Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

1617-2017: 400 de ani de carismă vincențiană (II)

Sfântul Vincențiu de Paul s-a născut în anul 1581 în Franța. Copilăria și-a petrecut-o ajutându-și părinții la munca câmpului și la creșterea animalelor, văzând astfel sărăcia mai întâi din interior, în familia sa.

La 14 ani își începe pregătirea pentru preoție, la Colegiul Franciscan din Dax, iar în anul 1600 este sfințit preot.

În urmă cu 400 de ani, în anul 1617, Dumnezeu îl alege pentru a fi apostolul iubirii aproapelui. La începutul anului printr-o spovadă și o predică la Folleville, descoperă sărăcia spirituală a poporului francez. După șase luni, în august, îl vom găsi pe sfântul Vincențiu la Chatillon.

Ajuns în parohie, sfântul Vincențiu începe să lucreze și, la douăzeci de zile de la sosirea sa, un al doilea eveniment, în aparență la fel de banal precum cel de la Folleville, îl provoacă și îl ajută să descopere mai bine ceea ce vrea Dumnezeu de la el. Sfântul Vincențiu povestește: "Eram paroh într-o mică parohie, deși nu eram vrednic. Cineva a venit să mă anunțe că un biet om bolnav se află într-o situație foarte grea, într-o șură săracă, și aceasta, când eram pe punctul de a merge să fac anunțurile (duminicale). Mi s-a vorbit despre boala și sărăcia lui, în așa fel încât, cuprins de milă, l-am recomandat cu atâta insistență și cu atâta putere, că toate doamnele au fost impresionate".

Ca paroh al acestei comunități, sfântul Vincențiu ia cunoștință de abandonarea materială, de părăsirea săracului de către societate și devine conștient că această părăsire materială privește în mod direct Biserica și pe preoți, care nu se mai pot mărgini doar la evanghelizare. Acest lucru a lăsat o impresie adâncă în sufletul lui. De acum înainte, două cuvinte vor reveni constant pe buzele sfântului Vincențiu: sufletește și trupește, două cuvinte care devin pentru el de nedespărțit. Trei zile mai târziu, sfântul Vincențiu a citit în fața mai multor femei un text care constituie un program de ajutorare a săracilor. Textul a devenit fundamental pentru Confreria Carității, cea dintâi operă fondată de sfântul Vincențiu. Acest text este îmbunătățit în permanență și în luna noiembrie apare Regulamentul Confreriei de caritate din Chatillon.

Doamnele de Caritate au jucat un rol important în atenuarea sărăciei din a doua jumătate a secolului al XVII-lea și au ajutat femeile din societatea privilegiată să-și asume roluri-cheie în asistența publică dezvoltată în Franța. Din anul 1971, Doamnele de Caritate se numesc AIC (Asociația Internațională de Caritate). 13.000 de femei din 53 de țări din Asia, Europa, Africa, America Latină și SUA slujesc persoanele afectate de sărăcie și nedreptate (80% din beneficiari sunt femei și copii). În martie 2017, la întâlnirea cu membrii AIC, papa spune despre confraternitățile carității că s-au născut din tandrețea și compasiunea sfântului Vincențiu pentru săraci și marginalizați. "Munca sa cu ei a dorit să reflecte bunătatea lui Dumnezeu față de făpturile sale și a văzut săracul ca reprezentativ pentru Isus Cristos, ca membru al trupului său suferind, a înțeles că și săracii sunt chemați să edifice Biserica și să ne convertească".

Anul 1617 este anul în care se realizează o mare cotitură în viața de preot a sfântului Vincențiu. În acest an el începe să se îndrepte cu predilecție spre cei săraci.

Exemplul său va inspira ulterior multe mișcări și asociații care își vor întemeia apostolatul pe carisma sa.

Ana Doboș

* * *

Traian: Vincențienii în sărbătoare: 1617-2017, 400 de ani de carismă vincențiană. Întâlnirea Familiei Vincențiene din România

Editura "Sapientia": 1617-2017. 400 de ani de carismă vincențiană

Vincențienii, un An jubiliar pentru cei 400 de ani de la întemeiere

1617-2017: 400 de ani de carismă vincențiană (I)


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat