Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Printre ai săi până la sfârșit

Beatificarea părintelui Rother la Oklahoma City

Nu-l voiau nici măcar să-l admită la preoție, pentru că era slab la studiu, dar odată hirotonit a demonstrat calitățile sale și a devenit un adevărat părinte, prieten și frate al sărmanilor oameni. Începând de la tzutuhil, o populație guatemaleză malnutrită, abandonată și cu puternice deficituri educative și asistențiale. Părintele A'plas, Francisc în limba indigenă, înainte de hirotonire Francis Stanley Rother (1935-1981), a plătit cu viața dăruirea și zelul pentru a vesti Evanghelia acestor oameni. Din păcate, trei mâini ucigașe au curmat viața sa la 28 iulie 1981, în timp ce se afla în casa parohială. Îl sfătuiseră să fugă, să părăsească Guatemala, dar ca adevărat păstor a voit să rămână alături de turmă până la sfârșit. Și sâmbătă, 23 septembrie, la Oklahoma City în Statele Unite ale Americii, cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, reprezentându-l pe papa Francisc, îl declară fericit ca martir.

Născut la 27 martie 1935 din Franz și Gertrude Katherine Smith, într-o comunitate catolică germană, în orașul Okarche în Oklahoma, a crescut într-un mediul familial foarte religios. În septembrie 1953 a intrat în Saint John Seminary la San Antonio, după care s-a mutat la Assumption Seminary tot în orașul texan. Îndepărtat pentru că nu a trecut câteva examene, a obținut de la episcopul de Oklahoma City și Tulsa, monseniorul Victor Reed, o a doua posibilitate: în iunie 1959 a fost trimis să urmeze un curs de vară la Immaculate Conception Seminary în Missouri pentru a-și îmbunătăți limba latină. Apoi a fost trimis, ca să repete teologia, la Mount Saint Mary Seminariy din Emmitsburg în Maryland. Rectorul i-a înțeles bunul simț, integritatea, viața de rugăciune activă și zelul și episcopul Reed a decis să-l hirotonească preot la 25 mai 1963.

Primii cinci ani, Rother a slujit în diferite parohii la Durant, Tulsa și Oklahoma City, arătând o singulară capacitate de a se relaționa cu aproapele și de a fi aproape de poporul mai sărac și asuprit. Oamenii au început să vorbească despre el ca despre un preot "gentil și bun" și în primăvara din anul 1968 el a intrat în misiunea pe care dieceza din Oklahoma City a trimis-o cu cinci ani înainte la Santiago Atitlán în Guatemala. Situată pe malurile lacului Atitlán, acest oraș vestit pentru frumusețea naturală, era totuși un loc de mare sărăcie, fie fizică fie spirituală. Poporul indigen tzutuhil era malnutrit și suferea de lipsă de instruire și de diferite boli. Tinerii misionari nord-americani nu numai că au reconstruit biserica parohială și casa parohială și i-au educat pe cateheți, ci au construit și spitalul, situat la Panabaj, au pus în funcțiune la radioul local programe educative și religioase, au ridicat nivelul asistenței agrare și alimentare.

Dat fiind că majoritatea rezidenților aparțineau poporului tzutuhil, părintele Stanley a început să studieze limba spaniolă și apoi și limba indigenă, pentru a putea să predice, să convertească, să învețe și să administreze sacramentele. În afară de asta, împreună cu ceilalți colaboratori ai misiunii a început să traducă Noul Testament și să celebreze în mod obișnuit liturghia în limba autohtonă. Pentru acest efort al său, pentru afectul său și umilința sa, poporul îl răsplătea cu iubire și stimă, numindu-l părintele A'plas.

La început responsabil al micii misiuni în sătucul Cerro de Oro, într-o civilizație fără telefon și alte mijloace de comunicare, chinuită de un lung lanț de decese și serioase amenințări bacteriene împotriva sănătății, părintele Rother s-a aruncat cu toată pasiunea în această lucrare. Cu diferite inițiative se ocupa de formarea localnicilor și căuta cateheți și persoane capabile să folosească stațiile radio. În noiembrie 1975 a devenit paroh al misiunii Santiago Atitlán și practic unic preot stabil. Dar chiar în acei ani în Guatemala a izbucnit un conflict politic: după căderea președintelui Jacobo Arbenz Guzmán au avut loc represiuni. La începutul anului 1981, Rother este anunțat că numele său se afla în lista celor care erau în pericol de moarte și îi era sugerat să părăsească țara. De aceea s-a decis că trebuia să se întoarcă în Statele Unite în ianuarie 1981. Și înainte de a pleca a reușit să procure o viză unui prieten al său preot, părintele Pedro Bocel.

Însă în aprilie 1981 a simțit că nu mai poate sta departe de misiunea sa, motiv pentru care s-a întors în Guatemala. Chiar dacă întoarcerea la Santiago Atitlán nu i-a fost sfătuită, voia să continue să slujească parohia sa: "Păstorul nu poate fugi - spunea el - imediat ce apare pericolul".

La 28 iulie 1981, trei soldați mascați au intrat în casa parohială, ucigându-l pe misionar cu focuri de armă. În acest mod se împlinea marea sa dorință: să-și dea viața numai să rămână până la sfârșit ca să-l slujească pe Dumnezeu și iubitul său popor tzutuhil.

Prima liturghie funebră a fost celebrat în biserica din Santiago Atitlán chiar în ziua morții. După desfășurarea altor celebrări, trupul părintelui Rother a fost dus din nou în Oklahoma City, unde la 3 august a fost celebrată liturghia funebră în catedrala Our Lady of Perpetual Help. În aceeași zi a fost înmormântat în cimitirul din orașul său natal Okarche: totuși, la cererea insistentă a enoriașilor guatemalezi, inima sa și sângele au fost îngropate sub pavimentul bisericii parohiale din Santiago Atitlán.

(După L'Osservatore Romano, 23 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat