Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Parolin și Lavrov, "apropiere de vederi" între Rusia și Vatican cu privire la crizele globale

De Salvatore Cernuzio

"Apropierea de vederi" între Rusia și Vatican cu privire la temele precum lupta împotriva terorismului, pacea, dreptatea și familia este de acum o certitudine. Acum trebuie lucrat cu privire la raporturile dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă și înmulțite eforturile de cooperare pentru urgențele globale, începând de la dramele trăite de creștinii din Africa și Orientul Mijlociu. Premise și promisiuni au fost puse pe marea masă rectangulară din lemn, în jurul căreia, așezați unul în fața celuilalt, înconjurați de telecamere și de reprezentanții respectivelor delegații, au dialogat în această dimineață, marți, 22 august 2017, ministrul de externe rus Serghei Lavrov și cardinalul Pietro Parolin, în a doua zi a călătoriei sale la Moscova.

Un dialog senin și bogat în idei, care a durat o oră și jumătate, așa cum a voit să sublinieze numărul doi al președintelui Putin și numărul doi al papei Francisc în conferința de presă care a urmat. Ilustrând conținuturile colocviului, amândoi au confirmat că între Kremlin și Sfântul Scaun există sintonie "cu privire la soluțiile pașnice ale crizelor" din lume și cu privire la temele "luptei împotriva terorismului, a dialogului interreligios, a întăririi dreptății sociale și a valorilor familiei" și, în același timp, voința de a depăși chestiunile aflate în suspensie.

Una pentru toate este tema dialogului dintre cele două Biserici. "Să ne gândim că este un bine ca, paralel cu legăturile dintre statele noastre, să se dezvolte și dialogul dintre cele două Biserici", a spus Lavrov în colocviul privat cu Parolin, aplaudând întâlnirea din februarie 2016 în Cuba dintre Bergoglio și patriarhul Chiril care a marcat un important "dezgheț". Acest eveniment, împreună cu venirea relicvelor sfântului Nicolae în Rusia, a "activat o dinamică pozitivă" din partea tuturor "de a pune alte semne și gesturi care să poată consolida acest drum", a confirmat Parolin. Care nu a evitat să semnaleze unele problematici de rezolvat, precum permisele de ședere pentru muncă pentru personalul religios non-rus și restituirea unor biserici, necesare pentru îngrijirea pastorală a catolicilor din țară.

Cu privire la o a doua întâlnire dintre Francisc și Chiril, cardinalul - care astăzi după-amiază îl va întâlni chiar pe patriarh în reședința de vară la Peredelkino, un pic în afara Moscovei, și mâine pe Putin în dacha sa din Soci - a explicat: "Despre chestiuni concrete n-am vorbit nici despre vizita papei nici despre alte lucruri specifice. Se va vedea mai departe, Duhul Domnului va sugera care sunt pașii mai buni".

Prioritățile, deocamdată, sunt cu totul altele: "Sunt aici la Moscova pentru a fi interpret cu Serghei Lavrov și Vladimir Putin al grijii papei Francisc despre raporturile bilaterale și problemele internaționale, îndeosebi ca să fie create soluții juste și durabile pentru Orientul Mijlociu, pentru Ucraina și alte regiuni din lume", a afirmat "premierul" Vaticanului. "În aceste condiții dramatice - a continuat el - Sfântul Scaun vrea, e adevărat, să aline condițiile populației civile, dar și să facă să prevaleze dreptatea, adevărul faptelor și să nu se permită manipularea realității". Vaticanul, a adăugat el, "nu ia poziții politice, ci cere ca să fie respectat dreptul internațional și să se recupereze o atmosferă sănătoasă și de respect între națiuni". Există "o puternică preocupare față de creștinii" din Orientul Mijlociu, în special din Siria, Irak, Libia și Yemen, și în Africa de Nord, și "Sfântul Scaun cere ca să fie ocrotită libertatea de religie".

Aceeași preocupare și față de situația din Venezuela, țară în care timp de mai mulți ani Parolin a desfășurat rolul de nunțiu apostolic. Tocmai secretarul de stat a afirmat că "Rusia nu poate ajuta să se depășească" grava criză care a pus în genunchi națiunea sudamericană și care "se prelungește de mult timp", având în urma sa "o lungă tradiție" de legături reciproce. La rândul său, Lavrov a amintit că Rusia "a susținut încă de la început inițiativa de mediere dintre părți" a papei Francisc și a recunoscut că "există mulți player externi care pot ajuta" să se iasă din drama venezueleană. "Însă este important - a avertizat șeful diplomației rusești, cu referință implicită la SUA - să se înțeleagă că toate forțele externe, care incită opoziția la o confruntare dură cu autoritățile, inclusiv folosirea forței, amenință eforturile celor care sunt interesați sincer de reinstaurarea păcii, stabilității în Venezuela".

Tot astăzi a fost semnat un acord pentru eliminarea regimului vizelor dintre Rusia și Secretariatul de Stat al Vaticanului de către vice-ministrul de externe rus, Aleksei Meshkov, și de nunțiul apostolic de la Moscova, Monseniorul Celestino Migliore. Documentul se referă numai la cei care sunt în posesia pașaportului diplomatic din cele două țări semnatare.

(După Vatican Insider, 22 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat