Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnirea Mondială a Familiilor, Irlanda lansează numărătoare inversă

De Francesca Lozito

La 29 septembrie 1979, papa Ioan Paul al II-lea celebrează Liturghia la sanctuarul din Knock în Irlanda. Ziua următoare peste un milion de persoane îl vor urma pe drumul spre Dublin. La Phoenix Park, unde pontiful a celebrat liturghia finală a călătoriei, erau cu adevărat toți irlandezii: pentru o țară care de la întemeierea sa în 1916 a avut mereu o legătură foarte puternică între stat și Biserică, prezența succesorului lui Petru nu putea să fie decât un fapt epocal. Din păcate, de atunci n-a mai existat o ocazie așa de mare în Irlanda, dar anul viitor, exact la treizeci și nouă de ani după Ioan Paul al II-lea, papa Francisc se va întoarce pe insulă. A ales-o ca sediu pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor în 2018. A cerut ca pregătirea să se bazeze pe Amoris laetitia.

Și ieri (21 august 2017), chiar la Knock, cu ocazia novenei anuale, sub o ploaie "mocănească" - nimic îngrijorător pentru clima de pe insulă - a avut loc prezentarea inițiativelor care vor avea loc exact la un an de la întâlnire. De fapt, chiar sâmbătă, 21 august 2018 va începe Festivalul Familiilor, o săptămână de întâlniri care vor culmina duminica următoare cu liturghia lui Francisc la Dublin. Desigur organizatorii nu au ambiția de a repeta aceleași cifre oceanice. Știu că Irlanda s-a schimbat profund de atunci. Dar există ambiții diferite și cu siguranță nu mai puțin importante față de ceea ce s-ar putea întâmpla anul viitor.

Le explică secretarul general al întâlnirii mondiale, părintele Timothy Bartlett. Crescut la Ardoyne, nordul Belfastului, are o istorie de vocație marcată de Troubles, revoltele impregnate de violență sectară între protestanți și catolici timp de peste patruzeci de ani și care au marcat direct familia sa. "Aveam 14 ani în 1979 și m-a lovit foarte rău faptul că papa n-a venit în nord. De fapt, vizita a fost ștearsă în ultimul moment din motive de securitate. Dacă papa Francisc va fi cu noi anul viitor, una din dorințe este ca papa pentru prima dată din totdeauna să poată vizita Irlanda de Nord". Care face parte din Marea Britanie din punct de vedere politic, dar care este, din punct de vedere eclezial, parte integrantă a unicei Biserici catolice (sediul primatului este, de fapt, la Armagh, una dintre cele șase comitate din nord, nr). Părintele Bartlett a fost secretar al cardinalului Brady în timpurile în care acesta din urmă era primatul. S-a ocupat chiar de pace și reconciliere. Dar și de chestiunea dureroasă a abuzurilor. Spune despre sine că a fost "împrumutat" la Dublin în acest an de pregătire. Desigur, alegerea unui secretar din afara diecezei este neobișnuită, dar probabil și acesta este un semn al schimbării care are loc în Biserica din Irlanda.

Impresia pe care conform părintelui Bartlett vrea s-o dea lumii această Biserică anul viitor este că este "primitoare, ospitalieră și bucuroasă". Așadar, nu e vorba de a face discuții teologice de nivel înalt, ci de a declina "Evanghelia familiei bucurie a lumii" care este sloganul întâlnirii 2018. "În scrisoarea de convocare la Întâlnirea Mondială a Familiilor publicată în martie - mai explică Bartlett - papa a cerut în mod explicit ca Întâlnirea Mondială să poată fi o ocazie de reflecție cu familiile și pentru familii. Am pregătit pentru aceasta un program accesibil atât parohiilor noastre cât și la nivel internațional, prin instrumente online Amoris app (care va fi online în săptămânile următoare), situl internet www.amoris.ie care are ca slogan "Să vorbim despre familii, să fim familii". Apoi vor fi șase mini-studiouri de televiziune din toată lumea în care vor fi înregistrate transmisiuni despre temă. Și vor fi produse 4 desene animate pentru a o explica tema și copiilor".

Icoana întâlnirii prezentată în timpul întâlnirii de la Knock va fi dusă acum în cele 26 dieceze irlandeze. Și rugăciunea oficială, deja tradusă în diferite limbi, a fost prezentată și publicată pe sit. Împreună cu programul.

(După Vatican Insider, 22 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat