Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (15 august 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, solemnitatea Ridicării la cer a Sfintei Fecioare Maria, Evanghelia ne-o prezintă pe tânăra din Nazaret care, după ce a primit vestea îngerului, pornește în grabă pentru a fi aproape de Elisabeta, în ultimele luni ale sarcinii sale minunate. Ajungând la ea, Maria percepe din gura ei cuvintele care au intrat în formarea rugăciunii "Bucură-te Marie": "Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul trupului tău" (Lc 1,42). De fapt, darul cel mai mare pe care Maria îl duce la Elisabeta - și întregii lumi - este Isus, care deja trăiește în ea; și trăiește nu numai prin credință și prin așteptare, ca în atâtea femei din Vechiul Testament: din Fecioară Isus a luat trup omenesc, pentru misiunea sa mântuire.

În casa Elisabetei și a soțului său Zaharia, unde înainte domnea tristețea datorită lipsei copiilor, acum este bucuria unui copil care urmează să vină: un copil care va deveni marele Ioan Botezătorul, precursor al lui Mesia. Și când ajunge Maria, bucuria răbufnește și izbucnește din inimi, pentru că prezența invizibilă dar reală a lui Isus umple totul de sens: viața, familia, mântuirea poporului... Totul! Această bucurie deplină se exprimă cu glasul Mariei în rugăciunea minunată pe care Evanghelia lui Luca ne-a transmis-o și care, după primul cuvânt latinesc, se numește Magnificat. Este o cântare de laudă adusă lui Dumnezeu care săvârșește lucruri mari prin persoanele umile, necunoscute de lume, cum este Maria însăși, cum este soțul său Iosif și cum este și locul în care trăiesc, Nazaret. Lucrurile mari pe care Dumnezeu le-a făcut cu persoanele umile, lucrurile mari pe care Domnul le face în lume cu cei umili, pentru că umilința este ca un gol care îi lasă loc lui Dumnezeu. Cel umil este puternic, pentru că este umil: nu pentru că este puternic. Și aceasta este măreția celui umil și a umilinței. Eu aș vrea să vă întreb - și să mă întreb și pe mine - dar nu se răspunde cu glas tare: fiecare să răspundă în inimă: "Cum merge umilința mea?".

Magnificat îl cântă pe Dumnezeul milostiv și fidel, care împlinește planul său de mântuire cu cei mici și cei săraci, cu aceia care au credință în El, care se încred în Cuvântul său, ca Maria. Iată exclamația Elisabetei: "Fericită ești tu care ai crezut" (Lc 1,45). În casa aceea, venirea lui Isus prin Maria a creat nu numai un climat de bucurie și de comuniune fraternă, ci și un climat de credință care duce la speranță, la rugăciune, la laudă.

Toate acestea am vrea să se întâmple și astăzi în casele noastre. Celebrând-o pe Maria Preasfântă Ridicată la Cer, am vrea ca ea, încă o dată, să ne aducă nouă, familiilor noastre, comunităților noastre, acel dar imens, acel har unic pe care trebuie să-l cerem mereu mai întâi și mai presus de celelalte haruri pe care le îndrăgim: harul care este Isus Cristos!

Aducându-l pe Isus, Sfânta Fecioară Maria ne aduce și nouă o bucurie nouă, plină de semnificație; ne aduce o nouă capacitate de a trece cu credință prin momentele mai dureroase și dificile; ne aduce capacitatea de milostivire, pentru a ne ierta, a ne înțelege, a ne susține unii pe alții.

Maria este model de virtute și de credință. Contemplând-o astăzi ridicată la cer, la împlinirea finală a itinerarului său pământesc, îi mulțumim pentru că întotdeauna ne precede în pelerinajul vieții și al credinței - este prima discipolă. Și îi cerem ca să ne păzească și să ne sprijine; ca să putem avea o credință puternică, bucuroasă și milostivă; ca să ne ajute să fim sfinți, pentru a ne întâlni cu ea, într-o zi, în paradis.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Mariei, Regina păcii, pe care o contemplăm astăzi în gloria paradisului, aș vrea să încredințez încă o dată neliniștile și durerile populațiilor care în atâtea părți ale lumii suferă din cauza calamităților naturale, a tensiunilor sociale sau a conflictelor. Să dobândească Mama noastră cerească pentru toți mângâiere și un viitor de seninătate și de înțelegere!

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini care provin din diferite țări! Îndeosebi, îi salut pe tinerii din Mira (Venezia) și Asociația Don Bosco din Noci. Salut și... văd steaguri spaniole și poloneze. Sărbătoare frumoasă!

Vă mulțumesc că ați venit; vă urez o sărbătoare frumoasă a Sfintei Fecioare Maria ridicate la cer și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat