Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Martori: cardinalul Simoni, "fiecare martir găsește în iubirea lui Cristos forța de a înfrunta persecuțiile

De Gigliola Alfaro

Există vieți care se caracterizează prin faptul de a fi un dar pentru ceilalți. Vieți trăite în iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele. Vieți care nu s-au dat înapoi un centimetru nici măcar în fața torturilor și a persecuțiilor. În Albania, în timpul dictaturii comuniste a lui Enver Hoxha, preoți, călugări și credincioși laici au fost un punct de referință pentru alții. Pentru regim prezența lor era un pericol, pentru că dădeau speranță celor suferinzi și oferirea vieții lor a fost ca exemplu pentru popor. Persecutați pentru iubirea față de Cristos, preoți, călugări și laici nu au ezitat să moară numai să nu-și renege credința. La Scutari, în catedrala "Sfântul Ștefan", la 5 noiembrie 2016 au fost beatificați 38 de martiri, uciși în timpul dictaturii. Astăzi în Țara Vulturilor este garantată libertatea religioasă și sunt foarte mulți misionari care merg și în sate și în munți unde este foarte multă sărăcie, gata să înfrunte orice suferință, pentru a-l face cunoscut pe Isus. Misiune desfășurată până la vârstă târzie și de cardinalul Ernest Simoni, îndeosebi în parohiile din Barbullush și din Trush, la Fushë Arrëz. Ca atâția prieteni ai săi, și cardinalul ar fi fost gata să-și dea viața, însă proiectele lui Dumnezeu cu privire la el au fost diferite. În pragul celor 89 de ani (s-a născut la Scutari la 18 octombrie 1928) și după suferințe atroce îndurate din cauza persecuției, cardinalul albanez astăzi este un martor al modului în care credința și iubirea față de Cristos nu pot să fie învinse de puterile din această lume. Uimește credința lui de granit și mulțumirea continuă adusă Domnului pentru că i-a dat forța de a depăși orice dificultate și o inimă generoasă care n-a cultivat niciodată ura.

Eminență, Biserica albaneză a fost foarte persecutată din pricina lui Cristos, însă credința a rezistat. A fost posibil prin lucrarea și mărturia preoților și călugărilor ca dvs?

Eu am avut prieteni preoți uciși pentru credință. Isus ne-a spus: "Veți avea persecuții, adversități, dar aveți încredere. Eu am învins lumea". Isus este cu toți cei care îl roagă, care fac voința sa și îl iubesc cu faptele, mortificația, rugăciunea zilnică și tot ceea ce fac coboară de la harul divin, care luminează mintea și spiritul tuturor celor care îl iubesc pe Isus pe cruce, deoarece calea paradisului nu este trecătoare ca promisiunea acestei lumi, ci este calea preadulce și foarte strălucitoare prin cruce. Aceasta a fost ținta noastră zilnică: să-l apropiem pe Isus de inimile persoanelor. În fiecare zi eram angajați să facem cunoscută fața lui Isus în inimile lor și în sufletul lor. Acest lucru a fost posibil prin harul și puterea Duhului Sfânt.

Papa Francisc, după ce v-a cunoscut, în zborul de întoarcere din Albania, în 2014, a spus: "A auzi vorbind un martir despre propriul martiriu, este puternic". Vorbiți-ne despre experiența dvs...

Regimul comunist încerca să mă îndepărteze de Isus. Eram considerat un "dușman al poporului". Nevoind să reneg credința, am fost arestat în ajunul Crăciunului din anul 1963 în timp ce celebram sfânta Liturghie. La sfârșitul celebrării mi-au pus lanțurile și mi-au citit decretul de spânzurare cu acuza că am spus poporului: "Trebuie să muriți pentru fidelitatea față de Isus".

V-a fost frică?

Isus mi-a dat harul divin de a înfrunta orice încercare. Au făcut tot posibilul pentru a mă îndepărta de Isus cu forța. Îmi cereau să-l înjur pe Isus, Biserica și pe papa. Eu n-am acceptat nimic și atunci mi-au pus lanțurile. S-a oprit inima, credeam că mor. Fiecare martir găsește forța de a înfrunta propriul martiriu în iubirea față de Isus.

Însă până la urmă n-au executat condamnarea la moarte...

Puseseră în celula mea un spion. Era un prieten al meu, care de atâtea ori venise să mănânce cu mine în casa parohială. El era schimbat și încerca să mă pună în dificultate. Mă provoca spunându-mi: "Acești comuniști sunt delincvenți, vor să distrugă credința". Eu am răspuns: "Pentru Isus eu sunt gata să-mi dau viața. Isus ne-a învățat și să iertăm și să-i iubim pe dușmani. Cu iubirea sa față de toți Isus a mântuit lumea". Spionul a prezentat dictatorului ceea ce am spus. După zece zile mi-a fost comutată condamnarea în 18 ani de închisoare la mina din Spaç. După ce am ieșit din închisoare, am fost condamnat din nou la muncă silnică: timp de zece ani am lucrat în canalele de deversare din Scutari.

Ce v-a sprijinit în acești ani lungi și dureroși?

Lumina, iubirea, harul divin m-au însoțit în fiecare zi. Nu mi-am pierdut niciodată credința. Am continuat să celebrez sfânta Liturghie, cu o ostie făcută în ascuns în mici cuptoare, în timp ce pentru vin foloseam suc de ciorchini de struguri. Recitam sfântul Rozariu și îi spovedeam pe colegii mei de închisoare și în mine. Dumnezeu e cel care ne-a păzit și ne-a salvat pe toți.

Care este situația astăzi în Albania pentru creștini?

Astăzi totul este frumos, totul este clar. Nu mai sunt piedici pentru cel care vrea să-l urmeze pe Isus, și totuși rămâne mare angajarea pentru a mântui sufletele pentru că atâția sunt departe de Isus. Astăzi catolicii din Albania sunt circa 600 de mii, dar numărul concret de catolici, ortodocși și musulmani albanezi nu se știe pentru că sunt răspândiți în lumea întreagă. Oricum, în țară catolicii sunt o minoritate.

Cum este conviețuirea?

Astăzi în Albania totul este iubire, fraternitate, consens, acord. Toți se roagă. A fost un har special al Domnului.

Când s-a sfârșit regimul ateu, a fost greu să vă întoarceți să manifestați credința?

Nu, a fost contrariul. Când s-a sfârșit regimul, tot poporul catolic l-a căutat pe Isus, s-a rugat lui Dumnezeu, s-au redeschis biserici și moschei. Cu venirea libertății religioase, Domnul m-a ajutat să slujesc în atâtea sate și să reconciliez multe persoane doritoare de răzbunare, îndepărtând ura din inimile lor.

(După agenția SIR, 4 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat