Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Motivațiile călătoriei în Rusia

Într-un interviu luat cardinalului secretar de stat

"Pacea constituie o prioritate clară și inderogabilă", fie "pentru papa Francisc" fie "pentru mine personal" într-un moment istoric cum este cel actual în care se asistă la "o creștere a tensiunilor și conflictelor în diferite părți ale lumii": este ceea ce reafirmă cardinalul Pietro Parolin, în interviul publicat de "Corriere della Sera" din 9 august, în vederea călătoriei pe care secretarul de stat o va face în Rusia de la 20 la 24 august 2017.

Răspunzând la întrebările adresate lui de vaticanistul Gian Guido Vecchi, cardinalul revelează că "vizita era în studiu deja de câtva timp" și că "rămânând neatins ceva neprevăzut, sunt programate întâlniri cu președintele Federației Ruse și cu patriarhul de Moscova".

Oprindu-se asupra motivațiilor călătoriei, cardinalul Parolin explică faptul că Sfântul Scaun nutrește "un interes special față de vasta zonă orientală a Europei, care, în afară de a avea bogate tradiții culturale și religioase, are un rol de desfășurat în căutarea unei stabilități mai mari a continentului și a unei unități mai mari. După perioada contrapoziției ideologice și în noile scenarii deschise de sfârșitul războiului rece, este important de încurajat respectul, dialogul și colaborarea reciprocă, în vederea promovării păcii". Și în această perspectivă, continuă secretarul de stat, după vizitele făcute în alte țări din regiune care l-au dus din Bielorusia la Caucaz, de la Țările Baltice până la Ucraina, etapa din Rusia reprezintă o oportunitate de "a completa tabloul", manifestând "apropierea spirituală a papei de comunitatea catolică locală" și de "a întâlni cele mai înalte autorități rusești pentru colocvii despre tematici bilaterale și internaționale, fără a uita contactele la nivel ecumenic".

Solicitat de o întrebare despre temele care trebuie tratate cu președintele Putin, cardinalul evidențiază că "Biserica nu încetează să-i cheme pe toți responsabili politici ai planetei să nu pună interesele naționale, sau particulare, în fața binelui comun, a respectării dreptului internațional, nu dreptul la forță, ci forța dreptului - și a înțelegerii și a colaborării dintre națiuni. Și metoda este mereu dialogul". În această privință cardinalul Parolin citează o scrisoare a sfântului Augustin către contele Darius, trimis al curții de la Ravenna în Africa: "Pentru un conducător «titlul cel mai mare de glorie este acela de a ucide războiul cu cuvântul», în latină verbo, adică folosind negocierea, tratativele, «în loc de a ucide oamenii cu sabia și a se strădui să mențină pacea». Și iarăși: «Tu ai fost trimis pentru a împiedica să se încerce vărsarea de sânge. În timp ce alții zac sub o necesitate inevitabilă, tu ai o misiune invidiabilă»".

Apoi cel intervievat amintește explicit situațiile de violență din Orientul Mijlociu, Siria și Ucraina. Și cardinalul Parolin reafirmă în această privință că toate "conflictele din lume sunt obiect al atenției și preocupării constante a Sfântului Scaun. Demonstrează asta numeroasele intervenții ale Sfântului Părinte și inițiativele pe care Sfântul Scaun a încercat să le asume. De aceea, necesitatea și urgența de a căuta pacea și modalitățile cu care să se facă asta vor fi desigur una dintre temele principale ale colocviilor" cu șeful de stat rus.

Oprindu-se asupra temei tensiunii crescânde dintre Rusia și Statele Unite ale Americii, secretarul de stat se declară încrezător "că ambele părți vor ști să acționeze cu responsabilitatea cuvenită pentru a evita creșterea tensiunii, dispuse și să recunoască eventualele erori care au putut să fie la originea acestei situații". Pentru că, avertizează el, "ar fi dramatic ca să nu se facă nimic în această privință și, prin urmare, relațiile să se deterioreze ulterior. Consider de asemenea important rolul Bisericilor și al societăților civile în încurajarea oricărei inițiative care permite să se facă mai pozitivă atmosfera generală".

Interpelat după aceea cu privire la întâlnirea cu Chiril, cardinalul explică faptul că "mergând la Moscova în rolul de colaborator al papei Francisc", va duce patriarhului Bisericii ortodoxe ruse "salutul său cordial și fratern. În afară de asta - explică el - întâlnirea nu va evita să ofere ocazia pentru a ne opri asupra interacțiunii dintre Biserici și dintre acestea și societate în privința marilor teme spirituale, culturale și politice de astăzi". De altfel, clarifică el, "este important a căuta modalități pozitive și deschise pentru a continua să se țese relații inter-ecleziale și a contribui constructiv, din partea Bisericilor, la soluționarea problemelor complexe care chinuiesc și provoacă omenirea". De aici speranța "că întâlnirea va putea folosi pentru o mai mare cunoaștere, stimă reciprocă și colaborare între catolici și ortodocși".

În sfârșit, nu putea lipsi întrebarea despre posibilitatea unei călătorii a lui Francisc în Rusia. "Nu face parte din scopurile vizitei mele acela al pregătirii unei eventuale călătorii a Sfântului Părinte Francisc", conclude cardinalul Parolin, care totuși își dorește să poată oferi "cu ajutorul lui Dumnezeu, vreo contribuție și în această direcție".

(După L'Osservatore Romano, 10 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat