Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Discursul Sfântului Părinte Francisc adresat participanților la Capitulul General al Ordinului Cistercienilor cu Regulă Strictă (23 septembrie 2017)

Iubiți frați și surori,

Vă primesc cu bucurie cu ocazia Capitulului vostru General. Mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru această vizită, începând de la abatele general care s-a făcut interpretul tuturor, ilustrând și scopul și obiectivele adunării voastre. Prin intermediul vostru doresc să trimit un salut cordial confraților și surorilor din mănăstirile voastre răspândite în diferite țări. Merg cu inima și cu mintea la schiturile voastre silențioase, din care se înalță neîncetat rugăciunea pentru Biserică și pentru lume. Și îi mulțumesc Domnului pentru prezența de neînlocuit a comunităților monastice, care reprezintă o bogăție spirituală și o chemare constantă de a căuta înainte de toate "cele de sus", pentru a trăi în măsură justă realitățile pământești.

În aceste zile de reflecție și de schimb de experiențe, voi sunteți chemați să găsiți obiective și parcursuri pentru a trăi cu autenticitate tot mai mare vocația voastră și consacrarea voastră, ținând cont de exigențele momentului prezent, așa încât să fiți martori ai rugăciunii asidue, ai sobrietății, ai unității în caritate.

Viața voastră contemplativă este caracterizată de rugăciunea asiduă, expresie a iubirii voastre față de Dumnezeu și reflexie a unui iubiri care cuprinde întreaga omenire. Urmând exemplul sfântului Benedict, voi nu puneți nimic înaintea lui opus Dei: vă îndemn să dați mare importanță meditării Cuvântului lui Dumnezeu, în special lui lectio divina, care este izvor de rugăciune și școală de contemplație. A fi contemplativi cere un drum fidel și perseverent, pentru a deveni bărbați și femei ai rugăciunii, tot mai pătrunși de iubire față de Domnul și transformați în prieteni ai săi. Este vorba de a nu fi niște "profesioniști" - în sens negativ - ci niște îndrăgostiți ai rugăciunii, luând în considerare fidelitatea exterioară față de practicile și față de normele care o reglementează și îi ritmează momentele nu ca scop, ci ca mijloc pentru a înainta în raportul personal cu Dumnezeu. Astfel voi deveniți maeștri și martori care îi oferă Lui jertfa laudei și mijlocesc pentru necesitățile și mântuirea poporului. Și în același timp, mănăstirile voastre continuă să fie spații privilegiate unde se găsește o pace adevărată și o fericire genuină pe care numai Dumnezeu, refugiul nostru sigur, le poate dărui.

Încă de la începuturi, cistercienii cu regulă strictă s-au caracterizat printr-o mare sobrietate a vieții, convinși că ea era un ajutor valoros pentru a se concentra asupra esențialului și a ajunge mai ușor la bucuria întâlnirii nupțiale cu Cristos. Acest element de simplitate spirituală și existențială păstrează toată valoarea sa de mărturie în contextul cultural actual, care prea des induce la dorința după bunuri efemere și după paradisuri artificiale iluzorii.

Acest stil de viață favorizează și relațiile voastre interne și externe. Voi nu trăiți ca eremiți în comunitate, ci precum cenobiții într-un deșert special. Dumnezeu se manifestă în singurătatea voastră personală, precum și în solidaritatea care vă unește cu membrii comunității. Sunteți singuri și separați de lume pentru a intra pe cărarea intimității divine; în același timp, sunteți chemați să faceți cunoscută și să împărtășiți această experiență spirituală cu alți frați și surori, într-un echilibru constant între contemplația personală, unirea la liturgia Bisericii și primirea celor care caută momente de tăcere pentru a fi introduși în experiența trăirii cu Dumnezeu. Ordinul vostru, ca orice institut călugăresc, este un dar oferit de Dumnezeu Bisericii; de aceea, este necesar ca să trăiască bine inserat în dimensiunea comunională a Bisericii însăși. Vă încurajez să fiți mărturie calificată a căutării lui Dumnezeu, școală de rugăciune și școală de caritate pentru toți.

"Carta de caritate", document care fixează modalitățile vocației voastre autentificate corespunzător de Biserică, stabilește trăsăturile esențiale ale Capitulului General, chemat să fie semn de unitate în caritate pentru întregul institut. Această unitate în caritate este paradigma oricărei familii călugărești chemate să-l urmeze pe Cristos mai de aproape în dimensiunea vieții comunitare și se exprimă înainte de toate în fiecare comunitate monastică a voastră într-un climat de adevărată și cordială fraternitate, conform cuvintelor Psalmului: "Cât de frumos și cât de dulce este ca frații să trăiască împreună" (133,1). În această privință, sună mereu actuală invitația sfântului Benedict: "Nimeni să nu fie tulburat sau întristat în casa lui Dumnezeu".

Unitatea în caritate se exprimă și în fidelitatea față de patrimoniul spiritual, adică față de identitatea Ordinului vostru. În această privință, Capitulul General este ocazie propice pentru a reînnoi, într-un climat de dialog și de ascultare reciprocă, comuniunea de intenții în căutarea voinței lui Dumnezeu. Vă îndemn să vă întrebați cu seninătate și adevăr despre calitatea mărturiei voastre de viață, despre fidelitatea dinamică față de carismă, despre modul în care ea este trăită de comunitățile voastre monastice, precum și de fiecare călugăr și călugăriță. Tutelarea carismei este, de fapt, una dintre principalele responsabilități ale Capitulului General și este o experiență vitală a prezentului care se situează între amintirea recunoscătoare a trecutului și perspectivele pentru un viitor de speranță.

Ordinul vostru, în evenimentele sale istorice, a avut timpuri de har și momente de dificultate; totuși a perseverat mereu în fidelitatea față de urmarea lui Cristos, având ca obiectiv gloria lui Dumnezeu și binele oamenilor. Pe urma acestei tradiții spirituale a voastre, voi puteți citi starea actuală a Ordinului în momentele sale de lumini și de umbre și, în noutatea Duhului, să găsiți cu curaj noi posibilități și ocazii pentru a mărturisi carisma voastră în ziua de azi a Bisericii și a societății.

Doresc ca această mărturie să fie făcută și mai elocventă de o coordonare tot mai organică între diferitele ramuri ale Ordinului.

Fecioara Maria, Mama lui Dumnezeu și a Bisericii, model al oricărei vieți consacrate, cu mijlocirea sa maternă să însoțească lucrările voastre capitulare și drumul Ordinului. Cu aceste urări, în timp ce vă cer să vă rugați pentru mine, vă împart Binecuvântarea Apostolică pe care o extind la toți călugării și călugărițele din comunitățile voastre. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat