Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Târgu Trotuș: Sărbătoare mariană aniversară

Aparițiile Maicii Domnului mereu impresionează, trezesc curiozitate, uimire și mai ales dorința de a vizita și a vedea locul unde Fecioara Maria a apărut și a vorbit oamenilor. Și din fiecare loc unde își face prezența, Maria primește câte un nume: Fecioara de la Guadalupe, de la Lourdes, de la Fatima etc. Nu toți doritorii își pot împlini ușor visul de a face un pelerinaj în acele locuri și să trăiască bucuria pe care speră să o primească de la Mama cerească.

Anul acesta se celebrează centenarul aparițiilor Fecioarei Maria la Fatima.

Însă pentru credincioșii din Târgu Trotuș, Fecioara de la Lourdes este mai aproape de inima lor pentru că numai la câțiva ani după apariția din 1858 la Lourdes, cultul Fecioarei de Lourdes a fost întronat solemn în această parohie a diecezei noastre cu încă alte trei parohii: Butea, Răchiteni și Galați. Cu alte cuvinte, Maria a venit în vizită în aceste comunități.

Începând cu anul 2008, în fiecare an la sfârșitul lunii septembrie, credincioșii trotușeni fac o sărbătoare, un hram pentru Maria, bucurându-se de "venirea ei grabnică" printre ei, bucurie care s-a exprimat prin împlinirea îndemnului ei făcut slujitorilor din Cana Galileei, "faceți tot ceea ce vă spune", îndemn finalizat de trei preoți celebranți împlinind porunca Fiului ei, care a spus apostolilor, "faceți aceasta în amintirea mea".

Părintele predicator, un fiu al satului, a prezentat-o pe Maria ca "chivotul Noului Legământ". Dumnezeu însuși o creează pe Maria și pune în acest chivot nu cuvinte scrise pe piatră, dar a pus cuvântul viu, din care se va naște Fiul lui Dumnezeu. Și pentru aceasta, Dumnezeu însuși împodobește noul chivot, pe Maria, nu cu aur, ci cu tot harul divin. Acesta este și darul pe care "cea plină de har" - Maria îl aduce copiilor ei care se aseamănă cu ea prin credință. "Însă celor care l-au primit, celor care cred în numele lui, le-a dat puterea de a deveni copiii lui Dumnezeu" (In 1,12). Fiecare creștin care îl primește pe Dumnezeu este un chivot, un purtător de Dumnezeu.

După Liturghia celebrată duminică seara, 17 septembrie 2017, statuia Fecioarei de Lourdes - Noul Chivot - împodobită cu flori, a fost purtată în procesiune pe străzile satului până la cimitir, timp în care cântările mariane au umplut atmosfera de liniște specifică unei toamne blânde și îmbiate de parfumul strugurilor ce împodobeau fațadele caselor. În cimitir s-a făcut o scurtă rugăciune pentru răposații comunității, care fac parte din trupul mistic al lui Cristos. Întorși în biserică, în aceeași atmosferă de cântece, credincioșii au primit binecuvântarea solemnă prin mijlocirea Mamei "plină de har".

Numărul participanților din anul acesta a impresionat și a insuflat mai multă căldură și îndemn de credință, pentru că ispitele lansate de muzica zgomotoasă și mâncarea sărbătorească ocazionată de manifestările anuale desfășurate sub egida "Zilele Trotușului", nu i-au învins pe cei care au crezut că harul lui Dumnezeu, care a împodobit-o pe Maria, este puterea lui Dumnezeu în om.

Pr. Ștefan Socaciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 septembrie: Târgu Trotuș: Sărbătoare mariană aniversară


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat