Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (3 septembrie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Textul evanghelic de astăzi (cf. Mt 16,21-27) este continuarea celui de duminica trecută, în care se evidenția mărturisirea de credință a lui Petru, "stâncă" pe care Isus vrea să construiască Biserica sa. Astăzi, în contrast strident, Matei ne arată reacția aceluiași Petru când Isus le revelează discipolilor că la Ierusalim va trebui să pătimească, să fie ucis, să învie (cf. v. 21). Petru îl ia deoparte pe Învățătorul și-l ceartă pentru că asta - spune el - nu i se poate întâmpla Lui, lui Cristos. Însă Isus, la rândul său, îl ceartă pe Petru cu cuvinte dure: "Mergi în urma mea, Satană! Tu ești o piatră de poticnire pentru mine, pentru că nu te gândești la cele ale lui Dumnezeu, ci la cele ale oamenilor" (v. 23). Cu un moment înainte, apostolul era binecuvântat de Tatăl, pentru că a primit de la El acea revelație, era o "piatră" solidă pentru ca Isus să poată construi pe ea comunitatea sa; și imediat după aceea devine o piedică, o piatră dar nu pentru a construi, o piatră de poticnire pe drumul lui Mesia. Isus știe bine că Petru și ceilalți mai au de parcurs mult drum pentru a deveni apostolii săi!

În acel moment, Învățătorul se adresează tuturor celor care-l urmau, prezentându-le cu claritate calea de parcurs: "Dacă cineva vrea să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea și să mă urmeze!" (v. 24). Mereu, și astăzi, ispita este aceea de a voi să urmăm un Cristos fără cruce, ba chiar, de a-l învăța pe Dumnezeu drumul corect; ca Petru: "Nu, nu, Doamne, asta nu, nu se va întâmpla niciodată". Însă Isus ne amintește că drumul său este drumul iubirii, și nu există adevărată iubire fără jertfire de sine. Suntem chemați să nu ne lăsăm absorbiți de viziunea acestei lumi, ci să fim tot mai conștienți de necesitatea și de truda pentru noi creștinii de a merge împotriva curentului și în urcuș.

Isus completează propunerea sa cu cuvinte care exprimă o mare înțelepciune mereu valabilă, pentru că provoacă mentalitatea și comportamentele egocentrice. El îndeamnă: "Căci cine vrea să-și salveze viața o va pierde; cine însă își pierde viața pentru mine, acela o va afla" (v. 25). În acest paradox este conținută regula de aur pe care Dumnezeu a înscris-o în natura umană creată în Cristos: regula că numai iubirea dă sens și fericire vieții. A dedica propriile talente, propriile energii și propriul timp numai pentru a ne salva, a ne păzi și a ne realiza pe noi înșine, conduce în realitate la pierdere, adică la o existență tristă și sterilă. În schimb să trăim pentru Domnul și să ne bazăm viața noastră pe iubire, așa cum a făcut Isus: vom putea gusta bucuria autentică și viața noastră nu va fi sterilă, va fi rodnică.

În celebrarea Euharistiei retrăim misterul crucii; nu numai îl amintim, ci săvârșim memorialul Jertfei răscumpărătoare, în care Fiul lui Dumnezeu se pierde complet pe Sine însuși pentru a se primi din nou de la Tatăl și astfel să ne regăsească pe noi, care eram pierduți, împreună cu toate creaturile. De fiecare dată când participăm la Sfânta Liturghie, iubirea lui Cristos răstignit și înviat ni se comunică nouă ca hrană și băutură, pentru ca să-l putem urma pe El pe drumul de fiecare zi, în slujirea concretă a fraților.

Maria Preasfântă, care l-a urmat pe Isus până la Calvar, să ne însoțească și pe noi și să ne ajute să nu ne fie frică de cruce, ci cu Isus pironit, nu o cruce fără Isus, crucea cu Isus, adică crucea de a suferi din iubire față de Dumnezeu și față de frați, pentru că această suferință, prin harul lui Cristos, este rodnică de înviere.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

În timp ce reînnoiesc apropierea mea spirituală de populațiile din Asia Meridională, care încă îndură consecințele inundațiilor, doresc să exprim participarea mea vie și la suferințele locuitorilor din Texas și din Louisiana loviți de un uragan și de ploi excepționale, care au provocat victime, mii de evacuați și daune materiale uriașe. Cer Mariei Preasfinte, mângâietoarea mâhniților, ca să dobândească de la Domnul harul întăririi pentru acești frați ai noștri așa de dur încercați.

Vă salut pe voi toți, dragi pelerini care proveniți din Italia și din diferite țări. Îndeosebi, pelerinii din parohiile Sarmede, Anzano și Cappella Maggiore din dieceza de Vittorio Veneto, credincioșii din Insulele Canare, fanfara din Pontevico, cei miruiți din Mariano al Brembo, din Padria și din Prevalle, tinerii din Chizzola, din Cagliari și din Bellagio. Și vreau să vă mulțumesc vouă, care îmi urați călătorie bună. Mulțumesc, mulțumesc!

Și urez tuturor o duminică frumoasă. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat