Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Către tinerii reuniți la Taizé

Simplitate și împărtășire

De fratele Alois

Suntem în miezul unei frumoase veri și aș vrea să exprim în această seară [10 august 2017] admirația mea față de cei care rămân îndelung pe colină, permanenții care sunt aici timp de un an și voluntarii de câteva săptămâni. Cu angajarea lor, ei susțin enorm întâlnirile noastre. Printre ei se află circa o sută douăzeci de tineri care provin din Asia, Africa, America Latină și Orientul Apropiat. Pentru cea mai mare parte, este vorba despre prima dată în Europa. Totul este diferit: mâncarea, clima, modul de a trăi raporturile umane. Le spunem mulțumesc pentru că s-au aventurat până aici. Am vrea să-i ascultăm pentru a înțelege mai bine țara lor și cum trăiesc acolo ca și creștini.

În această vară, prezența de arabi creștini este însemnată: din Egipt, din Palestina, din Iordania, din Liban. Adesea cunosc tensiuni în propriile țări. Pentru a-i primi am început să cântăm în arabă Ubi caritas Deus ibi est. Ce uimire pentru mulți să descopere că în arabă Dumnezeu se spune Allah și că, din totdeauna, creștinii și musulmanii folosesc același cuvânt. Am vrea să fim aproape de acești tineri arabi creștini. La sfârșitul lunii septembrie, câțiva frați dintre noi vor merge în Egipt împreună cu o sută de tineri europeni și din Orientul Mijlociu pentru a trăi câteva zile de împărtășire și de rugăciune cu o sută de tineri egipteni. Câțiva frați vizitează și Libanul. Descoperă acolo numeroase inițiative care permit un dialog între creștini și musulmani. Suntem fericiți să primim aici actualmente doi tineri musulmani din Liban, Mohamad și Ali. Le mulțumesc că au curajul să vină ca să trăiască într-un loc creștin.

Toți împreună putem realiza pe colină o viață de împărtășire. Simplitatea pe care o acceptați ajută enorm: cozile lungi pentru masă, a sta îngenuncheați sau așezați pe jos în biserică, lipsa de wi-fi. Așadar: a împărtăși aceleași condiții simple favorizează crearea prieteniei. Ați primit la începutul săptămânii propunerile pentru anul 2017. A doua invită tocmai la "simplificarea vieții noastre pentru a împărtăși". Pentru noi frații, o simplificare continuă și un spirit de împărtășire sunt fundamentale. Ne antrenează să devenim ca un microcosmos de fraternitate universală. Pentru primele comunități creștine, împărtășirea materială făcea parte integrantă din credința față de Cristos. Dacă și comunitățile noastre, parohiile noastre, mișcările noastre ar putea să acorde mai multă atenție și energii unei astfel de împărtășiri, am fi un semn mai clar al Evangheliei. În Cristos Isus, Dumnezeu a venit să împărtășească condiția noastră umană până la moarte, chiar o moarte violentă pe cruce. Și Isus a înviat. Când ne punem credința noastră în El, El ne face martori ai iubirii sale. Ne inspiră gesturi de împărtășire în fața suferinței umane, a umilirii sărăciei, a încercărilor celor fără adăpost și ale migranților.

Trebuie să avem curajul de a merge spre alții, chiar și cu mijloace foarte puține, aproape nimic. A împărtăși timpul nostru este deja important într-o lume care ne determină să fim eficienți și să nu pierdem timp. Să căutăm un stil de viață simplă. Ne ajută să apreciem mai bine darul și frumusețea creației. Este adevărat că ne poate fi frică să împărtășim ceea ce avem. Dar când depășim rezistențele noastre, descoperim o bucurie. Vedem asta în fiecare an în timpul întâlnirii europene pe care o organizăm după Crăciun într-un mare oraș din continent. Ospitalitatea oferită miilor de tineri dăruiește o mare bucurie celor care sunt primiți ca și celor care îi primesc. Deci bun-venitul la Basilea pentru următoarea întâlnire europeană se anunță foarte călduroasă. În măsura în care căutăm apropierea lui Cristos, devenim liberi pentru o viață de împărtășire. Dar este atunci esențial a înrădăcina angajarea noastră în iubirea lui Dumnezeu față de noi. Pentru aceasta ne întâlnim aici în biserică de trei ori pe zi. Este vorba de a lua din izvorul iubirii: a ne adresa lui Cristos care a deschis acest izvor pe cruce, a-l primi pe Duhul Sfânt care face să curgă acest izvor în noi zi și noapte.

La Taizé suntem forate recunoscători pentru încurajarea pe care papa Francisc ne-o transmite pentru o viață în bucurie, în simplitate și în împărtășirea cu cei mai săraci. M-a primit deja de trei ori într-o întâlnire personală. Săptămâna aceasta i-am scris pentru a-i povesti ceea ce trăim în această vară. Aș vrea să vă cer să ne rugăm pentru el în fiecare zi. Chiar și un suspin într-o fracțiune de secundă va fi îndeajuns. Dincolo de credincioșii catolici și chiar dincolo de creștini, el face să apară o speranță de pace în omenire.

(După L'Osservatore Romano, 12 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat