Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În Paștele Mariei

Înflorește speranța

De Mario Grech

Există persoane care te fascinează văzând până unde ajunge speranța lor, au atât pasiune înlăuntrul lor încât reușesc să facă ceea ce pare imposibil. Sunt persoane care nu se opresc niciodată, în pofida dificultăților care cad asupra lor. Sunt persoane capabile să vâslească împotriva curentului. Sunt convins că în interiorul unor familii, în secțiile spitalicești, în celulele din închisori, în centrele de reabilitare există experiențe de persoane pentru care oxigenul vieții lor este speranța. Astfel de persoane ne dau mult curaj; dar nu toți sunt așa de puternici. Îi cunosc pe cei care se descurajează în fața provocărilor vieții personale, familiale și sociale. Îi cunosc pe cei care au pierdut orice speranță în ei înșiși și în cei care îi înconjoară.

Și în cadrul comunității creștine sunt unii care capitulează. Sunt unii care sunt dezamăgiți pentru că n-au văzut realizate multele speranțe ridicate în Biserică de Conciliul al II-lea din Vatican. Se pierde curajul când se vede atâta rezistență la anumite reforme în diferitele aspecte ale vieții Bisericii. Apoi alții se simt încurcați în fața unor actualizări ale Bisericii cu privire la orientările pastorale. Din păcate, există și profeți de distrugere, care în neliniștea lor religioasă pun în evidență mai mult petele în loc să vadă acel bine mult care există în om; se opresc mai mult la slăbiciune în loc să aprecieze eforturile făcute, chiar mici dar sincere, ale persoanei care încearcă să le facă când se ridică în picioare; sunt mai interesați mai degrabă să apere la literă legea decât omul; pentru a garanta perfecțiunea exclud tot ceea ce este imperfect; pentru a afirma dreptatea lui Dumnezeu se pun să controleze milostivirea sa. Atitudini de acest gen anulează orice speranță în persoana umană și fac din Biserică ceea ce nu este, ceea ce n-ar trebui să fie niciodată. După exemplul lui Cristos, care "o trestie ruptă nu o va strivi, iar fitilul care fumegă nu-l va stinge până ce nu va duce judecata la victorie, iar neamurile își vor pune speranța în numele lui" (Mt 12,20-21), Biserica este și există pentru a oferi o adevărată speranță omenirii.

Se spune că acela care trăiește din speranță moare disperat, dar nu este adevărat în schimb că dauna cea mai mare care ni se poate întâmpla este pierderea speranței? Virtuțile credinței și carității sunt necesare, dar speranța este totul. Poetul Charles Péguy aseamănă aceste trei virtuți cu trei surori. Toate trei ies împreună mereu și merg mână în mână: cele două mai mari (credința și caritatea) țină de mână pe sora mai mică (speranța). Conform poetului francez, nu surorile mari o însoțesc pe cea mică, ci aceea mică trage înainte pe surorile mari. Dacă se oprește ea (speranța) se opresc celelalte două, dacă ea dispare, dispar celelalte două. Iată de ce nu putem permite nimănui să ne fure dreptul la speranță. Este imposibil a trăi fără speranță. Dar în viață există multe speranțe mici și mari, deci se pune marea întrebare: care este speranța care nu înșală?

Cuceririle obținute de tehnologie, de știință, de economie și de politică sunt imense și suntem chemați să fim recunoscători pentru speranțele pe care le-au pus în inimile multora. Este un adevărat păcat că nu toți pot beneficia însă de rezultatele obținute de om prin intermediul acestor instrumente, și pentru că există unii care sunt exploatați pentru a putea beneficia de roadele lor. Dar așa cum aceste instrumente pot ajuta pe mulți pentru a realiza speranțele lor, tot la fel această "speranță socială" poate să fie un factor de mari dezamăgiri. Și atunci când aceste instrumente sunt puse în funcție cu echilibru și responsabilitate, la fel nu satisfac complet. Se întâmplă adesea ca viața să ne zâmbească, și chiar dacă suntem întăriți din punct de vedere material, tot ne mai lipsește ceva. De fapt, stând cu buzunarul plin nu înseamnă a avea o inimă plină. Prin urmare, ce tip de speranță există care poate da seninătate minții și inimii?

Momentul cel mai înalt în viața lui Isus în care ne umple de această speranță este evenimentul morții și învierii sale. În lumina învierii, și Răstignitul este semn de speranță. Cum ne învață papa Francisc, Isus răstignit este această speranță care a răsărit tocmai prin forța iubirii: pentru că iubirea "toate le speră, toate le îndură" (1Cor 13,7), iubirea care este viața lui Dumnezeu a reînnoit toate la care a ajuns.

Când sperăm, suntem în așteptarea a ceva care nu este în desfășurare în momentul prezent. Speranța noastră în Dumnezeu nu este același lucru, pentru că Dumnezeu este deja la ușa noastră: "Iată, eu stau la ușă și bat! Dacă cineva ascultă glasul meu și-mi deschide ușa, voi intra la el și voi sta la masă cu el și el cu mine" (Ap 3,20). Are mâinile pe ușă dar nu poate intra dacă nu-i deschid eu ușa. Din moment ce neglijăm lucrurile lui Dumnezeu, speranța noastră este că Dumnezeu rămâne să aștepte ca să-i deschidem ușa pentru a intra. Dumnezeu rămâne în așteptarea noastră și atunci când îl renegăm. Iată pentru ce este un scandal când noi creștinii privim cu o pereche de ochelari închiși la culoare. Este valabil și pentru noi astăzi reproșul unuia dintre părinții Bisericii: "Creștinilor, unde este speranța voastră?".

A spera nu înseamnă a rămâne inerți. Speranța este rodul unui discernământ înțelept pe care fiecare trebuie să-l facă pentru a găsi drumul său. Pentru comunitatea creștină, darul speranței este o responsabilitate, în sensul că este datoria noastră să ajutăm pentru ca în societate să se deschidă orizonturi și proiecte de speranță pentru ceilalți.

Peste câteva zile vom celebra solemnitatea Mariei ridicată la cer, un eveniment important în narațiunea speranței creștine. Așa încât Paștele celei ridicate le cer se înțelege numai în lumina Paștelui lui Cristos. Dacă Paștele lui Cristos este fundamentul speranței creștine, ridicarea la cer a Mariei este confirmarea pozitivității destinului nostru și a istoriei - este garanție a iubirii lui Dumnezeu care învinge asupra a tot ceea ce este rău și asupra morții.

(După L'Osservatore Romano, 13 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat