Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

21 septembrie 1953: chemarea lui Jorge Bergoglio la vârsta de 16 ani

De Anita Bourdin

"Nu știu ce s-a întâmplat". Tânărul Jorge Mario Bergoglio avea 16 ani, când în 1953 a avut o experiență așa de decisivă încât să schimbe pentru totdeauna viața sa și pe care o transmite tinerilor cu discreție și pudoare.

Miercuri, 20 septembrie 2017, în ajunul sărbătorii apostolului și evanghelistului Matei, pontiful i-a salutat ca de obicei pe tineri la sfârșitul audienței generale.

"Convertirea sa să fie exemplu pentru voi, dragi tineri, pentru a trăi viața cu criteriile credinței", a îndemnat papa Bergoglio.

Papa Francisc n-a uitat niciodată spovada care a schimbat viața sa chiar în ziua sărbătorii sfântului Matei, 21 septembrie 1953, la Buenos Aires. Născut la 17 decembrie 1936, încă nu împlinise 17 ani.

Austen Ivereigh relatează evenimentul în biografia papei Francisc, "Timp de milostivire. Viața lui Jorge Mario Bergoglio".

"Dumnezeu «îl precede» la 21 septembrie 1953 [...]. Coborând pe jos Avenida RIvadavia, trece prin fața bazilicii "San José" (de Flores) pe care o cunoaște bine. Simte o necesitate stranie de a intra. «Am intrat, simțeam că trebuie să intru - aceste lucruri pe care tu le simți în tine fără să știi ce sunt», va explica părintelui Isasmendi".

Și autorul citează tot pasajul. "Am privit, era întuneric, era o dimineață de septembrie, probabil ora 9, și am văzut un preot care mergea, nu-l cunoșteam, nu făcea parte dintre preoții din parohie. Și se așază într-unul dintre confesionale, ultimul pe stânga când se privește spre altar. Nu știu nici ce s-a întâmplat după aceea. Avea impresia că m-a împins cineva să intru în confesional. Desigur, i-am povestit lucruri, m-am spovedit... dar nu știu ce s-a întâmplat.

Când am terminat să mă spovedesc, l-am întrebat pe preot de unde venea, pentru că nu-l cunoșteam, și mi-a spus: «Vin din Corrientes și trăiesc aici foarte aproape [...]. Vin să celebrez Liturghia aici din când în când». Avea un cancer - leucemia - și a murit anul următor.

Acolo, am știut că voi deveni preot. Eram mai mult decât sigur. În loc să ies cu ceilalți, m-am întors acasă, pentru că eram întors pe dos. După aceea, am continuat studiile mele și tot restul, dar știam acum încotro mergeam".

"Într-o scrisoarea din 1990, pentru a descrie experiența, el explică de parcă ar fi fost aruncat jos de pe calul său", continuă Ivereigh.

"Însă acasă, Jorge Mario nu vorbește despre asta cu nimeni mai mult de un an. Are ideile clare. Se va destăinui lui Oscar Crespo, de la laboratorul chimic unde lucra: «Voi termina liceul profesional cu voi, băieți, dar nu voi fi un chimist. Voi fi preot. Dar nu preot într-o bazilică. Voi fi iezuit pentru că vreau să ies în cartiere, în villas, pentru a fi cu oamenii»".

Deja sunt cuvintele cheie ale misiunii lui Bergoglio: "a ieși", "cu oamenii".

A povestit că a trăit "experiența milostivirii divine" și că se simte "chemat", în același mod al sfântului Matei și al sfântului Ignațiu de Loyola.

Evanghelia din sărbătoarea sfântului Matei evocă chemarea lui Isus și privirea sa: "În acel timp, plecând Isus de acolo, a văzut un om numit Matei stând la postul de vamă și i-a spus: «Urmează-mă!» Ridicându-se, el l-a urmat". Pontiful este fascinat de privirea lui Cristos care se așează asupra lui Levi, asupra lui însuși, asupra fiecăruia. Invită adesea să ne lăsăm priviți de Cristos, să acționăm sub privirea lui Cristos.

Motoul său episcopal și papal se explică în acest mod: "Eligendo atque miserando", alegerea, chemarea lui Cristos care face milostivire, pentru ca discipolul său să facă la fel.

Și când venea la Roma și trăia la "Casa del Clero" în Via della Scrofa, aproape de "San Luigi dei Francesi", îi plăcea să meargă să contemple pictura lui Caravaggio (1571-1610), "Chemarea lui Matei", realizată între 1599-1600 pentru capela Contarelli din aceeași biserică, unde este păstrată până acum.

(După Zenit, 21 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat