Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc și secretarul Ligii Musulmane Mondiale

Papa Francisc l-a primit în dimineața de miercuri, 20 septembrie 2017, în Vatican, pe Muhammad al-Issa, secretar general al Ligii Musulmane Mondiale. Întâlnirea, informează o notă a Sălii de Presă a Sfântului Scaun, s-a desfășurat la ora 9.00 înainte ca pontiful să țină audiența generală în Piața "Sfântul Petru".

Al-Issa, mult timp ministru a justiției din Riyad, a mers după aceea împreună cu o delegație compusă din șapte persoane la Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios pentru a-l întâlni pe cardinalul președinte Jean-Louis Tauran. O notă a dicasterului informează că, în cursul colocviului, au fost reafirmate câteva puncte fundamentale, cum faptul că religia și violența sunt incompatibile; că religiile au resurse morale capabilă să contribuie la fraternitate și la pace; că fenomenul fundamentalismului, îndeosebi cel violent, este îngrijorător și are nevoie de un efort comun pentru a-l contrasta. În afară de asta, există situații în care libertatea de conștiință și cea de religie nu sunt total respectate și tutelate, de unde urgența de a remedia, reînnoind "discursul religios" și revizuind textele școlare. Ambele părți au concordat să stabilească un comitet permanent comun, de prevăzut într-un viitor apropiat.

Ajuns la Roma la 18 septembrie, al-Issa va rămâne până vineri, 22 septembrie, pentru a întâlni alte personalități politice și comunitatea islamică locală. Marți seara a intervenit într-o conferință la hotel Hilton cu tema "Toleranța în islam" împreună cu rav. Joseph Levi, fost rabin șef de Firenze, și monseniorul Miguel Ángel Ayuso Guixot, secretar al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios.

Liga Musulmană Mondială este o organizație neguvernamentală islamică, întemeiată la 18 mai 1962 la Mecca, unde are sediul și acum, la inițiativa principelui saudit (și viitor rege) Faysal, cu participarea reprezentanților din 22 de țări. Organismul care declară refuzarea violenței, contrastul față de terorism și căutarea dialogului cu cei care aparțin altor culturi - se străduiește în apărarea apologetică a islamului, promovează inițiative culturale și religioase și oferă sprijin economic unor comunități musulmane. Participă ca observator la lucrările Consiliului Economic și Social al Națiunilor Unite și al UNICEF și este membru al Islamic Educational, Scientific and Cultural Organization (ISESCO).

(După Vatican Insider, 20 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat