Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cutremur în Mexic: Caritas și dieceze mobilizate pentru a duce ajutoare. Multe biserici distruse

De Patrizia Caiffa

Un nou cutremur, la distanță de 12 zile, a răscolit la 19 septembrie 2017 Mexicul cu o gravă zguduitură cu magnitudinea de 7,1 la ora 13.14 ora locală. Epicentrul a fost localizat la 12 km de Axochiapan, în statul Morelos. Capitala Ciudad de Mexico n-a fost cruțată de devastare și până acum bilanțul provizoriu este de 225 de victime: 86 în Ciudad de Mexico, 71 în statul Morelos, 43 în statul Puebla, 12 în statul Mexico, 4 în statul Gherrero și una în statul Oaxaca. În școala "Enrique Rebsamen" din Ciudad de Mexică au rămas sub dărâmături 32 de copii și 4 adulți. A fost enormă mobilizarea voluntarilor care s-au alăturat protecției civile și forțelor de securitate pentru a-i ajuta pe supraviețuitori și a distribui ajutoare. Se caută cei pierduți cerând să se facă tăcere pentru a auzi glasurile lor. Universitatea autonomă din Mexic - cea mai mare din țară - a convocat prin social pe tineri la stadionul universitar, organizând autobuze speciale, apoi a trebuit să dea un anunț pentru a bloca alte disponibilități. Papa Francisc a amintit imediat victimele "teribilului cutremur" din Mexic, exprimând "apropiere și rugăciune pentru toată iubita populație mexicană" și încredințând ocrotirii Sfintei Fecioare Maria de Guadalupe "preaiubita națiune mexicană".

Episcopii mexicani: "mii de mâini pentru lanțuri de viață". În momentul seismului, episcopatul mexican era reunit în Ciudad de Mexico pentru consiliul permanent, dar toți se simt bine. Episcopii s-au unit la durerea victimelor și au făcut apel la solidaritate: "Mii de mâini au format lanțuri de viață, pentru a ajuta, a da hrană și a da micul său bob de grâu în fața acestor urgențe". Secretarul general al Conferinței Episcopale Mexicane, mons. Alfonso Miranda, arhiepiscop de Arquimty, a difuzat pe Twitter lista punctelor de colectare și a ajutoarelor necesare în aceste ore: hrană, sticle de apă, kituri pentru igiena personală, ustensile pentru bucătărie, rogojini și pături.

În Ciudad de Mexico multe biserici deteriorate. În arhidieceza de Ciudad de Mexico sunt numeroase bisericile care au suferit daune: biserica parohială "San Bernardino", clopotnița de la "Santa Cruz Acapixtla", cupola albastră a bisericii "Nuestra Señora de Los Ángeles". Unele frontoane și statui au fost dezlipite din exteriorul catedralei mitropolitane din Ciudad de Mexico, în timp ce în interiorul aceleiași catedrale a căzut și s-a stricat statuia "Señor del Cacao", foarte venerată de credincioși. Arhiepiscopul de Ciudad de Mexico, cardinalul Norberto Rivera Carrera, a exprimat "profundă durere și consternare pentru pierderea de vieți umane" și a invitat "să se aducă ajutor celor care au nevoie de ajutor și au fost loviți".

La Cuernavaca, Ecatepec și Puebla. La Cuernavaca, în statul mexican Morelos, au fost constatate până acum 54 de morți, 20 de biserici, case și edificii distruse: a spus asta mons. Ramón Castro, episcop de Cuernavaca. În dieceza de Ecatepec - fiind 2 victime și 6 copii răniți - în interiorul seminarului și în catedrală este la dispoziție pentru a colecta hrană și a o distribui persoanelor lovite de seism. Și comisia diecezană de pastorație socială a arhidiecezei de Puebla a dispus o distribuire de hrană, produse pentru igiena personală și de primă necesitate în adăposturile temporare din oraș și în localitățile apropiate Atzala, Coetzala și Alixco.

Rețeaua Caritas în urgență deplină. Între timp Caritas mexicană a lansat o colectare de fonduri și organizează ajutoarele de urgență în zonele lovite. Caritas italiană a reînnoit apropierea și solidaritatea sa. În legătură cu rețeaua internațională se predispun intervenții și răspunsuri concrete la necesitățile cele mai urgente, parte dintr-un plan complex de urgență. Colaborarea era deja activă de la cutremurul din 1985. Se pot susține intervențiile Caritas italiană folosind contul curent poștal nr. 347013, sau online pe situl www.caritas.it sau virament bancar (cu mențiunea "Terremoto Messico").

(După agenția SIR, 20 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat