Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Fecunditatea este misiunea tuturor!" În dialog cu Eugenia Dămătăr, colaboratoare la Oficiul pentru Pastorația Familiei

Papa Francisc vorbește foarte mult despre rolul femeii în Biserică, invitând-o să ofere din darurile primite comunității din care face parte. Este vorba de simțul matern, de intuiția, grija și preocuparea pentru tot ceea ce este sensibil, cu referință directă la viață, mai precis, la cel care este viața, la Isus Cristos, născut din femeie, ajutat în misiunea sa de către un grup de femei și urmat de o ceată nenumărată de femei sfinte.

• Doamna Eugenia Dămătăr, ați început al cincilea an în calitate de colaboratoare la Oficiul pentru Pastorația Familiei, din cadrul Curiei diecezane a Diecezei de Iași. Cum s-ar descrie doamna Eugenia, în contextul subliniat în introducerea de până acum?

Încep cu începutul deoarece vorbim despre familie; mai întâi de toate sunt copilul iubit a doi părinți minunați care mi-au transmis iubirea pe care eu o am față de familie. De mic copil mama m-a ajutat să particip zilnic la sfânta Liturghie și la sacramente. Viața noastră familială era simplă, mama se ocupa de noi, copiii, să fim curați, respectuoși, educați, onești, ne-a inițiat în cunoașterea credinței, se ocupa de curățenia și înfrumusețarea casei, iar tata muncea și aducea cele necesare, era forța casei. În familia mea de origine am descoperit că trebuie să muncești pentru a avea o familie frumoasă, să renunți, să te sacrifici, am învățat ce înseamnă ca femeia, soția, mama, să-și asume rolul său, dar și bărbatul, soțul, tatăl, pe al său. Exemplul, sacrificiile mari ale părinților și responsabilitatea lor m-au ajutat și pe mine în căsnicia cu Iosif, mi-au dat curajul de a depăși micile momente de criză. Îmi doresc mult să vestesc ori de câte ori se ivește ocazia, planul de iubire dintre un bărbat și o femeie, al lui Dumnezeu, pentru noi, oamenii, și să asigur pe fiecare bărbat și femeie că în acest plan este tot ceea ce e necesar pentru ca în familie să se trăiască în armonie și viața care vine în ea să crească frumos.

• Știm că ați făcut o specializare în problema familiei în Italia, despre ce este vorba?

Da, mai întâi am studiat aici, la noi, teologie, asistență medicală și asistență socială, ca mai apoi un părinte profesor să-mi dea ideea de a merge să studiez ceva despre familie la Roma. Prin susținerea soțului meu și cu binecuvântarea Preasfințitului Petru Gherghel, am ajuns la Institutul Ioan Paul al II-lea din cadrul Universității din Lateran, unde, pe parcursul a trei ani, am făcut un master în Știința despre Căsătorie și Familie. De fapt practica din familia mea, am trecut-o prin filtrul mai multor științe. Institutul m-a ajutat să mă îndrăgostesc mai mult de familie și să-mi doresc să mă instruiesc continuu pentru a susține familiile.

• O să vă rog să ne spuneți cum a început colaborarea dumneavoastră cu Oficiul pentru Pastorația Familiei.

Când am ajuns la Institut, la Roma, nu prea cunoșteam pe nimeni. Secretarea m-a încurajat spunându-mi că "este aici un preot român care o să vă ajute să vă introducă în tainele școlii. Important e că vă doriți să susțineți familia". Era vorba de pr. Felician Tiba, care lucra la teza de doctorat, iar la întoarcerea în țară, Preasfințitul i-a încredințat misiunea de a coordona Oficiul pentru Pastorația Familiei. Știind cât de mult mi-am dorit să stau alături familiei în general, m-a cooptat în echipa de la Oficiu, ca o colaboratoare.

• Ca femeie și evident, ca laică, dumneavoastră cum susțineți familiile?

Ca femeie, când văd doi tineri îndrăgostiți, sunt tentată să-i îndemn să se căsătorească cât mai repede, iar cea mai mare bucurie pentru mine este atunci când doi soți, supărați unul pe altul, reușesc să-și ierte reciproc fragilitățile și să se reconcilieze, chiar după săptămâni, luni sau ani de despărțire. Dedic mult timp și rugăciune acestui obiectiv. Ca laică, de profesie sunt asistent social, nu intru în lumea psihologiei care lucrează în profunditatea afectelor, a inconștientului ființei, însă intervin pe partea de viață, pe ceea ce se vede, pe ceea ce se recunoaște și o fac ori de câte ori sunt solicitată. Vocația femeii este de a dărui viața în toate modurile posibile, de a genera și a asculta fiii cărnii sale, dar și pe ai altora.

• Poate că este prea generic spus, dar cum vi se par familiile din Dieceza de Iași?

După părerea mea în dieceza noastră sunt multe familii frumoase, dar există și multe familii care au probleme la nivel de neînțelegere între soți și asta se datorează faptului că le lipsește o formare de bază, ceea ce îi privează de frumusețea sacramentului Căsătoriei. Unul dintre motivele principale ale neînțelegerilor, îmi permit să spun, este separarea actului conjugal de viață. Soții au fost chemați de Dumnezeu pentru a se iubi și a aduce viața, ori, refuzarea uneia dintre aceste dimensiuni, adică a se folosi, nu a se iubi și a lupta împotriva vieții prin toate mijloacele chimice și mecanice, creează o sursă de probleme care generează atâtea conflicte. Am cunoscut familii în care soții se iubesc într-adevăr și respectă și viața, beneficiind de metodele naturale de reglementare a nașterilor și pot să spun că trăiesc în armonie, metode pe care le propun cu insistență tuturor familiilor tinere.

• Ne puteți vorbi despre un caz aparte pe care l-ați întâlnit în perioada de când colaborați la Oficiul pentru Pastorația Familiei? Bineînțeles, pentru a proteja persoanele o să vă rog să nu intrați în amănunte detaliate.

Îmi vine în minte o tânără femeie care mi-a telefonat într-o noapte deoarece se certa cu soțul ei pentru că el dorea să se unească cu ea în condițiile în care cu o lună în urmă ea născuse foarte greu un băiețel și mai aveau o fetiță de trei ani care era bolnăvioară. Tânăra mamă mi-a spus că soțul o amenința și o șantaja de mai multe zile spunându-i că-și caută pe altcineva. Ea, la rândul ei, l-a amenințat că-l părăsește și că se mută la părinți. Eu îi cunosc și știu că se iubeau mult atunci când s-au căsătorit. Însă nu știu dacă ei s-au pregătit bine pentru a înțelege că iubirea în familie se construiește prin sacrificii, dar și prin renunțări. În cazul lor, dar și în altele asemenea, experimentez ceea ce vorbeam mai sus, lipsa de pregătire pentru căsătorie.

• Știm că sunteți căsătorită de mai bine de treizeci de ani, cum vă susține soțul în misiunea dumneavoastră?

Pot afirma că noi doi "muncim" mult pentru relația noastră și că este mai frumos după treizeci de ani, decât în primii ani, experiența își spune cuvântul. Da, sunt susținută în tot ceea ce fac. Nu aș putea să vorbesc despre frumusețea familiei, dacă nu aș avea pace și liniște în familia mea, dacă nu aș avea acel umăr puternic care mă susține. Asta nu înseamnă că suntem familia perfectă, nici nu există așa ceva. Deseori când trebuie să vorbesc într-o comunitate îl întreb pe soț ce și-ar dori să audă din gura unei femei, iar el îmi spune cu sinceritate: "Prea multe, nu!" Sigur că glumește, dar la modul cel mai serios mă ajută să-mi cizelez stilul, să propun doar acele învățături pe care în general le respectăm și noi și mai ales, să nu mă lungesc. Este frumos că nouă, nepoții, ne spun "familia care ne distrează". Cred că umorul are un rol foarte important în dinamica familială.

• Ce loc ocupă în propunerile antropologice pe care le faceți familiilor, dar și tinerilor logodnici, concepția ultimilor trei papi, mai ales a sfântului papă Ioan Paul al II-lea?

Ultimii trei papi care au însoțit viața mea au ceva în comun, capacitatea de a se concentra pe persoana umană. În lumea noastră laică există riscul ca viziunea utilitaristă să pună în umbră demnitatea persoanei umane. A recunoaște demnitatea persoanei umane, este fundamentul tuturor celorlalte valori. Ioan Paul al II-lea m-a ajutat să înțeleg că în frumusețea corpului bărbatului și a femeii se ascunde secretul lui Dumnezeu care ne-a creat după chipul și asemănarea sa, bărbat și femeie. Ioan Paul al II-lea a afirmat clar că chemarea la căsătoria nu este o vocație de serie B, ci că este unul dintre modurile de a ajunge la Dumnezeu și este nevoie urgentă de o retrezire a inimilor oamenilor în această aventură de iubire. De fapt așa cum ne spune Gaudium et spes, la numărul 16, "omul are în inimă o lege scrisă de Dumnezeu: demnitatea lui este să se supună acesteia și după ea va fi judecat".

Dacă ar fi să subliniați trei lucruri care vă plac la papa Francisc în privința familiei, care ar fi acestea?

În primul rând apreciez că papa Francisc îl pune în mijloc pe Dumnezeu și milostivirea lui. În al doilea rând, îmi place coerența Sfântului Părinte, ceea ce înseamnă că el trăiește ceea ce spune, deci este o persoană credibilă pentru mine. Papa promovează milostivirea, știe că omul cade și este capabil să se ridice, dacă îl ajutăm să înțeleagă că mereu îl așteaptă mâinile întinse ale unui Tată, ale Tatălui ceresc.

• Cum este văzută doamna Eugenia de către credincioși și de către preoți, conferențiind de la pupitru?

Cred că la noi este totuși o noutate acest lucru, un laic, mai mult, o femeie, să propună niște învățături-valori. Nu știu ce gândește lumea, dar știu că este foarte urgentă răspândirea evangheliei iubirii, cu riscul de a face și unele erori, suntem umani. Chiar dacă sunt o persoană simplă, nu-mi pot permite să nu afirm sus și tare că tinerii zilelor noastre au mare nevoie de exemplul mamelor și taților fideli vocației sacramentului Căsătoriei. Mă simt datoare și pentru faptul că eu am primit acest exemplu, iar Biserica, prin păstorii săi, a lucrat la educația mea. Deci am primit mult de la Domnul și simt nevoia să dau.

• Vi s-a întâmplat vreodată să fiți oprită de cineva după o conferință sau să fiți sunată la telefon să vi se ceară un sfat particular cu privire la viața de familie?

Da, chiar experimentez această trăire, persoanele capătă încredere și se deschid foarte mult. Încerc să aprofundez împreună cu ele despre faptul că iubirea este o artă, că iubirea dintre un bărbat și o femeie trebuie să fie semnul iubirii lui Dumnezeu, chiar dacă la oameni este un semn puțin imperfect din cauza limitelor și a fragilităților noastre, din cauză că la început s-a rupt acea alianță de iubire perfectă dintre creatură și Creator, prin neascultarea omului. Eu spun că prin harul lui Dumnezeu există mereu posibilitatea de a relua totul de la capăt, desigur această muncă este de ocnaș, dar nu suntem singuri.

• Povestiți-ne ceva despre cursurile pentru logodnici și despre importanța formării viitorilor soți.

Cursurile de logodnici pe care le propune dieceza noastră, prin Oficiul pentru Pastorația Familiei, sunt un mare dar pentru tineri. Mulți tineri participă și mulțumesc, unii neglijează, invocă lipsa timpului sau că știu deja ce au de făcut, "doar ei se iubesc foarte mult!". După părerea mea, este prea puțină pregătire, noi, când ne căsătorim, spunem un "da" pentru viitor, neștiind cum va fi viitorul și atunci, oare nu ar trebui să ne pregătim foarte bine, și uman și spiritual, ca să știm să depășim piedicile și să mergem mai departe? Cine nu susține pregătirea tinerilor logodnici, într-un oarecare fel se face responsabil de eșecul unei căsătorii, "complice prin omisiune". Noi trebuie să facem tot ceea ce ține de noi pentru a arăta frumusețea căsătoriei creștine.

• Din câte știm, dumneavoastră ați făcut și faceți experiența "cuibului gol", așa cum numește sfântul Ioan Paul al II-lea realitatea celor care nu pot să aibă copii. Cum supliniți lipsa lor și cum faceți ca să fiți credibilă în misiunea de colaboratoare la Oficiul pentru Pastorația Familiei?

Într-adevăr, în familia noastră nu a fost trimisă viața biologică. Domnul a avut alte planuri cu noi și-i mulțumim pentru tot ce ne trimite. Statisticile ne spun că peste 20% dintre familii trăiesc experiența infertilității, cu prețul unei profunde suferințe. Pe noi ne ajută cuvintele lui Dietrich von Hildebrand, care spune: "Să nu uităm că fiecare iubire pură posedă o fecunditate intimă, o fecunditate spirituală care, mai ales în iubirea conjugală, rămâne independentă față de procreare. O astfel de fecunditate se realizează în acel impuls al sufletului care este inclus în iubire, în acea nouă atenție a sufletului care este stimulată spre adevăratul progres spiritual și moral. Fiecare căsătorie în care se împlinește total o astfel de iubire conjugală aduce roade spirituale și este fecundă și atunci când este fără fii". Fiecare viață este un dar, oricât te-ai implica tu, viața este un dar. Fertilitatea nu este meritul nimănui, fertilitatea este dar. Însă fecunditatea ne aparține tuturor, iar în cazul nostru, fecunditatea cea mai mare este aceea de a predica iubirea cu propria viață în timpuri propice și mai puțin propice.

• Un gând special tuturor celor care vor citi acest interviu.

Să nu uite să fie fecunzi! Fecunditatea este misiunea tuturor! Fiecare conform cu specificul său! Fertili (în sensul biologic), nu putem fi cu toții, este un dar, însă fecunzi (în sennsul de a înfrumuseța tot ce este în jurul nostru, prin renunțare la "eu"), pot fi toți oamenii, indiferent de stare. Ca oameni sau ca creștini, trebuie să dăm roade, roade care să se vadă, să fim oameni cărora nu le este frică să iubească, să viseze, să construiască, să se expună. Să dea din darurile primite, conștienți că doar într-o mână goală Dumnezeu va continua să pună din nou și din nou...

• Doamna Eugenia, vă mulțumim mult și vă dorim în continuare mult curaj și succes în tot ce v-ați propus.

Alexandra-Mihaela Cojan


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat