Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Sfântului Părinte adresat Familiei Vincențiene cu ocazia aniversării a 400 de ani ai carismei (27 septembrie 2017)

Iubiți frați și surori,

Cu ocazia celui de-al patrulea centenar al carismei care a dat viață Familiei voastre, aș vrea să ajung la voi cu câteva cuvinte de recunoștință și de încurajare și să evidențiez valoarea și actualitatea sfântului Vincențiu de Paoli.

El a trăit mereu în mișcare, deschis la căutarea lui Dumnezeu și a lui însuși. În această căutare constantă s-a inserat acțiunea harului: ca păstor, a avut o întâlnire fulgerătoare cu Isus Bunul Păstor în persoanele săracilor. Asta s-a întâmplat, în mod deosebit, când s-a lăsat atins de privirea unui om însetat de milostivire și de fețele unei familii care are nevoie de toate. Acolo a simțit privirea lui Isus care-l zguduia, invitându-l să nu mai trăiască pentru el însuși, ci să-l slujească fără rezerve în cei săraci, pe care după aceea sfântul Vincențiu îi va numi "domni și stăpâni" (Correspondance, entretiens, documents, XI, 393). Viața sa s-a transformat astfel într-un timp de slujire până la ultima suflare. Un cuvânt al Scripturii i-a transmis sensul misiunii sale: "Domnul m-a trimis să duc săracilor vestea cea bună" (cf. Lc 4,18).

Înflăcărată de dorința de a-l face cunoscut pe Isus săracilor, s-a dedicat intens vestirii, în special prin misiunile predicate poporului, și îngrijindu-se în manieră deosebită de formarea preoților. El punea cu naturalețe în practică o "mică metodă": a vorbi înainte de toate cu viața și apoi cu mare simplitate, în mod colocvial și direct. Duhul a făcut din el un instrument care a provocat un elan de generozitate în Biserică. Inspirat de creștinii de la începuturi, care erau "o singură inimă și un sigur suflet" (Fap 4,32), sfântul Vincențiu a întemeiat "Caritățile", pentru ca să se îngrijească de cei mai nevoiași trăind în comuniune și punând la dispoziție propriile bunuri cu bucurie, având certitudinea că Isus și săracii sunt comoara prețioasă și că, așa cum îi plăcea să repete, "când mergi la săraci îl întâlnești pe Isus".

Acest "grăunte de muștar", semănat în 1617, a făcut să răsară Congregația Misiunii și Societatea Fiicelor Carității, s-a ramificat în instituții și asociații, a devenit un copac mare (cf. Mc 4,31-32): Familia voastră. Dar totul a început de la acel grăunte de muștar: sfântul Vincențiu n-a voit niciodată să fie un protagonist sau unul care trage după el, ci o "mică sămânță". Era convins că umilința, blândețea și simplitatea sunt condiții esențiale pentru a întrupa legea seminței care dă viață murind (cf. In 12,20-26), acea lege care, singură, face viața creștină rodnică, acea lege prin care se primește dăruind, ne găsim pierzându-ne și strălucim când nu apărem. Și era convins și că toate acestea nu se pot face singuri, ci împreună, în Biserică, în poporul lui Dumnezeu. În această privință îmi place să amintesc intuiția sa profetică de a valoriza extraordinarele capacități feminine, apărute în finețea spirituală și în sensibilitatea umană a sfintei Luiza de Marillac.

"Tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut" (Mt 25,40), spune Domnul. În inima Familiei Vincențiene este căutarea "celor mai lipsiți și abandonați", având conștiința radicală că nu suntem "vrednici să le prestăm serviciile noastre umile" (Correspondance, entretiens, documents, XI, 392). Vă urez ca acest an de mulțumire adusă Domnului și de aprofundare a carismei să fie ocazia pentru a vă adăpa de la izvor, pentru a vă răcori la izvoarele spiritului originar. Nu uitați că izvoarele de har din care beți au apărut din inimi trainice și stâncoase în iubire, din "modele ilustre de caritate" (Benedict al XVI-lea, Scrisoarea enciclică Deus caritas est, 40). Veți duce aceeași prospețime numai îndreptându-vă privirea spre stânca din care a izvorât totul. Această stâncă este Isus sărac, care cere să fie recunoscut în cel care este sărac și fără glas. Pentru că El este acolo. Și voi, în timp ce întâlniți existențe fragile, dezagregate de trecuturi dificile, sunteți la rândul vostru chemați să fiți stânci: nu pentru a părea duri și de nezgâriat, cu atât mai puțin pentru a vă arăta impermeabili la suferințe, ci pentru a deveni puncte de sprijin sigure, trainice în fața intemperiilor, rezistente în fața adversităților, pentru că "priviți la stânca din care ați fost ciopliți și la cavitatea cisternei din care ați fost scoși" (Is 51,1). Astfel sunteți chemați să ajungeți la periferiile condiției umane, pentru a duce nu capacitățile voastre, ci pe Duhul Domnului, "Părintele săracilor". El vă răspândește în lume ca semințe care încolțesc în pământ uscat, ca balsam de mângâiere pentru cel care este rănit, ca foc de caritate pentru a încălzi atâtea inimi congelate de abandonare și împietrite pentru că sunt rebutate.

Toți, într-adevăr, suntem chemați să ne adăpăm la stânca tare care este Domnul și să adăpăm lumea cu caritatea care izvorăște din El. Caritatea stă la inima Bisericii, este motivul acțiunii sale, sufletul misiunii sale. "Caritatea este calea maestră a doctrinei sociale a Bisericii. Orice responsabilitate și angajare schițate de această doctrină sunt luate din caritate care, conform învățăturii lui Isus, este sinteza întregii Legi" (Benedict al XVI-lea, Scrisoarea enciclică Caritas in veritate, 2). Aceasta este calea de urmat, pentru ca Biserica să fie tot mai mult mamă și învățătoare de caritate, crescând și supraabundând în iubirea reciprocă și față de toți (cf. 1Tes 3,12): unită în comuniune în interior, deschisă și primitoare în exterior, cu curajul de a renunța la ceea ce poate să-i folosească mai mult numai să-l imite în toate pe Domnul său și astfel să se regăsească pe deplin pe ea însăși, făcând din aparenta slăbiciunii a carității singurul motiv al laudei sale (cf. 2Cor 12,9). Să auzim răsunând în această privință, foarte actuale, cuvintele Conciliului: "Cristos Isus [...] pentru noi s-a făcut sărac, deși era bogat. La fel Biserica, deși pentru împlinirea misiunii sale are nevoie de mijloace omenești, nu este instituită pentru a căuta slava omenească, ci pentru a propovădui, și prin exemplul său, umilința și abnegația. Cristos a fost trimis de Tatăl pentru a aduce vestea cea bună săracilor [...]. La fel și Biserica înconjoară cu dragostea sa pe toți cei apăsați de povara slăbiciunii umane; ba mai mult, ea recunoaște în săraci și suferinzi chipul Întemeietorului său sărac și suferind, își dă toată silința să înlăture mizeria lor și vrea să-l slujească pe Cristos în ei" (Conciliul al II-lea din Vatican, Constituția dogmatică Lumen gentium, 8).

Sfântul Vincențiu a tradus toate acestea cu viața și de aceea vorbește și astăzi fiecăruia dintre noi și nouă ca Biserică. Mărturia sa ne invită să fim mereu pe drum, gata să ne lăsăm surprinși de privirea Domnului și de Cuvântul său. Ne cere micime a inimii, disponibilitate deplină și umilință docilă. Ne stimulează la comuniunea fraternă între noi și la misiunea curajoasă în lume. Ne cere să ne eliberăm de limbajele complexe, de retoricile autoreferențiale și de alipirile de siguranțele materiale, care pot liniști instantaneu dar nu insuflă pacea lui Dumnezeu și adesea chiar împiedică misiunea. Ne îndeamnă să investim în creativitatea iubirii, cu caracterul genuin al unei "inimi care vede" (cf. Benedict al XVI-lea, Scrisoarea enciclică Deus caritas est, 31). De fapt, caritatea nu se mulțumește cu bunele obiceiuri din trecut, ci știe să transforme prezentul. Acest lucru este cu atât mai necesar astăzi, în complexitatea schimbătoare a societății globalizate, unde anumite forme de pomană și de ajutor, deși motivate de intenții generoase, riscă să alimenteze forme de exploatare și de ilegalitate și să nu aducă binefaceri reale și durabile. Pentru aceasta, a gândi caritatea, a organiza proximitatea și a investi în formare sunt învățături actuale care ajung la noi de la sfântul Vincențiu. Însă exemplul său ne stimulează, în același timp, să dăm spațiu și timp săracilor, noilor săraci de astăzi, prea mulților săraci de astăzi, să ne însușim gândurile lor și greutățile lor, pentru că un creștinism fără contact cu acela care suferă devine un creștinism dezincarnat, incapabil să atingă carnea lui Cristos. A-i întâlni pe săraci, a-i iubi pe săraci, a da glas săracilor, pentru ca prezența lor să nu fie redusă la tăcere de cultura efemerului. Sper mult ca și celebrarea Zilei Mondiale a Săracilor din 19 noiembrie să ne ajute în "vocația de a-l urma pe Isus sărac", devenind "tot mai mult și mai bine semn concret al carității lui Cristos pentru cei din urmă și cei mai nevoiași" și reacționând "la cultura rebutului și a risipei" (Mesaj pentru Prima Zi Mondială a Săracilor "Să nu iubim cu cuvintele ci cu faptele" , 13 iunie 2017).

Cer pentru Biserică și pentru voi harul de a găsi în fratele înfometat, însetat, străin, despuiat de haine și de demnitate, bolnav sau închis, dar și îndoielnic, neștiutor, încăpățânat în păcat, chinuit, ofensiv, morocănos și deranjant, pe Domnul Isus. Și de a găsi în rănile glorioase ale lui Isus vigoarea carității, fericirea seminței care murind dă viața, rodnicia stâncii rănite din care izvorăște apă, bucuria de a ieși din sine și a merge în lume, fără nostalgiile trecutului ci cu încrederea pusă bine în Dumnezeu, creativi în fața provocărilor de astăzi și de mâine pentru că, așa cum spunea sfântul Vincențiu, "iubirea este creativă la infinit".

Din Vatican, 27 septembrie 2017
Comemorarea sfântului Vincențiu de Paoli

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat