Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vaticanul demontează corturile vagabonzilor în timpul zilei. "Motive de siguranță"

De Salvatore Cernuzio

E cam repede să se vorbească despre evacuare. Însă în spatele deciziei Jandarmeriei Vaticane de a demonta în timpul zilei corturile vagabonzilor din zona "Sfântul Petru" există mai ales motive de siguranță. "Gențile și valizele lor nu pot să fie controlate încontinuu și nu întotdeauna se reușește să se știe ale cui sunt când le lasă pentru a umbla prin altă parte", explică purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun Greg Burke. Și într-o perioadă de alertă maximă pentru atentate, în special în zone aglomerate de sute de turiști cum sunt bazilica și Muzeele Vaticane, efectiv este o problemă.

De fapt, adesea, diferiții lipsiți de adăpost, recunoscuți de rezidenți și de muncitori din cartier ca "prietenii papei", care a stabilit pentru ei dușuri, frizerie și chiar un dormitor, abandonau pentru câteva ore sau întreaga zi pachete și cutii mari. Unii chiar se obișnuiseră să aprindă mici focuri pentru a încălzi mâncarea sau pentru a usca rufele spălate în fântâni. După aceea, nu erau puține corturile apărute pe lângă coloane. Și plângerile n-au întârziat să vină: de la trecători la cardinali, sau de la jurnaliștii de la apropiata Sală de Presă a Sfântului Scaun (cărora, totuși, mulți vagabonzi, ca polonezul Kristoph, chip de acum familiar de pe Via della Conciliazione 54, le mătură hârtiile și mucurile de țigări aruncate pe jos).

Așadar intervenția era necesară: jandarmii, în acord cu câțiva agenți în civil de la inspectoratul de poliție din Borgo Pio, Primărie și chiar AMA, au început în zilele trecute o energică operațiune de "curățenie" însoțindu-i pe grădinarii din Vatican cu mașina de măturat. Vagabonzilor li s-a cerut să ducă lucrurile lor în timpul tuturor orelor de peste zi, dar li s-a spus în mod explicit să se întoarcă noaptea pentru a găsi adăpost de frig și ploaie sub porticurile din ultima parte a Via della Conciliazione.

"Operațiunea a fost făcută cu mare delicatețe", explică surse vaticane. Și papa a fost informat despre intervenție. Și Elemosineria Pontificală asigură că va continua să se ocupe de primirea acestor persoane, așa cum rămân în funcție toate serviciile de asistență făcute până acum, inclusiv mesele de seară. "Nimeni nu le interzice să stea aici în timpul zilei, așa cum oricine are dreptul să facă", subliniază de la Vatican. "Pur și simplu vor trebui să respecte aceleași interdicții și aceleași reguli pe care le respectă turiștii și pelerinii".

Reguli de bază cum ar fi să nu-și facă nevoile în public; fapt petrecut în urmă cu câteva săptămâni și filmat de un trecător cu un om pe jumătate gol care se urina pe Coloanele lui Bernini devenit foarte repede viral în rețea. Episodul a provocat mare indignare și probabil a determinat autoritățile din Vatican să intervină pentru a restabili ordinea și frumusețea într-o zonă care, în afară de a fi sacră, reprezintă un important patrimoniu istoric și cultural pentru Roma și pentru lume.

(După Vatican Insider, 22 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat