Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Responsabilitate împărtășită pentru casa comună

Cardinalul Turkson la conferința interreligioasă de la Astana

Religiile au o mare responsabilitate în fața "numeroaselor provocări și amenințări pe care le înfruntă planeta din cauza folosirii improprii și a distribuirii nedrepte a resurselor sale". De la religii, și îndeosebi de la cele trei mari monoteisme abrahamitice, trebuie să ajungă la fiecare om inspirația și educația spre o viziune "holistică", globală și integrată despre lume, care "să-i facă pe toți conștienți că locuiesc într-o casă comună ale cărei bogății, încredințate omului de Dumnezeu creator, trebuie păstrate și ocrotite și pentru generațiile viitoare".

A amintit asta cardinalul Peter Kodwo Appiah Turkson care - joi, 31 august, în cadrul Expo 2017 "Future Energy" - a deschis în Palatul Păcii și Reconcilierii din Astana, în Kazahstan, conferința interreligioasă intitulată "Toți împreună pentru îngrijirea casei noastre comune", organizată de Dicasterul pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale în colaborare cu Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios.

Printre participanți, muftiul suprem al musulmanilor din Kazahstan, Yerzhan Haji Mayamerov Malgazhyuly, mitropolitul Alexandru al eparhiei de Astana și Almaty, anglicana Clare Amos, coordonatoare a programului pentru dialog și cooperare interreligioasă al World Council of Churches, rabinul Daniel Sperber, de la universitatea israeliană Bar.Ilan, și imamul Yahya Sergio Pallavicini, președinte al comunității islamice italiene și ambasador al Islamic Educational, Scientific and Cultural Organization pentru dialogul între civilizații. Monseniorul Khaled Akasheh, de la Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios, a moderat întâlnirea.

În ajunul imediat al zilei mondiale de rugăciune pentru îngrijirea creației, prefectul dicasterului din Vatican a subliniat că "liderii religioși și cei intelectuali inspirați de valorile patrimoniului religios și spiritual mondial, nu sunt chemați să ofere soluții la probleme, pentru care este nevoie de specialiști din fiecare sector", ci desigur să "contribuie la ele prin transmiterea de valori care ar trebui să inspire orice credincios în relația cu planeta în care trăiește". Înainte de toate, a spus el, trebuie dezvoltat în persoane "simțul recunoștinței pentru darurile primite de la Dumnezeu, pornind de la cele mai simple: aerul, vântul, apa, pământul, focul, hrana", și, mai ales, un "simț de moderație în folosirea acestor resurse".

Apoi trebuie mărită conștiința destinației universale a bunurilor pământului, favorizând deci împărtășirea resurselor. De aici provine și "solidaritatea care trebuie aplicată la nivel intergenerațional": adică omul nu poate să creadă că resursele creației pot să fie exploatate și consumate după plăcerea sa; în schimb trebuie să se învețe să fie păstrate pentru a le transmite generațiilor viitoare. Asta înseamnă, a amintit cardinalul, că spre acest obiectiv trebuie să fie orientate "fiecare alegere și fiecare stil de viață". În acest sens, cardinalul Turkson a exprimat dorința ca și locurile de cult și spațiile anexate lor să fie concepute și construite ținând cont de această sensibilitate ecologică. În sfârșit, solidaritatea trebuie să se exprime cu generozitate în cazul calamităților naturale.

"Dumnezeu - a spus prefectul Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale - ne-a dat lumea ca o casă comună, a încredințat îngrijirii fiecăruia dintre noi creația și bogăția sa de resurse care trebuie folosite pentru a favoriza binele tuturor și a face să înflorească familia umană".

(După L'Osservatore Romano, 1 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat