Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Cu nunțiul apostolic la cursul pentru logodnici

Sâmbătă, 12 august 2017, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian, a avut loc cursul pentru logodnici pentru Decanatul de Roman. Au fost prezente douăsprezece perechi de logodnici, din mai multe parohii ale diecezei.

Părintele Felician ne-a vorbit încă de la deschidere de o mare surpriză, fără însă a ne spune despre cine este vorba. La un moment dat a intrat în sala unde avea loc cursul un episcop scund, plin de viață și care, la îndemnul părintelui, ni s-a adresat în limba italiană. Era nunțiul apostolic pentru România și Moldova, arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, care, văzându-ne atât de mulți, s-a bucurat, spunându-ne să ne considerăm privilegiați pentru că avem posibilitatea să participăm la astfel de cursuri. "Nu lăsați să vi se fure speranța, a mai spus nunțiul, sunteți plini de viață, aveți viitorul în față, iar Biserica, trebuie să o știți, are nevoie de voi, de familiile voastre, de deschiderea voastră spre viață. Voi contați mult!"

Cursul a continuat apoi cu prelegerea părintelui Felician Tiba, organizatorul și sufletul momentului, cel care, cu o convingere molipsitoare, ne-a făcut să înțelegem că, deși aparent alegerea e a noastră, fiind totul un dar al lui Dumnezeu, în realitate e planul său pentru noi. "Pentru că nu v-ați plătit să fiți împreună, asta arată că voi sunteți darul lui Dumnezeu unul pentru celălalt, restul e doar îmbrăcămintea acestei realități". Rămâneți în iubirea lui și veți descoperi iubirea dintre voi, o iubire care vă va ajuta să vă deschideți și față de lume și față de voi, evitând orice tip de gelozie, lipsă de dialog sau neînțelegere.

A urmat doamna Maricica Mihăluțe, care ne-a vorbit despre metodele naturale, subliniind la rândul ei că o familie fericită e cea care știe să se respecte în primul rând în actul conjugal. "Metodele naturale, spunea doamna Mihăluțe, nu sunt anticoncepționale, ci metode care aduc respectul la locul pe care îl merită în familie".

După un prânz copios a urmat o întâlnire de suflet cu doamna Iuliana Petruț, psiholog și specialist la rândul ei în metodele naturale. De data aceasta ne-a introdus în tainele "psihologice" ale familiei, ajutându-ne să înțelegem că dincolo de ceea ce se vede, de imaginea noastră, suntem o adevărată istorie pe care, în mod evident, o luăm cu noi în căsătorie și în viața de familie.

Chiar și întâlnirea cu familia, care a constituit ultima oră a cursului, a fost una, nu doar emoționantă, ci și educativă, astfel încât dacă la plecare nu ne venea să lăsăm Centrul "Gaudium et Spes", asta spune totul despre însemnătatea cursului pentru noi.

Tuturor celor care iubesc și susțin familia, inclusiv în faza ei de formare, un mare mulțumim!

Gabriela și Iulian

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 august: Traian: Cu nunțiul apostolic la cursul pentru logodnici


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat