Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerini la sanctuarul marian de la Cacica

Anul acesta, 2017, am făcut pelerinajul la Cacica împreună cu parohia mea, "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași. Aproape 40 de creștini din parohie și nu numai, însoțiți de parohul nostru, pr. Petru Sescu, și de sora Cecilia Dămoc, ne-am îndreptat către sanctuarul marian, care adună în fiecare an mii de creștini veniți de pretutindeni.

Am avut-o drept călăuză spirituală pe însăși Maria, ne-am rugat ei cu bucuria inimii și cu speranța de a o întâlni acasă la ea și de a găsi refugiu în brațele ei protectoare de mamă.

M-a bucurat să văd în grupul din care făceam parte mulți copii, persoane în vârstă, tineri, familii. Mulți dintre noi treceam prin diverse încercări, boli ale trupului sau ale sufletului și căutam să ne vindecăm aceste răni prin intervenția divină a Mariei.

În acest pelerinaj am însoțit o mamă cu un copil de numai 11 ani, care s-a născut cu grave probleme de sănătate și care în toți acești ani a făcut diferite intervenții chirurgicale pentru a putea continua să trăiască. Fetița era aproape oarbă, dar entuziasmul și dorința ei de a merge la Cacica ne-a contaminat pe mulți dintre noi. Micuța Larisa a participat la toate sfintele Liturghii împreună cu noi, la Adorație, la sfântul Rozariu, la Calea crucii, noaptea de la orele 22 până la miezul nopții a mers împreună cu noi în procesiune, trăgându-și ușor piciorul care suferea și care trebuie operat de urgență. O voință ieșită din comun care poate fi exemplu demn de urmat multora dintre noi, adulții, care ne împotmolim din nimic și renunțăm la luptă atunci când suntem încercați. Avem de învățat de la copii.

Am fost deseori la Cacica, încă din adolescență, dar acum am perceput și trăit altfel acest pelerinaj, pentru că mergeam purtând cu mine o cruce grea și o suferință pe care numai Dumnezeu o știa cu adevărat.

Când am ajuns acolo și am văzut marea de oameni veniți s-o salute pe Fecioara Maria și să i se roage, sufletul mi s-a umplut de bucurie, fericire și pace. În preajma sanctuarului s-au adunat din toată România, dar și din alte părți ale lumii, foarte mulți creștini.

Erau bătrâni cu fețele brăzdate de riduri așternute de încercări și suferințe numai de ei știute și de Dumnezeu. Erau părinți cu copiii lor, veniți de departe, care stăteau în picioare, dar pe chipurile lor nu se citea oboseala, ci bucuria de a fi împreună cu Maria. Erau adolescenți, care au venit să se abandoneze în brațele Mariei, obosiți poate de lumea care îi devora. Erau foarte mulți oameni în scaune cu rotile, sau încercați de boli grele și mistuitoare, care au venit la mama lor ca să le dea putere și să-i întărească în credință.

Erau păstorii noștri care ne așteptau.

A venit s-o salute pe Maria și Excelența Sa Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova. La sosirea lui toți preoții împreună cu păstorii noștri, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, l-au așteptat la statuia sfântului Ioan Paul al II-lea, unde PS Petru Gherghel i-a urat bun venit. Creștinii l-au înconjurat și l-au primit cu entuziasm.

O mare de preoți și de surori care au venit să se roage pentru noi și pentru întreaga lume. Cât priveai cu ochii în jur era plin de oameni. Pajiștile din jurul sanctuarului erau arhipline. Mi se părea că trăiesc în alte timpuri, dintru începuturi, când lumea îl urma pe Isus peste tot ca să-l asculte. Isus era cel care le hrănea sufletul și trupul. Cu el se simțeau în siguranță.

Acum această mare de oameni venea la mama lui acasă, să îngenuncheze cu smerenie și recunoștință în fața ei. Purtam cu noi multe răni, suferințe, deziluzii și aveam nevoie de ajutorul divin, de vindecare și de alinare ca să putem înainta în larg. O căutam pe Maria așa cum un copil flămând caută sânul mamei sale privind-o în ochi cu bucurie și duioșie. Maria ne aștepta pe toți cu brațele deschise.

În Evanghelia după Sfântul Luca Isus adresează această întrebare: "Dar când va veni Fiul Omului va găsi oare credință pe pământ?" (Lc 18,8).

Câtă amărăciune trebuie să fi fost în inima lui Isus atunci când punea această întrebare discipolilor care îl ascultau! Isus știa că mulți dintre oameni trăiau în afara lui Dumnezeu, în afara legii iubirii și semănau în lume discordie, ură, suferință.

Sunt multe mesaje pe care Isus Cristos ni le transmite în parabolele sale, avertismente, sfaturi. Ascultându-l cu atenție, n-ar trebui să ne mire că tot răul care pare să domine lumea a existat dintru începuturi. Suferința și moartea celui trimis de Dumnezeu să ne salveze sunt o supremă dovadă în acest sens. Răul pare că devorează o lume care se obstinează să nu creadă în Dumnezeu, să-l urmeze cu adevărat. Suntem confuzi, cuprinși de îndoială și, asemenea lui Petru, nu avem curajul până la sfârșit să mergem pe apă, cu privirea ațintită la Cristos. Ne este teamă, iar teama nu face decât să ne scufunde și mai mult în păcat, teama seamănă neîncredere, întuneric, nefericire. Teama este o victorie a celui rău.

Isus parcă se întreabă pe sine, dar întrebarea este adresată și fiecăruia dintre noi, peste bolta timpurilor. Mărturisesc că și mie îmi lăsa un gust amar această întrebare la care nu știam cu certitudine să dau un răspuns.

Și totuși eu cred că astăzi, după peste 2000 de ani de la venirea lui Isus pe pământ, un răspuns poate fi dat. Și nu unul negativ.

Pelerinajele la care am avut privilegiul să particip în cei 60 de ani de viață m-au ajutat să găsesc răspuns la întrebarea Domnului nostru Isus Cristos.

Noi, creștinii, știm că Dumnezeu este cel care ne caută mereu, bate cu stăruință la poarta inimii noastre și de multe ori nu i se deschide. Dar el nu renunță, căci nimeni nu este atât de perseverent și constant în iubire ca Dumnezeu. Se întâmplă uneori să mergem și noi în căutarea lui Dumnezeu iar pelerinajul este un mod de a-l întâlni pe Dumnezeu și pe slujitorii săi la ei acasă, în biserici, în sanctuare, în locurile unde s-au născut și au trăit.

De ce mergem în pelerinaj la Maria, străbătând deseori zeci de kilometri pe jos, uneori desculți, dar și despuiați de orgolii, încercând să fim mai smeriți, mai buni, mai curați la suflet?

De unde pornește această dorință de a o saluta pe Maria acasă la ea, indiferent în ce colț al lumii s-ar afla?

Este această dorință doar o simplă curiozitate sau aventură? Sau ceva mai mult?

Maria nu este numai o slujitoare smerită a lui Dumnezeu, care s-a supus planului divin fără reținere sau îndoială, dar ea este și mama noastră spirituală. Nu vom reuși niciodată să-i mulțumim lui Dumnezeu, pentru că, acolo pe cruce, în suferință și agonie, ne-a oferit-o ca mamă, prin apostolul Ioan, fiecăruia dintre noi, pe propria sa mamă.

Într-o lume atât de incertă avem nevoie de siguranță, de un reazem spiritual.

Un copil se simte cu adevărat în siguranță doar la sânul mamei lui. Fecioara Maria ne dă această siguranță, simțim protecția și prezența ei divină în viața noastră.

A merge la ea acasă este o chemare interioară, o sete de iubire maternă cum numai ea, ca mamă care a suferit, știe să o ofere și să o reverse asupra noastră. Maria ne cheamă la ea, ne așteaptă, ne surâde cu bunătate, ne încurajează să-l ascultăm și să-l urmăm pe Fiul ei.

Milioanele de pelerini, care de secole, neobosiți, o caută pe Maria, sunt încă o dovadă grăitoare că există credință și va exista mereu, chiar dacă obstacolele ni se aștern pe cale, iar tentațiile acestei lumi fac încă multe victime.

Există credință, există iubire, există speranță.

Da, Doamne, îndrăznesc să răspund la această întrebare a ta, cu smerenie și iubire, stând la picioarele crucii tale alături de Maria, purtându-mi crucea ca pe o dulce povară, da, când vei veni pe pământ, în ciuda a tot ce se întâmplă rău în lume, Tu vei găsi credință, pentru că există iubire.

Este iubirea pe care tu ne-ai lăsat-o moștenire, care poate transforma și firul de neghină în spic de grâu. Iubirea pe care adevărații tăi slujitori o transmit lumii întregi. Iubirea care dă roade peste tot în lume, care ne întoarce la tine pentru că oricât de păcătoși am fi tu ne aștepți și ne ierți.

Mariana Ghergu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-15 august: Pelerini la sanctuarul marian de la Cacica. Foto: Mariana Ghergu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat