Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cel mai sărac dintre săraci

După Maica Tereza

De Carlo Casini

Legătura dintre tema avortului și cea a păcii, propusă încontinuu de ea, arată cât de mult în gândirea Terezei de Calcutta problema vieții care se naște era centrală. Pacea nu este o valoare oarecare: este aspirația maximă a individului și a societății umane în ansamblul său. Declarația universală a drepturilor omului indică fundamentul ei în recunoașterea demnității fiecărei ființe umane. Sfânta săracilor a recunoscut această demnitate cu faptele, mergând s-o caute și manifestând-o acolo unde ea este mai puțin vizibilă, printre cei refuzați, cei respinși, cei marginalizați, cei inutili, cei săraci, a căror viață lipsită de orice calitate este scoasă din societate și izolată în periferiile cele mai extreme. Ei bine, Maica Tereza definea pruncul încă nenăscut drept "cel mai sărac dintre săraci", adică acela care se află în periferia cea mai extremă a periferiilor din lume.

Într-o scrisoare trimisă la Mișcarea Italiană pentru Viață în 1992 ea a scris: "Cel care este încă nenăscut este cel mai slab, cel mai mic și cel mai lipsit din rasa umană și însăși viața sa depinde de mamă - depinde de mine și de tine - pentru o viață autentică. Dacă pruncul încă nenăscut ar trebui să moară prin voința deliberată a mamei, care este aceea care trebuie să ocrotească și să hrănească acea viață, cine mai trebuie ocrotit? Acesta este motivul pentru care eu numesc pruncii încă nenăscuți cei mai săraci dintre săraci. Dacă o mamă poate să-și ucidă pe însuși fiul său în sânul ei, să distrugă carnea din carnea sa, viață din viața sa și rod al iubirii sale, de ce suntem surprinși de violența și de terorismul care se răspândește în jurul nostru? Avortul este cel mai mare distrugător al păcii astăzi în lume - cel mai mare distrugător al iubirii".

Cu doi ani înainte, într-un alt text redactat pentru a răspunde la un interviu, Maica Tereza a explicat și în alt mod motivul sărăciei extreme a celui zămislit: "Chir și cei mai săraci dintre săraci care dorm pe străzile din Calcutta și trăiesc cu gunoaiele nu sunt atât de nevoiași ca pruncul nenăscut care este ucis cu avortul. Nimeni nu poate ajunge la cei mai săraci care trăiesc pe străzile din Calcutta, să-i ucidă și, apoi, să fie plătit și lăudat de societate pentru că i-a ucis. Legea nu permite să fie uciși săracii care trăiesc pe străzile din Calcutta. Însă legea «permite» să fie ucise victimele unui holocaust și cei care le ucid sunt plătiți pentru asta".

Sfânta Maica Tereza de Calcutta a repetat de mai multe ori aceste gânduri. Momentele cele mai solemne în care a exprimat legătura dintre dreptul la viață al celor care trebuie să se nască și pace au fost cel al acordării Premiului Nobel pentru pace, la Oslo la 11 decembrie 1979, și cel al discursului său la Adunarea Generală a ONU la New York la 26 octombrie 1985. Cele două circumstanțe au o semnificație simbolică ridicată, pentru că manifestarea de la Oslo a avut loc în anul dedicat celebrării drepturilor copilului și în Palatul de Sticlă Maica Tereza a vorbit în ziua în care se încheia săptămâna comemorativă a celei de-a 40-a aniversări a nașterii Națiunilor Unite. Erau prezenți regi, șefi de stat, diplomați, jurnaliști din toată lumea.

În primul eveniment, la Oslo, Maica Tereza a spus: "Eu simt că cel mai mare distrugător al păcii astăzi este avortul, pentru că este un război direct, o ucidere comisă chiar de mamă. Să citim în Scripturi, pentru că Dumnezeu spune asta foarte clar: «Chiar dacă o mamă ar uita de copilul său, eu nu te voi uita. Te-am imprimat pe palma mâinii». Suntem imprimați pe palma mâinii sale, așa de aproape de El încât un prunc nenăscut a fost imprimat în palma mâinii lui Dumnezeu. Și ceea ce mă uimește mai mult este începutul acestei fraze, că și dacă o mamă ar putea să uite, ceva imposibil, dar chiar dacă ar putea să uite, eu nu te voi uita. Și astăzi cel mai mare mijloc, cel mai mare distrugător al păcii este avortul".

În a doua circumstanță ea a spus: "Trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu care timp de patruzeci de ani a permis Națiunilor Unite să desfășoare activitatea lor pentru binele tuturor popoarelor de pe pământ. Toți suntem fii ai lui Dumnezeu. Nicio diferență de culoare, de naționalitate sau rasă nu trebuie să ne despartă (...). Astăzi trăim sub amenințarea gravă a războiului nuclear, încercăm să alungând gândul despre SIDA, dar nu împiedicăm să fie uciși pruncii încă nenăscuți. Avortul este o amenințare gravă pentru pace. Când eliminăm un prunc încă nenăscut încercăm să-l eliminăm pe Dumnezeu".

Nu este vorba de afirmații izolate: Maica Tereza le-a repetat în sute de alte ocazii. Ele demonstrează că în gândirea sfintei există o strânsă legătură între pace și viața umană care trebuie să se nască. În contrapoziție este denunțată legătura strânsă dintre avort și război, terorism, violență. Desigur nu fiecare femeie care întrerupe sarcina pune în pericol pacea, ci, mai degrabă, acceptarea avortului ca drept, progres civil, cucerire de civilizație. Pericolul suprem nu este faptul avortului în sine, adesea cauzat de angoasă, de singurătate, de ignoranța unei femei tinere, față de care Maica Tereza a îndreptat mereu o privire de duioșie, ci acceptarea faptului recunoscând în el o valoare pozitivă de eliberare umană, ajungând să fie încurajat și proclamat un drept. Maica Tereza este severă nu față de femei, ci față de legislatori și promotori ai ceea ce Ioan Paul al II-lea numea "cultura morții", "complot împotriva vieții", "război al celor puternici împotriva celor slabi".

În mesajul trimis participanților la conferința mondială de la Cairo în 1994 despre populație și dezvoltare, Maica Tereza a scris: "Dacă acceptăm ca o mamă să-și poată ucide chiar și propriul copil, cum putem spune celorlalte persoane să nu-și ucidă proprii semeni? Vorbesc fiecărui om din toate țările lumii: viața este cel mai mare dar al lui Dumnezeu. Am afirmat adesea și sunt sigură de asta că distrugătorul cel mai mare al păcii în lume este astăzi avortul". Și Congresului Statelor Unite la 3 februarie 1994 a spus: "Fiecare națiune care acceptă avortul nu învață propriul popor să iubească, ci să folosească violență pentru a obține ceea ce vrea".

(După L'Osservatore Romano, 19 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat