Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa se roagă pentru victimele atentatului de la Barcelona

De Salvatore Cernuzio

Papa Francisc se unește cu durerea generală datorită atentatului terorist care ieri după-amiază (17 august 2017) a răscolit Barcelona. Într-o telegramă difuzată de purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Greg Burke, pontiful spune că a aflat cu "preocupare gravă" ceea ce s-a întâmplat de-a lungul Rambla de Canaletes, la doi pași de Plaça de Catalunya, în centrul orașului, unde pe la ora 17.00, o furgonetă albă a intrat cu mare viteză în mulțimea de cetățeni și turiști prezenți acolo ucigând și rănind pe mulți dintre ei și izbindu-se într-un chioșc aproape de piața Boqueria.

Papa Bergoglio, se citește în nota vaticană, "se roagă pentru victimele acestui atentat și dorește să exprime apropierea sa de tot poporul spaniol, îndeosebi de răniți și de familiile victimelor". Bilanțurile vorbesc despre 13 persoane ucise și circa o sută de răniți și în mod grav, între care câțiva copii. Atentatul a fost revendicat de Statul Islamic.

În timp ce premierul Rajoy a anunțat trei zile de doliu național, o condamnare fermă a atentatului vine de la Conferința Episcopală Spaniolă care este alături de societate și de forțele de poliție, rugându-se pentru familiile victimelor. Într-o notă a secretariatului general prelații afirmă: "În fața acestui fapt tragic și execrabil, Conferința Episcopală Spaniolă vrea înainte de toate să arate propria apropiere și rugăciune de toate victimele și de familiile lor. În afară de asta vrem să exprimăm și sprijinul nostru față de toată societatea care este atacată cu aceste acțiuni, de această dată cetățenii din Barcelona, și față de forțele de securitate".

În același timp, continuă episcopii, "condamnăm orice demonstrație de terorism, practică intrinsec perversă, total incompatibilă cu o viziune morală a vieții, justă și rațională. Nu numai că lezează serios dreptul la viață și la libertate, ci este demonstrația celei mai dure intoleranțe și totalitarism". "Cerem tuturor credincioșilor - este apelul păstorilor spanioli - să înalțe rugăciuni către Dumnezeu pentru ca să acorde odihna veșnică răposaților, să restabilească sănătatea celorlalte victime, să dea mângâiere familiilor și să umple de pace inima persoanelor de bunăvoință" și pentru ca "niciodată să nu se mai repete aceste acțiuni reprobabile".

"Totalmente zdruncinați" pentru această barbarie "teribilă" sunt și cei unsprezece episcopi din Catalonia care, într-un comunicat, condamnă atacul "și disprețul său față de viața și demnitatea umană". "Nicio cauză nu justifică violența sau moartea nimănui", scriu ei, și "încredințează victimele milostivirii lui Dumnezeu și se roagă intens pentru cei răniți, pentru rudele și prietenii persoanelor implicate, precum și pentru arhidieceza de Barcelona și îi însoțesc cu durere în această tragedie care a lovit un oraș ca Barcelona mereu angajat în cauza păcii și dreptății".

La rândul său, arhiepiscopul Juan José Omella, cardinal în ultimul consistoriu din iunie, a anulat exercițiile spirituale pe care le făcea și s-a întors imediat în capitala catalană - după cum informează dieceza - "pentru a însoți în acest moment de durere". Predecesorul său, cardinalul Lluis Martinez Sistach, a condamnat "ferm" atentatul exprimând solidaritatea sa.

N-a lipsit nici glasul Uniunii Călugărilor din Catalonia (URC) care a stigmatizat cu forță "acest și orice act terorist", manifestând propriile condoleanțe rudelor victimelor și tuturor celor care au fost implicați în măcel cu dorința ca "să găsească forța și căldura care să le permită să reconstruiască viețile proprii". Călugării reafirmă și angajarea de "a continua să fie constructori de pace și de înțelegere" și subliniază: "Credem profund că iubirea, dreptatea și pacea sunt mult mai puternice decât ura, violența și distrugerea. Cu credință, să continuăm să ne rugăm și să lucrăm pentru a construi armonia care să ne permită să trăim împreună fără ca nimănui să-i fie frică de nimeni".

Grupul de dialog interreligios de la Manresa a convocat o rugăciune pentru pace sâmbătă la ora 21.00 la conventul "Sfânta Clara". Frații din Assisi au amintit în această dimineață la mormântul sfântului Francisc pe cei care au murit și pe toți cei care suferă și au suferit datorită atentatelor teroriste. "Să se înalțe puternică rugăciunea din fiecare colț al lumii - scriu franciscanii pe situl lor - pentru ca să se stingă violența și să se aprindă lumina speranței".

(După Vatican Insider, 18 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat