Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un episcop iubit

Înmormântarea cardinalului Tettamanzi

"Moartea acestui om «vrednic de iubit și iubit», așa cum l-a definit papa Francisc în mesajul său, nu este o înfrângere a vieții. Dimpotrivă, este plinătatea ei. Moartea sa este o victorie", pentru că "cine moarte în Cristos Isus este părtaș de toată opera sa de răscumpărare". Ea, "în sens definitiv, este înviere". Liturgia Cuvântului s-a împletit cu amintiri în omilia rostită astăzi, 8 august 2017, în dom de administratorul apostolic de Milano, cardinalul Angelo Scola, cu ocazia înmormântării cardinalului arhiepiscop emerit Dionigi Tettamanzi, mort sâmbăta trecută la vârsta de 83 de ani. "Uimea în el zâmbetul permanent, expresie a unei umanități contagioase, reverberație a duioșiei lui Isus și a Mariei preasfinte față de toți cei pe care-i întâlnea și cu răbdare excepțională îi saluta pe fiecare în parte", a spus Scola.

Printre concelebranți cardinalul Angelo Bagnasco, președintele Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa, cardinalul Gualtiero Bassetti, președinte al Conferinței Episcopale Italiene, și monseniorul Mario Delpini, arhiepiscop ales de Milano. În afară de cardinali, episcopi și simpli preoți, mii de cetățeni au fost prezenți în dom; printre ei primarul Giuseppe Sala. Ritualul funebru s-a deschis cu lectura mesajului pe care papa Francisc l-a trimis la 5 august lui Scola și lui Delpini, imediat ce a aflat vestea despre moartea lui Tettamanzi, în care amintește cum, "în existența sa rodnică", el a "mărturisit cu bucurie Evanghelia și a slujit cu docilitate Biserica".

În omilie, administratorul apostolic a subliniat competența profundă a cardinalului decedat în domeniul științelor morale și bioetice și, mai ales, raportul cu societatea civilă milaneză care a avut o importanță însemnată: "S-a manifestat nu numai printr-o deschidere față de confruntarea socială la care trebuie adăugată cea ecumenică și interreligioasă, ci și printr-o atenție față de problemele familiei, familiilor rănite, vieții, muncii și marginalizării în multele și dureroasele sale forme. Cardinalul - a amintit Scola - era condus de un profund sentiment de dreptate care se exprima în promovarea și în apărarea drepturilor tuturor și ale fiecăruia trăite în legătura lor profundă cu obligațiile și garantate de legi bune. A știut să denunțe fără timidități, dar mereu în mod constructiv, relele din ținuturile noastre".

Moartea în Cristos a lui Dionigi Tettamanzi "aruncă o lumină asupra întregii sale vieți și mai ales asupra slujirii sale. El a voit realmente să fie un martor fidel al lui Cristos îndreptat să nu piardă nimic și pe nimeni dintre cei pe care Biserica i i-a încredințat. Biserica ambroziană va ști să găsească moduri și forme pentru a menține vie moștenirea îmbelșugată a acestui părinte și învățător", a afirmat cardinalul. Tettamanzi a fost înmormântat în dom, la picioarele altarului Virgo potens, alături de sicriul fericitului cardinal Schuster. "Aceasta este voința sa exprimată cu delicatețea obișnuită. Astfel toți credincioșii vor avea ocazie să se roage la mormântul său și toți oamenii de bunăvoință vor putea să-l viziteze. Va fi - a încheiat Scola - un gest de evlavie, un moment de răcorire, mai ales va fi un imbold tandru pentru aprofundarea credinței noastre, a comuniunii noastre, a sensului vieții și al energiei noastre civice".

În timpul mulțumirilor de la sfârșitul înmormântării a luat cuvântul și arhiepiscopul ales de Milano. "Motivația profundă" care a adunat în dom peste cinci mii de credincioși - a spus monseniorul Delpini - se află în faptul că "era ușor să-l iubești pe cardinalul Dionigi. Când am exprimat recunoștință lui Marina Oggioni (asistentă istorică ce l-a însoțit timp de douăzeci și opt de ani, nr), pentru ceea ce a făcut pentru cardinalul Dionigi, ea mi-a spus «ce altceva puteam să fac, eu îl iubeam». Iată, motivația care ne unește pe toți este aceasta: a fost ușor să-l iubim pe cardinalul Dionigi. Pentru înțelepciunea sa, zâmbetul său, apropierea sa de oamenii obișnuiți și capacitatea de a sta cu autoritățile. Era ceva în el care a facilitat să fie iubit". Și pentru aceasta Delpini a adresat credincioșilor o ultimă recomandare: "Poate că astăzi vrea să ne spună «voi sunteți atâția, aveți atâtea calități, sau poate că nimeni nu este perfect», însă o recomandare aș vrea să vă fac: încercați să faceți în așa fel încât să fie ușor să vă iubiți".

(După L'Osservatore Romano, 9 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat