Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Amoris laetitia după un an. Nouă alianță între drept și pastorație pentru a însoți persoanele "rănite"

De Giovanna Pasqualin Traversa

A trecut un an de la publicarea exortației apostolice post-sinodale Amoris laetitia a papei Francisc, la 8 aprilie 2016. Răspunzând la o cerere venită de la Secretariatul Sinodului cu privire la receptarea documentului, Oficiul Național pentru Pastorația Familiei din CEI a demarat o investigație în două etape (din octombrie 2016 până în mai 2017) care a implicat diferitele realități ale Bisericii italiene prezente în teritoriu și a întocmit un dosar, "mozaic" autentic al primirii lui Amoris laetitia și al inițiativelor în desfășurare pentru răspândirea și punerea sa în practică. Prima dintre cele cinci secțiuni în care se împarte documentul este dedicată întâlnirilor ținute pe tot teritoriul de directorul Oficiului CEI, părintele Paolo Gentili, sau de colaboratorii săi. Momente "forte" întâlnirea națională a responsabililor diecezani ai pastorației familiale (Assisi, 11-13 noiembrie 2016) și A XIX-a Săptămână Națională de Studii despre "Străzi de fericire în alianța bărbat-femeie în lumina lui Amoris laetitia nr. 38). A doua parte, despre care agenția SIR a dat deja cont, prezintă cum a fost primit documentul în regiunile ecleziastice și în Bisericile locale. A treia se referă la așa-numita "punte juridico-pastorală" la care se referă nr. 244 din exortație - care în această privință face trimitere la art. 2-3 din motu proprio Mitis Iudex Dominus Iesus - dedicat celui care întreprinde parcursul pentru declarația nulității matrimoniale. Parcursurilor formative, dezbaterilor și publicațiilor promovate de Facultățile de Teologie și de Institutele Superioare de Științe Religioase este dedicată partea a patra în timp ce ultima cuprinde inițiative și proiecte puse în aplicare în Forumul Asociațiilor Familiale și de alte realități și mișcări.

"Procesul de receptare și punere în practică a indicațiilor din Amoris laetitia va cere mult timp", explică părintele Paolo Gentili, dar "în mare parte a diecezelor documentul a fost obiect al unei atenții vii" și "mulți episcopi au decis să bazeze planul lor pastoral anual" pe exortația pontifului "subliniind dimensiunea familiei ca «subiect» în acțiunea pastorală a Bisericilor locale". Conform directorului Oficiului CEI, ceea ce a trezit interes mai mare "precum și o oarecare teamă, mai ales printre preoții care trăiesc responsabilitatea in primis", este tema discernământului pastoral. Pentru aceasta, "unele Conferințe Episcopale Regionale și unii episcopi au considerat oportun să ofere preoților și laicilor indicații despre capitolul al optulea aprofundând cele patru verbe: a primi, a însoți, a discerne, a integra".

De interes deosebit sunt tentativele și proiectele născute pentru a merge spre acea "punte juridico-pastorală" pe care mons. Roberto Malpelo, vicar judecătoresc al Tribunalului ecleziastic regional etrusc (TERE), o definește "mijloc la dispoziția celor care doresc să verifice validitatea căsătoriei lor rănită de acum de despărțiri, divorțuri, abandonuri". Un instrument care se situează într-o zonă de graniță între pastorație și drept, "stimulându-ne - continuă mons. Malpelo - la o creativitate inovatoare". Orizontul este cel al realismului și concreteții, "al unei alianțe nu numai între teologie și pastorație, ci și între drept și pastorație". Din răspunsurile venite din circa optzeci de dieceze reiese o pluralitate de modalități de organizare. Între diferitele inițiative, Biella, Casale Monferrato, Novara, Vercelli au constituit un "Centru interdiecezan de însoțire a credincioșilor despărțiți" pentru primirea și însoțirea de perechi / fiecare soț care doresc să demareze un parcurs de verificare a nulității propriei căsătorii, a cărui echipă va trebui să mențină o strânsă colaborare cu Tribunalul ecleziastic interdiecezan și Comisia regională pentru familie.

La Cefal? episcopul a instituit "Serviciul diecezan pentru primirea și însoțirea credincioșilor în fragilitățile lor matrimoniale" asemănător cu "Sprijinul dat fragilităților familiale" realizat la Livorno, în timp ce la Concordia-Pordenone episcopul a numit un responsabil al Serviciului de consultanță juridico-pastorală pentru familie și a fost celebrat primul proces brevior cu sentință în data de 15 septembrie 2016. Dieceza de Padova s-a îngrijit de un mic pliant informativ despre desfășurarea procesului de nulitate matrimonială, în afară de a promova parcursuri de spiritualitate pentru persoane care trăiesc o legătură frântă sau o nouă unire. La Frosinone-Veroli-Ferentino, grație disponibilității cu titlul gratuit a două avocate rotale au fost instituite un Centru de ascultare pentru cel care vrea să verifice nulitatea propriei căsătorii și număr dedicat. Până astăzi sunt 35 persoanele ascultate: dintre acestea trei au continuat itinerarul juridic. În Dieceza de Macerata-Tolentino-Recanati-Cingoli-Treia sunt peste zece cazurile de procedură normală introduse în ultimele nouă luni, șase deja rezolvate pozitiv, două în desfășurare. Dorința, se citește în dosar, este ca "procesele de însoțire să nu se încheie cu întocmirea decretului de declarare a nulității, ci să continue și «după aceea» pentru a putea acționa mereu în logica milostivirii". Milostivire care știe să primească persoanele rănite de falimentul propriei căsătorii și să le ia asupra sa, orientând în adevăr căutarea lor de răspunsuri.

Tot în această logică, în afară de a fi loc fecund pentru a găsi primele dovezi de la martori pentru procesul scurt, a cărui durată este de două luni, pentru părintele Gentili "puntea juridico-pastorală ar putea să-i însoțească pe cei care în instanța a doua au primit o declarație definitivă și negativă cu privire la posibilitatea de a considera nulă propria căsătorie. Și aceste persoane, cum spunea papa Benedict al XVI-lea la a VII-a Întâlnire Mondială a Familiilor la Milano, este nevoie ca să se simtă primite în Biserică".

(După agenția SIR, 17 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat