Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Card. Parolin în Rusia, climat destins în întâlnirea cu mitropolitul Hilarion: tratate "teme spinoase"

De Salvatore Cernuzio

Climatul era destins și "constructiv", Parolin era "emoționat" și în dialogul care a durat dublu decât se prevăzuse s-au putut trata teme și "destul de spinoase" ca aceea despre Ucraina și despre criza din Siria. Întâlnirea cu mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, președinte al Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei de Moscova - etapă inaugurală a călătoriei cardinalului în Rusia, prima a unui secretar de stat al Vaticanului după 18 ani - marchează un bilanț net pozitiv.

Cardinalul, însoțit de nunțiul de la Moscova, Monseniorul Celestino Migliore, și de Monseniorul Visvaldas Kulbokas, consilier de nunțiatură, a fost primit înainte de amiază în Malij zal (sala de reprezentanță) din mănăstirea Danilovsy, sediu patriarhal pentru a-l întâlni pe numărul doi din Biserica Ortodoxă Rusă, răspunzând la vizita din 15 septembrie 2016 în Vatican. Tocmai de la amintirea acelei audiențe și, mai ales, de la cea a întâlnirii de la Havana dintre papa Francisc și patriarhul Chiril a pornit colocviul lung. Mitropolitul s-a declarat recunoscător pentru "eforturile comune" făcute în pregătirea acelui moment istoric în capitala cubaneză, care fără îndoială a deschis un nou drum în dialogul dintre Biserica Catolică și Ortodoxă. "Sper că impulsul pe care l-a dat relațiilor noastre acea întâlnire va avea dezvoltare ulterioară" a urat Hilarion.

Dând din cap în semn de aprobare, Parolin s-a declarat "onorat că este în Rusia" precum și "emoționat" pentru că "este vorba de prima mea vizită în această țară și sunt și sentimente care însoțesc programul oficial al acestei vizite". Program care prevede mâine întâlnirea cu patriarhul Chiril, care-l va primi în reședința sa de vară la Peredelkino, puțin în afara Moscovei, precedată înainte de amiază de o sesiune de lucru cu ministrul afacerilor externe Serghei Lavrov. Apoi miercuri se va ține așteptata întâlnire cu președintele Vladimir Putin la Soci.

În dialog, prezintă situl mospat.ru, Hilarion a spus că una dintre problemele cele mai urgente din actualitate este situația tragică a creștinilor din Orientul Mijlociu și că patriarhia moscovită face toate eforturile posibile pentru a da asistență umanitară și populației siriene. Mitropolitul a subliniat rolul important al grupului de lucru instituit în acest scop de Comisia despre cooperarea cu asociațiile religioase sub președinția Federației Ruse, care reunește reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse, Bisericii Catolice romane și celorlalte confesiuni creștine, precum și comunităților musulmane.

Tot în tema crizei siriene, Hilarion și Parolin au convenit că, înainte de toate, este necesar să se pună capăt terorismului pe teritoriul Siriei și, numai după obținerea păcii, ar trebui să se determine viitorul politic al țării. Din partea amândurora a fost reafirmată utilitatea consultărilor ulterioare dintre Patriarhia de Moscova și Sfântul Scaun cu privire la Orientul Mijlociu și necesitatea de a continua cooperarea umanitară în acest sector.

Parolin a profitat apoi de ocazia dialogului pentru a-l felicita pe Hilarion pentru cei 30 de ani de la hirotonirea sa sacerdotală: "Vă adresez urările mele cu sentiment deosebit pentru că hirotonirea sacerdotală pentru mine a fost momentul cel mai frumos din viața mea", a spus el.

În sfârșit, întâlnind presa cu privire la vizită, a explicat că în colocviu "s-au putut trata și teme spinoase, dar mereu cu voința de a construi și a depăși dificultățile care există". Una pentru toate - a revelat premierul Vaticanului, însă fără a voi să adauge alte detalii - tema despre Ucraina, care cu problema comunității greco-catolice, dar în comuniune cu Roma rămâne pentru Biserica rusă de rit ortodox o piedică în dezvoltarea relațiilor cu Biserica Catolică. "Există atâtea teme despre care să discutăm, însă aș spune că a fost foarte constructiv climatul", a tăiat scurt Parolin.

În același mod a explicat că "nu s-a discutat" despre posibila a doua întâlnire (la Moscova sau într-o țară terță) între Francisc și Chiril. Deocamdată rămâne numai dialogul din aeroportul din Havana, pentru restul "lăsăm timpul timpului și ca lucrurile să se maturizeze fără a avea prea multă grabă", a spus cardinalul, "timpii lui Dumnezeu sunt întotdeauna perfecți, spuneau în America Latină".

Un cortină mică, drept confirmare a atmosferei destinse despre care vorbea cardinalul, s-a desfășurat în timpul așteptării scurte înainte de întâlnirea cu Hilarion, când secretarului de stat i-au fost ilustrate portretele patriarhilor de Moscova, în rând unul alături de celălalt, de către preotul ortodox Aleksei Dikarev, responsabil al relațiilor inter-creștine în Departamentul pentru Relațiile Externe al Patriarhiei de Moscova. Descrierea lui Dikarev a fost întreruptă de o glumă a nunțiului Migliore care a spus: "Într-o zi ar putea fi aici și portretul dumneavoastră". "Nu, nu este posibil. Ar fi o minune", s-a strâmbat preotul. Și Parolin, intervenind cu simpatie, a replicat: "Minunile se întâmplă câteodată".

După-amiază s-a ținut o reuniune cu episcopii catolici ruși; seara, liturghia în catedrala "Neprihănita Zămislire" la Moscova, la care erau prezenți reprezentanți diplomatici din diferite țări, între care Italia, Polonia, Germania și Elveția, împreună cu reprezentanți de diferite confesiuni și religii. "Aduc salutul și binecuvântarea papei Francisc care are în inimă comunitatea catolică și societatea rusă, de care se simte legat în mod special, după întâlnirea cu patriarhul Chiril", a spus la început cardinalul Parolin, salutând mulțimea. "Este o bucurie să vă primim aici", a reafirmat, deschizând celebrarea, arhiepiscopul de la "Mama lui Dumnezeu" de la Moscova, monseniorul Paolo Pezzi, adăugând: "Prezența dumneavoastră înseamnă prezența papei. Suntem recunoscători lui Dumnezeu care ne-o oferit acest cadou, pentru că așa considerăm vizita dumneavoastră, un semn al lui Dumnezeu pentru ca să întărim credința, speranța și iubirea noastră".

(După Vatican Insider, 21 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat