Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Târgu Neamț: Sfințirea crucifixului cu "Răstignitul Iubirii Milostive" și a baptisteriului

La biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Târgu Neamț, joi, 14 septembrie 2017, sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci, la Liturghia de la ora 11.00, a avut loc sfințirea crucifixului "Răstignitul Iubirii Milostive", copie fidelă a crucifixului cu același nume aflat în sanctuarul "Iubirea Milostivă" de la Collevalenza, realizat de fericita Speranța, în timpul vieții ei.

Acest moment a fost prezidat de Preasfințitul Petru Gherghel, care, la sosire a fost întâmpinat de mulțimea preoților și a credincioșilor prezenți. Printre numeroșii preoți amintim pe părintele Aurelio Perez, superior general al Fiilor Iubirii Milostive, și pe părintele Alois Moraru, paroh de Barticești și decan de Piatra. Au participat, de asemenea, surorile de la Barticești și numeroși laici ai Iubirii Milostive.

După salutul adresat tuturor persoanelor prezente, Preasfințitul Petru Gherghel a procedat la sfințirea crucifixului, implorând de la bunul Dumnezeu-izvor de milostivire, harurile și binecuvântarea sa.

Preasfințitul a arătat că Răstignitul este semnul iubirii și al mântuirii noastre, amintind faptul că așa cum bobul de grâu, ca să dea roade, a trebuit să moară, la fel și Isus, fiul lui Dumnezeu, a murit pe lemnul crucii pentru a aduce viața, învierea, adică mântuirea noastră.

Părintele Fernando Manni a descoperit crucea, înălțată deja pe peretele din spatele altarului, și a apărut Cristos răstignit cu privirea îndreptată către Tatăl. Crucifixul are o mulțime de simboluri și semnificații:

1. Isus Cristos este ca o persoană vie, deoarece, chiar dacă a murit, el trăiește permanent, este veșnic.

2. Are brațele foarte întinse pentru a îmbrățișa pe toți oamenii.

3. Ostia din spatele lui Isus arată că Cristos este în continuare prezent printre noi în sfânta Euharistie.

4. Sub cruce este globul pământesc, pentru că tot pământul trebuie să fie dominat de Isus Cristos.

5. Tot la baza crucii se află o coroană regală, pentru că Isus Cristos domnește, este regele măririi, al slavei și al gloriei.

6. Apare și o carte deschisă la cuvintele lui Isus, "Iubiți-vă unii pe alții așa cum v-am iubit și eu pe voi".

Preasfințitul Petru Gherghel a sfințit crucifixul și a continuat celebrarea sfintei Liturghii.

La omilie, părintele Alois Fechet a amintit de evenimentul din istorie din timpul lui Constantin cel Mare, căruia în vis i-a apărut acest semn al crucii și o voce i-a spus: "Cu acest semn vei învinge!" Și așa a fost. Apoi a vorbit despre modul cum au fost descoperite cele trei cruci, cum a fost recunoscută crucea Mântuitorului și a continuat cu istoricul venerării sfintei cruci.

A evidențiat câteva idei din textele citite și faptul că sfânta cruce este prezentă peste tot, o întâlnim la tot pasul și noi facem mereu semnul sfintei cruci, manifestându-ne astfel încrederea că prin cruce ne vom mântui. A amintit exemplul unei tinere posedate, care prin rugăciuni făcute cu credință se poate bucura de beneficiile crucii. Credința reprezintă altarul pe care s-a jertfit Cristos, amvonul de unde vorbește oamenilor, tronul regesc al paradisului.

Fericită Speranța, urmând exemplul suprem al bunului Isus, a ales carisma "Totul din iubire", tocmai pentru a fi în toate asemenea lui.

După sfânta Liturghie a urmat sfințirea Baptisteriului, considerat a fi un moment sacru, prin inaugurarea unui nou loc de botez și invocarea de către Preasfințitul Petru Gherghel a harurilor lui Dumnezeu prin puterea Duhului Sfânt asupra celor care vor fi botezați.

La final, Preasfințitul Petru Gherghel a mulțumit Familiei Iubirii Milostive și superiorului general al Fiilor Iubirii Milostive și a arătat că avem și noi un martir al iubirii milostive, pe fericitul episcop Anton Durcovici, beatificat în același an și aceeași lună cu fericita Speranța.

De asemenea, a înmânat relicva fericitului episcop Anton Durcovici părintelui Iosif Ghența, paroh de Târgu Neamț, imaginea Fecioarei Maria de la Cacica părintelui Fernando, iar superiorului general, Aurelio Perez, i-a oferit o cruce simplă, dar simbolică.

Părintele Aurelio a mulțumit lui Isus, iubire milostivă, pentru că ne-a adunat pe toți, să fim împreună în această sărbătoare, la așa o solemnitate. A adus mulțumiri Preasfințitului Petru Gherghel pentru prezența sa, părintelui decan, Alois Moraru, tuturor preoților participanți, comunității din Târgu Neamț, celor de la Barticești, laicilor Iubirii Milostive, familiei care a donat casa ce a devenit biserica actuală și, nu în ultimul rând, părintelui Fernando și părintelui Iosif, Fii ai Iubirii Milostive, precum și Slujitoarelor Iubirii Milostive.

Pr. Iosif și pr. Fernando

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 septembrie: Târgu Neamț: Sfințirea crucifixului cu "Răstignitul Iubirii Milostive" și a baptisteriului


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat