Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Hramul bisericii și lansarea monografiei satului

Marele Nicolae Iorga spunea următoarele: "Fiecare loc de pe pământ are o poveste a sa, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca s-o auzi și-ți trebuie un dram de iubire ca s-o înțelegi".

Sâmbătă, 5 august 2017, a avut loc într-un cadru solemn lansarea monografiei satului Ciugheș. Nu se putea un moment mai potrivit decât hramul bisericii pentru un asemenea eveniment. Au fost prezenți preoți de la Episcopia Romano-Catolică de Iași și din alte parohii, credincioșii din sat și mulți oaspeți. Remarcabil a fost și faptul că o parte din copii satului au venit la biserică purtând frumoasele costume populare din zonă.

Evenimentul de lansare a monografiei a început cu sfânta Liturghie celebrată la ora 11.00, de către preotul Ieronim Budulai și concelebrată de preotul Cornel Cadar, redactor șef la redacția "Presa Bună" și purtător de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

În predica sa, preotul Cornel Cadar a amintit credincioșilor evenimentul istoric și spiritual al sfintei Maria a Zăpezii, patroana comunității. Cucernicul preot a îndemnat creștinii la evlavie, bunătate și păstrarea credinței romano-catolice, având model pe Maica Domnului.

Satul Ciugheș, oricât ar fi el de neînsemnat, pentru mine este cel mai scump loc de pe pământ. De el sunt legat cu întreaga mea ființă prin mii de fire nevăzute, dar organic simțite de mine; aici am văzut cu mai bine de șase decenii în urmă, lumina zilei, am scos din plămâni primul scâncet, aici am copilărit și am învățat să scriu primul "a" mic de mână și primul "A" mare de mână; aici se odihnesc pentru vecie părinții mei. Tot aici s-a născut și soția mea dintr-o familie credincioasă având rude apropiate preoți ai Diecezei de Iași.

Când am plecat din satul meu la liceu, cu trenul, fratele meu avea doar doi anișori. Pe peronul gării s-a prins de gâtul meu și plângeam amândoi. Urcând în tren, privind pe fereastră cu lacrimi în ochi, casele și copacii de-a lungul șinelor fugeau înapoi și mă întrebam de ce eu trebuie să merg înainte, când satul și frățiorul mă trag înapoi. Îmi iubesc pământul natal, nu pot sta nicăieri printre străini mai mult de două luni. Pașii mei pornesc singuri înapoi spre satul meu de care mi-e dor, mi-e dor, mi-e dor. Dumnezeu a dat ca ultimii 15 ani de serviciu ca militar să fiu comandantul unei mici formațiuni militare dispusă pe creasta vestică a muntelui, deasupra satului Ciugeș. Chiar pe fosta graniță vremelnică a Dictatului de la Viena. De aici timp 15 ani am străjuit sub drapel ca vânător de munte liniștea satului meu, Ciugheș, și a țării mele, România.

Pe acest frumos meleag a poposit pentru o vreme spre păstorirea credincioșilor săi un cucernic preot, Ieronim Budulai. Cum omul bun sfințește locul, a ctitorit în Ciugheș un sfânt lăcaș de închinăciune, unde ciugheșanul, când se naște, devine prin botez creștin, la cununie se leagă pe vecie să-și întemeieze o familie, iar când trece la Domnul, tot preotul este cel ce pune pe sicriul său prima lopată de pământ, pământ din satul în care s-a născut.

Dar pentru perioada cât a fost pastorul acestor credincioși buni la suflet, s-a gândit să-i răsplătească prin harul dumnezeiesc ce-l posedă cu o frumoasă monografie a satului, pentru ca fiecare ciugheșan să-și știe obârșia sa, de unde vine și încotro se duce.

Dar, pentru a se scrie o monografie este nevoie de timp, uneori durează câțiva ani pentru că este o lucrare foarte complexă, se consultă arhive istorice, lucrări de specialitate, date oficiale și multe alte surse etnografice și religioase. Este un lucru extraordinar să scrii monografia satului în care ai păstorit, pentru că fiecare filă a cărții este scrisă cu acea nostalgie, este scrisă din suflet pentru sufletele rămase în sat, în amintirea celor care au plecat la ceruri, pentru urmașii satului și pentru cei plecați peste mări și țări, dar cu sufletul mereu acolo pe ulița satului. Preotul Ieronim Budulai a păstorit această comunitate timp de 13 ani. După alți opt ani dorul de satul Ciugheș l-a adus din nou în mijlocul credincioșilor, făcându-le un frumos dar.

Pe timpul prezentării cărții, întrebat de către preotul Cornel Cadar ce l-a determinat să scrie această frumoasă monografie, printre altele fostul paroh a răspuns: "Deoarece vă iubesc, dragii mei!"

A mulțumit actualului paroh, preotul Anton Egner, pentru spiritul de bun gospodar și pentru faptul că a continuat să aducă sfântului lăcaș îmbunătățiri pentru aspectul interior și exterior al acesteia, spunând că sfântul lăcaș și comunitatea se află pe măna unui bun păstor.

Pe harta țării Ciugheșul apare ca un mic punctuleț în imensitatea Munților Carpați, străjuit de culmi împădurite și pășuni întinse.

Drumețul care merge pe șoseaua națională Comănești - Miercurea Ciuc aproape că nu ar observa existența lui, dacă indicatorul de circulație rutieră, așezat lângă monumentul eroilor comunei Palanca, nu ar atrage atenția cu săgeata îndreptată spre miazăzi, că nu departe se află frumosul sat Ciugheș. De aici pașii te duc spre Primăria comunei Palanca. Mergând mai departe treci prin locul unde duminică de duminică are loc un străvechi iarmaroc unde negustorii de peste tot, cu tot soiul de produse, de la animale vii, la cuie ruginite, te îndeamnă la cumpărare. Trecând peste râul Trotuș, te primește întotdeauna cu brațele deschise frumosul meu sat Ciugheș.

Pentru a veni în întâmpinarea mult așteptatului eveniment, hălăduind pe potecile de munte cu prietenul meu, aparatul foto, am prins în obiectiv spre imortalizare imagini și activități specifice satului meu. Am propus autorului monografiei, preotul Ieronim Budulai, ca la lansarea cărții, pe un ecran amplasat în biserică, credincioșii din sat să vadă pentru început date despre valoroasa lucrare, dar și oglinda artistică a satului lor. Spre bucuria mea propunerea a fost acceptată cu amabilitate. Derulându-se imaginile pe ecran, văzând fotografia fostului paroh Ieronim Budulai, în biserică s-a auzit un murmur de admirație și bucurie. Imaginile se desfășurau una după alta pe ecran și apăreau fotografii vechi, oameni în costume populare, biserica veche unde am fost botezat, evenimente și obiceiuri din tradiția satului.

Pentru acest eveniment actualul paroh, preotul Anton Egner a mobilizat credincioșii ca biserica să arate frumos. De departe se vede noul acoperiș al bisericii, interiorul cu două picturi noi, ce străjuiesc sfântul altar. În seara premergătoare evenimentului în biserică munceau cu zor câteva gospodine. Printre ele se afla și o fiică a satului, călugăriță în Dieceza de Iași.

La sfârșitul prezentării credincioșii i-au mulțumit autorului cu aplauze prelungite. Pe platoul din fața sfântului lăcaș grupuri, grupuri se îmbrățișau, căci hramul bisericii este prilej de revedere a celor dragi de către cei plecați.

Cât trăim pe-acest pământ
Mai avem un lucru sfânt:
O câmpie, un sat natal,
O biserică pe deal.
 
Cât avem o țară sfântă
Și un nai, care mai cântă,
Cât părinții vii ne sunt,
Mai exista ceva sfânt.
 
Cât pădurile ne dor
Și avem un viitor,
Cât trecutu-l ținem minte,
Mai există lucruri sfinte.
 
Cât Luceafărul răsare
Și în cer e sărbătoare,
Și e pace pe pământ,
Mai există ceva sfânt.
 
Cât avem un sat, departe,
Și un grai ce n-are moarte,
Cât ai cui zice "părinte!",
Mai există lucruri sfinte.
 
Cât vor susura izvoare
Ori un cântec ce dispare,
Cât avem ceva ce-i sfânt,
Vom trăi pe-acest pământ!

Vă salut cu drag ciugheșenii mei! Oriunde v-ați afla!

Nicu Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 august: Ciugheș: Hramul bisericii și lansarea monografiei satului


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat