbogăți țările voastre!".

La conferința de presă erau prezenți trei refugiați în Italia și au intervenit și Bekele Moges, director al Caritas Etiopia, sora Norma Pimentel, directoare a Chatholic Charities din Rio Grande Valley, care a relatat propria experiență în lagărele pentru migranți de la granița dintre Mexic și Statele Unite, și Oliviero Forti, responsabil al Oficiului Imigrație de la Caritas Italia, și migrați și refugiați primiți prin proiectele Caritas.

Campania, a precizat Forti, se naște chiar în acest moment de recrudescență a unui sentiment ostil față de migranți, dar "nu este împotriva nimănui" - așa cum clarifică însuși titlul - "a împărtăși călătoria", pentru că vrea să se adreseze "mai ales celui căruia îi este frică, dat fiind că frica nu este niciodată nemotivată, pentru a face să se înțeleagă care sunt motivele care determină o persoană să migreze".

Interpelat de jurnaliști despre temele de actualitate, Oliviero Forti a subliniat că "ius soli" este o "normă de civilizație" pe care țara este de acum "matură" pentru a o accepta, în timp ce, prin "interese de natură politică", există unii care și în cadrul majorității fac un "pas înapoi".

(După Vatican Insider, 27 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat