Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A murit la vârsta de 85 de ani cardinalul Cormac Murphy-O'Connor

De Christopher Lamb

A murit la 1 septembrie 2017, la vârsta de 85 de ani, înconjurat de prieteni și rude într-un spital din Londra, cardinalul Cormac Murphy-O'Connor, arhiepiscop emerit de Westminster și mare prieten al papei Francisc. Personalitate călduroasă, distractivă și interesată mereu de toți cei pe care-i întâlnea, cardinalul avea capacitatea de a rămâne mereu "conectat" cu exigențele timpurilor și de a trece peste furtuni, calități care l-au făcut o figură influentă din catolicismul global. Se relatează că el a fost figura cheie pentru alegerea ca papă a lui Jorge Mario Bergoglio.

După ce a primit purpura în același consistoriu din 2001, Murphy-O'Connor și arhiepiscopul de Buenos Aires de atunci au rămas în raporturi foarte bune și adesea erau văzuți așezați unul lângă altul în timpul reuniunilor de la Roma. Înainte de conclavul din 2013, cardinalul s-a convins că Bergoglio, cu solida sa experiență pastorală, cu apropierea sa de cei săraci și cu abilitatea sa în conducere, era alegerea justă în a-i urma papei Benedict al XVI-lea. Deși avea 80 de ani și nu mai putea vota, a lucrat din culise încurajându-i pe cardinali să ia în considerare alegerea cardinalului argentinian.

Însuși pontiful îl amintește astăzi într-o telegramă adresată actualului arhiepiscop de Westminster, cardinalul Vincen Nichols, în care exprimă "recunoștință imensă" pentru "slujirea prețioasă" a cardinalului adusă Bisericii din Anglia și Țara Galilor, și pentru "dăruirea sa fermă pentru predicarea Evangheliei și pentru îngrijirea săracilor și pentru angajarea sa clarvăzătoare pentru progresul înțelegerii ecumenice și interreligioasă".

Membru al grupului din San Gallo, grup de prelați europeni care se întâlneau informal în Elveția pentru a discuta despre viitorul Bisericii, cardinalul Murphy-O'Connor era un atent susținător al principiilor călăuzitoare ale Conciliului al II-lea din Vatican pe care le vedea traduse mai ales în conducerea colegială a Bisericii a papei împreună cu episcopii, în ecumenism și în dialogul cu lumea. Optimismul era una dintre caracteristicile sale principale, evidențiată și în alegerea motoului episcopal: "Gaudium et spes", bucurie și speranță, ca titlul unuia dintre principalele documente ale Conciliului.

Născut în 1932 din părinți irlandezi la Reading, în Berkshire, Murphy-O'Connor era cel mai mic dintre cei cinci copii; doi dintre frații săi au devenit preoți. Educat la Prior Park College, a studiat ca seminarist în Venerabilul Colegiu Englez din Roma, a luat doctoratul în filozofie și teologie la Universitatea Pontificală Gregoriana, a fost hirotonit în 1956 în deiceza de Portsmouth. Mai târziu, în 1971, s-a întors la Roma ca rector al Colegiului Englez conducând comunitatea în turbulențele din post-Vatican II și reprezentând Biserica engleză în cetatea eternă.

Roma a fost mereu casa lui, unde a dezvoltat o mare rețea de prieteni și slujitori în oficii curiale importante precum Congregația pentru Episcopi. După șase ani de rectorat a fost numit episcop de Arundel și Brighton, în sudul Angliei. În timpul acestei perioade a făcut legături strânse cu liderii anglicani așa încât a devenit co-președinte al Comisiei Internaționale Catolice Anglicane-Romane (ARCIC). Era un susținător pasionat al ecumenismului pe care-l definea "un drum fără ieșire".

După moartea cardinalului Basil Hume, Ioan Paul al II-lea l-a numit în 2000 arhiepiscop de Westminster, o funcție care l-a făcut de fapt fața publică a catolicismului în Anglia și Țara Galilor. Tot Wojtyła îl creează cardinal în 2001, cu titlul de "Santa Maria sopra Minerva". Și din noiembrie 2000 până în mai 2009 este președinte al Conferinței Episcopale din Anglia și Țara Galilor.

Însă, puțin după luarea în primire la Westminster, cardinalul a ajuns sub critici foarte dure din partea mass-media datorită gestionării cazurilor de abuzuri la Arundel și Brighton. Îndeosebi polemicile s-au concentrat asupra cazului Michael Hill, preot acuzat de pedofilie pe care Murphy-O'Connor l-a trimis la terapie, așa cum era obicei în acea epocă, înlăturându-l și din orice funcție. Însă, în 1985, Hill s-a întors implorându-l pe arhiepiscop care a luat decizia fatală de a-l numi capelan la Gatwick airport unde Hill a săvârșit din nou delictele sale.

Sub o puternică presiune publică, Murphy-O'Connor a instituit o comisie sub conducerea lui Lord Nolan pentru a examina răspunsul Bisericii la abuzuri. Comisia prezintă un raport episcopilor în vara anului 2001. Toate cele 83 de recomandări ale lui Nolan sunt acceptate de Conferința Episcopală, ca garanție a unei verificări robuste, independente al procedurilor de salvgardare a minorilor în toate parohiile. După mulți ani, în memoriile sale cardinalul va mărturisi că a simțit "rușine și angoasă" pentru gestionarea cazului Hill.

În 2009, cardinalul s-a retras din funcția de arhiepiscop de Westminster și a început să călătorească în mod obișnuit la Roma și să lucreze la o parohie din Chiswick, West London. Bun pianist și talentat jucător de rugby, cardinalul se simțea în largul său cu persoane din orice clasă și proveniență. În ultimele ore repeta adesea: "Sunt în pace și nu-mi este frică de ceea ce va veni".

(După Vatican Insider, 2 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat