Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Berea: produsul de excelență al trapiștilor

De Paul de Mayer

Așa cum a subliniat papa Francisc sâmbătă, 23 septembrie 2017, în discursul său adresat Capitulului General al Ordinului Cistercienilor cu Regulă Strictă ("Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae" sau prescurtat OSCO), viața trapiștilor - cum sunt numiți în mod popular - este ritmată de "rugăciunea asiduă".

Dar urmând regula "ora et labora" (roagă-te și muncește) a "părintelui monahismului occidental", sfântul Benedict de Norcia (480 circa - 547), călugării și călugărițele din ordinul trapiștilor se dedică și muncii manuale și îndeosebi producției de produse artizanale, inclusiv cele care încântă cerul gurii.

De fapt, sunt numeroase abații trapiste care produc sau prepară produse de excelență în cea mai bună tradiție a "slow food". Sunt vestite, de exemplu, dulcețurile și gemurile produse în peste 25 de gusturi de călugărițele trapiste de la mănăstirea din Vitorchiano, în provincia de Viterbo, Italia. La fel de cunoscută, apropiindu-ne de Roma, este ciocolata produsă de călugării trapiști din Frattocchie, în localitatea Marino.

Însă unul dintre produsele cele mai râvnite din munca trapiștilor este fără îndoiala berea lor, realizată după formule antice, dar respectând pe deplin actualele norme igienice de producție, și asta în diferite tipologii - de la "Dubbel" (dublă) la "Tripel" (triplă) sau chiar "Quadrupel" - și culori: chihlimbar, limpede, maro-roșcat, maro, neagră, etc.

Sunt unsprezece berării trapiste care au obținut până acum certificatul "Authentic Trappist Product" eliberat de "International Trappist Association" (ITA). Criteriile sunt trei: 1) berea trebuie să fie produsă în cadrul zidurilor abației trapiste, chiar de călugări sau măcar sub controlul lor direct; 2) producerea, alegerea proceselor de producere și orientarea comercială trebuie să depindă de comunitatea monastică și nu de terțe persoane; 3) câștigul folosește pentru întreținerea comunității și pentru opere de binefacere și caritate, deci nu pentru profit.

Dintre cele unsprezece abații ale căror berării au obținut certificatul șase sunt belgiene, două olandeze, una austriacă, una nord-americană și una... italiană.

Abațiile belgiene sunt împărțite "frățește" între partea de nord (sau flamandă) și partea de sud (sau francofonă) a regatului. De fapt, trei sunt abațiile flamande care produc berile cu logo - Achel, Westmalle și Westvleteren - și trei sunt cele valone: Chimay, Orbal și Rochefort.

În schimb abațiile olandeze sunt două, Koningshoeven (Tilburg) și Zundert. În timp ce abația austriacă este cea de la Engelszell, în nordul Austriei, singura abație non-europeană este nord-americană: abația "St. Joseph's Abbey" la Spencer, în statul Massachusetts.

În sfârșit, abația italiană a cărei bere a obținut certificatul este cea de la "Tre Fontane", în zona Laurentina la Roma, întemeiată în locul unde conform tradiției apostolul Paul a murit prin decapitare în anul 64 sau 67 d.C.

Unele dintre aceste beri, ca de exemplu Chimay și Rochefort, sunt destul de ușor de cumpărat, chiar și în supermagazine. În schimb sunt foarte greu de obținut - și nu numai pentru că sunt produse în cantități reduse - sunt berile de la abația "St. Sixtus" la Westvleteren, în provincia Flandra de Vest, Belgia. Și asta chiar dacă pluripremiata "Westvleteren 12" este considerată una dintre cele mai bune beri din lume, dacă nu "cea mai" bună.

Stilul de viață auster, aproape ascetic, al călugărilor trapiști se reflectă uneori și în sticluțele lor de bere. În timp ce eticheta de la Orval este, de exemplu, foarte simplă și esențială, berile de la Westvleteren nici măcar n-au etichetă. De fapt, este culoarea dopului cea care revelează tipologia prețiosului lichid conținut în sticluță, adică verde pentru cea "Blonde", albastru pentru "Westvleteren 8" și în sfârșit galben pentru foarte căutata "Westvleteren 12".

"Facem bere pentru a trăi, nu trăim pentru a face bere", a explicat în 2005 la USA Today maestrul berar al abației, fratele Joris. Adică: berea folosește pentru a susține comunitatea, chemată, de fapt, să caute "lucrurile de sus" - cum a spus papa Francisc ieri în discursul său - și nu contrariul. "First things first", s-ar spune dincolo de ocean.

(După Zenit, 24 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat