Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul sora Jozefa Varvara Erdeș, OA

Sâmbătă, 12 august 2017, a trecut la Domnul sora Jozefa Varvara Erdeș, din Congregația "Surorile Oblate Asumpționiste".

S-a născut la 5 septembrie 1923 într-o familie numeroasă din Butea, fiind al cincilea copil din cei paisprezece. Încă din tinerețe simte chemarea la viața consacrată, chemare care o face să părăsească Moldova pentru a merge la Beiuș unde intră ca aspirantă în Congregația "Surorile Oblate Asumpționiste". De la Beiuș ajunge la București unde surorile aveau Spitalul "Asumpțiunii" (azi spitalul "Theodor Burghelea") și lucrează acolo până la începerea noviciatului, când se reîntoarce la Beiuș. După câteva luni de noviciat, în anul 1948 congregația fiind de origine franceză este interzisă, iar surorile franceze expulzate. După plecarea din țară a surorilor de origine franceză, surorile românce care aveau voturi au continuat să trăiască în clandestinitate, iar novicele, postulantele și aspirantele au fost trimise în familie. Sora Jozefa continuă să lucreze la Spitalul "T. Burghelea" și ține legătura cu surorile cu dorința aprinsă de a-și urma chemarea.

În anul 1957 este închisă sub acuzația că a ajutat un preot greco-catolic să celebreze sfânta Liturghie în cabinetul dânsei, fiind asistentă șefă. După șase ani de detenție în diferite închisori este obligată la încă doi ani de domiciliu forțat în Bărăgan. După cei opt ani i se permite să se întoarcă în București cu condiția să nu spună nimănui că a fost închisă. Continuă să fie supravegheată de securitate și este dificil să țină legătura cu surorile, dar nu se descurajează. Se angajează ca asistentă medicală în alt spital, face liceul la seral și perseverează pe drumul ei.

După 32 de ani de la intrarea în noviciat, la 15 august 1980, face primele voturi în clandestinitate în apartamentul în care locuiau trei surori oblate asumpționiste, în cartierul Berceni din București. Reușește să-și cumpere o locuință aproape de blocul în care locuiau surorile și continuă formarea și viața religioasă în clandestinitate.

După ce s-a pensionat de la spital în anul 1984 începe să formeze tinere aspirante la viața religioasă. Se întâlnesc regulat în apartamentul sorei Jozefa de la București, apoi în căsuța de pe str. Progresului din Bacău, numită "castel", pentru a nu fi depistate de securitate. Apoi, când numărul tinerelor a crescut, întâlnirile au continuat în casa decanală de la Bacău, sub protecția părintelui decan Ștefan Erdeș, fratele sorei Jozefa. Primele patru tinere surori care au fost formate de sora Jozefa în clandestinitate au depus primele voturi în 1989 în casa decanală de la Bacău cu ușile închise și obloanele lăsate.

După construcția mănăstirii "Sfânta Monica" din Izvoare, sora Jozefa a continuat să fie superioara casei și maestră de novice până în 1997. Apoi s-a întors la București unde a continuat să viziteze persoane în vârstă. În ultimii ani ai vieții a făcut parte din comunitatea din București. Domnul a chemat-o la sine la 12 august 2017.

Mulțumim Domnului pentru curajul și mărturia ei de viață. În ciuda închisorii și a persecuției, ea nu a lăsat să se stingă focul iubirii din inima sa și la insuflat multora dintre noi. Avea o iubire profundă față de Domnul nostru Isus Cristos și de Mama sa, sfânta Fecioară Maria. Dumnezeu să o primească în lăcașurile veșnice unde își dorea din inimă să se întâlnească cu fondatorii noștri față de care avea o venerație profundă.

Înmormântarea va avea loc luni, 14 august 2017, la ora 10, la biserica "sf. Francisc din Assisi" din Izvoare.

Odihnește-te în pace, sora Jozefa!

Sr. Viorica Bereș, OA


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat