Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Sfântului Părinte cu ocazia National Day a Sfântului Scaun la Expo 2017 din Astana (Kazahstan)

Domnule cardinal,
Iubiți frați episcopi,
Stimate autorități,
Frați și surori,

Adresez un salut călduros celor care participă la National Day a Sfântului Scaun la Expo 2017 din Astana, extinzându-l la toți cei care în diferite moduri au contribuit la pregătirea și la desfășurarea acestui eveniment, precum la numeroșii vizitatori.

Sunt bucuros că găzduiește Kazahstanul Expoziția Internațională dedicată temei "Energie viitoare" (Future Energy). Este foarte important a reflecta cu seriozitate și responsabilitate asupra modalităților cu care, în anii următori, omenirea va folosi, și prin tehnologii noi și inovatoare, resursele energetice pe care le-a primit în dar, în moștenire comună. Suntem toți conștienți de asta: de aceste modalități depind fie sănătatea planetei, fie bunăstarea societăților noastre; o bunăstare care trebuie înțeleasă în mod integral, nu numai ca prosperitate economică sau capacitate de consum. Mai degrabă trebuie să facem în așa fel încât energia să fie pusă în slujba a ceea ce ne face mai buni, a ceea ce face să înflorească și să rodească umanitatea noastră, care, prin natura sa, este dusă spre relație, spre ceilalți, spre solidaritate, spre iubire.

De aceea, resursele energetice nu trebuie să fie lăsate în voia speculației, nici să devină sursă de conflicte. În acest scop, este necesar un dialog amplu și sincer, la toate nivelurile, între diferitele sectoare ale societăților noastre. "Energie viitoare" nu este numai o îndatorire pentru cercetători, tehnologi sau investitori: și lumea culturii, a politicii, a educației și cea religioasă sunt interpelate. Adresându-mă vouă care sunteți în Kazahstan, nu pot să nu mă gândesc la obișnuința de dialog și concertare între religii care se afirmă în această țară așa de bogată etnic, cultural și spiritual. Este dorința mea vie ca diferitele religii să participe la acest dialog și în acest sens aș vrea să amintesc ceea ce afirmam în enciclica Laudato si': "Textele religioase clasice pot să ofere o semnificație destinată pentru toate epocile au o forță motivatoare care deschide mereu noi orizonturi [...]. Principiile etice pe care rațiunea este capabilă să le perceapă pot să reapară mereu sub diferite aspecte și să fie exprimate cu limbaje diferite, chiar și religioase" (nr. 199). Pentru aceasta este important ca fiecare să descopere, în propria credință, motivațiile și principiile care fac posibilă sau oricum favorizează angajarea, curajul de a deveni mai buni și de a persevera, trăirea împreună și fraternitatea.

Modul în care folosim resursele energetice este un indicator a modului în care ne desfășurăm îndatorirea care - conform multor tradiții religioase - ne-a fost încredințată de Dumnezeu de a ne îngriji de planeta pe care trăim și de frații noștri în umanitate, de aproape sau de departe în spațiu și în timp. Dacă folosim energia în mod solidar și sustenabil, atunci desfășurăm bine această îndatorire. Altminteri, nu. Este în joc însăși demnitatea noastră; sunt în joc dreptatea și pacea. Aceasta este conștiința pe care Sfântul Scaun a voit s-o scoată în evidență cu propriul pavilion de la Expo din Astana, intitulat Energie pentru binele comun: "A avea grijă de casa noastră comună" (Energy for the common good: "Caring for our common home").

Atotputernicul Dumnezeu Creator să ne ajute să scoatem din Expo 2017 învățături și inspirații care să dureze mult timp și să binecuvânteze angajarea noastră comună pentru a le realiza.

Din Vatican, 2 septembrie 2017

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat