Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Patriarhul Chiril: "Biserica Catolică și Ortodoxă să aducă pacea în Ucraina și Orientul Mijlociu"

"Salutați-l pe fratele meu Chiril, patriarh de Moscova și al tuturor Rusiilor". Cu acest mesaj al papei Francisc cardinalul Pietro Parolin s-a prezentat, la 22 august 2017, la conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse. Întâlnirea, care urmează după cea de dimineață cu ministrul de externe Serghei Lavrov, este una dintre etapele cele mai importante ale călătoriei secretarului de stat al Vaticanului la Moscova. Primindu-l pe cardinal în mănăstirea Danilovsky și ascultând cuvintele trimise lui de pontif, Chiril a răspuns cu un zâmbet și un simplu "mulțumesc" în italiană.

Apoi a amintit de colocviul care a avut loc în Cuba, în februarie 2016, cu papa, care a reprezentat un mare pas înainte în relațiile bilaterale dintre Biserica Catolică și Ortodoxă. Unul din roadele acelei întâlniri istorice a fost aducerea în Rusia, în această vară, a relicvelor sfântului Nicolae de la Bari, sfânt care se bucură de devoțiunea credincioșilor din ambele tradiții. Fragmentul din coasta sfântului a părăsit orașul Bari la 21 mai, pentru prima dată în 930 de ani, și a fost dus mai întâi la Moscova și apoi la Sankt Petersburg.

Circa 2,3 milioane de persoane au venerat relicva, a amintit patriarhul. "Un eveniment excepțional pentru istoria Bisericilor noastre", a comentat el cu cardinalul Parolin. Care a răspuns: "Ecumenismul sfințeniei este adevărat, există: sfinții ne unesc pentru că sunt mai aproape de Dumnezeu, deci sunt cei care ne ajută mai mult să depășim dificultățile relațiilor din trecut datorate unor situații precedente și să mergem tot mai rapid spre îmbrățișarea fraternă și comuniunea euharistică".

De acord primatul ortodox care a subliniat cum "colaborarea dintre Biserica ortodoxă și cea catolică în asistența umanitară dată populațiilor, care suferă datorită conflictelor din Orientul Mijlociu poate să fie un important factor de unire". Și pot desfășura și un rol de pacificare în situația dureroasă din Ucraina. "Când persoanele sunt în conflict, Biserica nu poate juca niciun alt rol decât acela de pacificator - a spus Chiril -. Conflictele nu durează pentru totdeauna și mai devreme sau mai târziu se termină. Dacă toate forțele sociale sunt implicate în conflict, atunci cine va aduna pietrele?". Apoi patriarhul a voit să sublinieze că referitor la această temă a rolului Bisericii în conflictul din Ucraina "există apropiere" cu Vaticanul.

(După Vatican Insider, 22 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat